Hirdetés
Archivum

Hosszabbítás után életben maradtak a brazilok:

:

Hirdetés

Élet-halál meccsen a görögök és a brazilok gyõztek a középdöntõk második játéknapjának nyitó meccsein. A keddi mérkõzések több érdekességet is tartogattak, a házigazda csehek kiütéses vereségbe szaladtak bele a spanyoloktól, míg az ausztrálokat megszorongatták a franciák. Az oroszok és az amerikaiak simán nyertek.


REAKCIÓK    FOTÓK

Az E-csoportban a Kanada-Görögország összecsapással indult a nap. Az együttesek az életben maradásért léptek pályára, ugyanis a gyõztes csapatnak még lesz esélye a továbbjutásra. A téthez méltó izgalmakat hozó találkozón végül a görögök diadalmaskodtak. A hellének kezdték jobban a találkozót, 5-12-re léptek el 7 perc játék alatt. A pontszegény meccsen a kanadaiak nem hagyták magukat, a második negyed felénél 15-15-nél egyenlítettek is. A szünetben azonban 20-28-as hellén elõny állt a nagy órán, miután Maltsiék egy 9-2 rohanást produkáltak a játékrész utolsó 3 percében.
 

A harmadik szakaszban a görögök magabiztosan tartották az elõnyüket, sõt egy ponton 13 ponttal is vezettek, igaz ebbõl a negyed végére csak 7 lett. A negyedik periódusban az észak-amerikaiak folytatták a felzárkózást, 50-52-nél már ott loholtak ellenfelük nyakán, de végül fordítani már nem tudtak. Az 52-57-es végeredmény a görögök életben maradását jelentette.

A gyõztes csapatból a nagy hármas, Papamichail, Kalentzou és Maltsi vitték a prímet.

A csoport nagy rangadóján, az Ausztrália – Franciaország mérkõzésen a címvédõ csak nagy nehézségek árán tudta legyûrni az Európa-bajnokot. A gallok ugyanazt a taktikát választották, mint az amerikaiak ellen, lassították a játékot és megpróbálták megakadályozni, hogy a jobb egyéni képességekkel rendelkezõ ellenfelük könnyû kosarakat szerezzen. Ez a taktika nagyon bejött, az opálok csak 15-10-re vezettek 10 perc játék után. A mérkõzés képe kísértetiesen hasonlított az USA-Franciaország rangadóhoz, a második negyedben elkezdett nõni a két csapat közötti különbség, már 27-18-ra is mentek Jacksonék és nagyon úgy nézett ki, hogy sima csata lesz.
 

A döntõ ütést azonban nem tudta bevinni a címvédõ, a 34-25-ös szünet után 41-39-re zárkóztak fel a harmadik negyedben a franciák. A gyõzelem sorsa csak az utolsó 5 percben dõlt el, amikor újra 10 pont felett állandósult a differencia és az opálok felõrölték fáradó ellenfelüket. A vége 62-52 lett. A gyõztes csapatból Penny Taylor (18 pont) és Lauren Jackson (19 pont) emelkedett ki. A franciáknál 11 játékos szerzett pontot, de senki sem jutott 10 egység fölé.

A csoport harmadik meccsén az amerikaiak átgázolták a fehéroroszokon. Az európai csapat nagyon elrontotta a védekezést az elsõ negyedben, rengeteg könnyû kosarat szereztek Geno Auriemma tanítványai. Azért még ezen a szinten is sok, hogy 10 perc játék után 11-37 állt az eredményjelzõn. A második szakaszban kicsit rendezték a soraikat Marcsankáék és mindössze 21 pontot kaptak, miközben 18-at szórtak.

A 28-58-rõl induló harmadik periódusban már igazán éles küzdelem nem alakult ki, 44-85-nél 40 pont felett járt a különbség. A vége pedig 61-107 lett. A trónkövetelõnél ezúttal 5 játékos jutott 10 pont fölé, a legeredményesebbnek a 15 egységet jegyzõ Fowles bizonyult.

Eredmények

Kanada–Görögország 52–57

Ausztrália–Franciaország 62–52

Fehéroroszország–Egyesült Államok 61–107

Az F-csoportban a Brazília – Japán mérkõzésen ugyanaz volt a tét, mint a Kanada-Görögország összecsapáson, az életben maradás. A gyõztes csapatnak még ebben a csoportban is mindenre van esélye. Ez a gyõztes csapat pedig Brazília lett. A mérkõzésen 15 percen át fej-fej mellett haladt a két hölgykoszorú, majd a második negyed vége a japánoknak sikerült jobban, így a szünetben 40-48-ra vezettek.

A harmadik periódusban már 42-54 is állt az eredményjelzõn, amikor egy kicsit megrázták magukat a nagyon keveset mutató brazilok. A harmadik szakasz végére már 61-60-ra mentek a dél-amerikaiak. A negyedik negyedben egy pont itt, egy pont ott felállásban haladtak a hölgyek. A végjátékban a japánoknál volt a kezdeményezés, Yoshida pontjai után 13 másodperccel a lefújás elõtt 75-78-ra léptek el. Silvia Gustavo utolsó másodperces triplájával azonban egyenlítettek a dél-amerikaiak. A hosszabbításban Japán ragadta magához a vezetést, de az utolsó 1 percben Iziane Castro Marques klasszisa megvillant, egymás után dobott egy triplát és egy duplát, így végül 93-91-re nyertek a brazilok.

A gyõztes csapatból Iziane Castro Marques 24 és Erika De Souza 32 pontot szerzett.

Az egész játéknap legnagyobb rangadójának a Spanyolország-Csehország mérkõzés ígérkezett. A tét hatalmas volt, a gyõztes csapat egy könnyebb ágra jutott, mely elkerüli a negyeddöntõben az amerikai-ausztrál kettõst. A találkozót végül igen simán a hispánok nyerték. Az elsõ negyed után 13-18-ra még a csehek vezettek, mivel a spanyolok eddigi húzóembere Sancho Lyttle kifejezetten rossz formát mutatott és egy ideig senki sem vette át tõle a karmesteri pálcát. A második szakaszra aztán nagyot fordult a világ, Valdemoro vezetésével átvette a kezdeményezést a hispán gárda és 1 perccel a szünet elõtt már 37-30-ra vezettek.
 

A 37-32-rõl induló harmadik negyedben nem sok minden változott, a csehek kicsit többet hibáztak, de végig 5-7 ponton tartották a különbséget, így mondhattuk, hogy a negyedik szakasz elõtt semmi sem volt veszve a szemszögükbõl. A negyedik játékrészben aztán szempillantás alatt minden eldõlt, 2 perc játék alatt 10 pont fölé nõtt a különbség. A spanyolok az utolsó percekben már parádéztak és végül az összeomló csehek ellen 77-57-es gyõzelmet arattak. A spanyoloktól ezúttal nem Sancho Lyttle, hanem a veterán Amaya Valdemoro remekelt, 25 ponttal vette ki a részét csapata sikerébõl.
 

A keddi nap záró meccsére már semmi izgalom nem maradt. Oroszország egy szoros félidõ után (28-29) után könnyedén gázolt át Dél-Koreán. A koreaiak 22 percig szorongatták az legutóbbi ezüstérmest, de aztán nem bírták erõvel a találkozót. Látványosan elfogyott a levegõ és a láb az ázsiai alakulatnál a harmadik szakaszban. Az oroszok minden megerõltetés nélkül, rutinból léptek el ellenfelüktõl és végül 48-81-es sikert arattak. A gyõztes csapatból Sztyepanova volt a legeredményesebb, a 14 pontjával.


Eredmények

Brazília–Japán 93–91

Spanyolország–Csehország 77–57

Dél-Korea–Oroszország 48–81

Az alsó házban két szoros mérkõzést láthatott a publikum. Kína 2 ponttal verte Szenegált, míg Argentína hosszabbítás után ütötte ki Malit.

Eredmények

Kína-Szenegál 71-69
Mali–Argentína 69–74

Hirdetés