Hirdetés
Magyarország

Hosszabbítást követően, 1 pontos vereséget szenvedett Franciaországban a Győr

Villeneuve d’Ascq LM – SERCO UNI Győr 93-92 (22-32, 23-17, 20-20, 19-15, 9-8)

Euroliga, 1. forduló
Villeneuve d’ Ascq, Palacium
Andrada Csender, Paulina Karolina Gajdosz, Jelena Smiljanic (Alka Sinkovic)

Villeneuve d’Ascq LM: Burke 29/6, Diaby 19, Heriaud 3/3, Salaun 12/6, Smalls 19/9. Csere: Abraham -, Ble -, Causeur -, Gueye -, Hirsch 4, Mbaka 4, Zellous 3.

SERCO UNI Győr: Anigwe 27, Bach 11/3, Dubei 21/15, Goree 12/6, Slocum 13/9. Csere: Dombai 6, Gyöngyösi -, Hegedűs -, Ruff-Nagy 2, Török -.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga első fordulójában a SERCO UNI Győr hatalmas csatát és hosszabbítást követően 1 pontos, 93-92-es vereséget szenvedett a Villeneuve d’Ascq LM otthonában.

A mérkőzést Kamiah Smalls találata vezette fel, melynek köszönhetően a hazai együttes került lépéselőnybe. Nem kellett azonban sokat várnia a nézőközönségnek, a válasz ugyanis szinte azonnal érkezett is győri oldalról – Kristine Anigwe volt sikeres. 2-2 után ismét Anigwe csillantotta meg tudását, amivel Cziczás László csapatáé lett az előny. A fordítást pedig egy hihetetlen győri menetelés követte. Anigwe büntetői után előszőr Bach Boglárka, majd Dubei Debóra vágott be egy triplát az ellenfél hálója, mellyel 3-11-re változott az állás. Bár a hazaiak ezután szépíteni tudtak, Dubei újabb hárompontosával a magabiztos előny a Győré maradt. Hihetetlen dobóformát produkált a Győr, csak úgy szárnyaltak a játékosok a pályán. Ekkor kapott azonban észbe a Villeneuve. A francia alakulat ritmust váltott, s Kennedy Burke vezetésével rendezték soraikat a támadótérfélen, amihez ráadásul kőkemény, szervezett védőjáték társult, ezzel pedig jelentős pontokat tudtak lefaragni hátrányukból. 13-17-nél márcsak négy pont volt a felek között. S bár a Győr játékában egy pillanatra zavart okozott az ellenfél hirtelen feltámadása, Ruff-Nagy Dóra jókor szállt be a pontszerzésbe, ez pedig ismét nagyobb biztonságot nyújtott a Győrnek. 13-19-et regisztrálhattunk tehát, amikor a labda ismételten Dubei Debóra kezei közé került, s aki ezúttal 45-ről engedte el távoliját. Kosár jó, majd Kristine Anigwe is betalált, ezzel pedig egy pont híján tízre nőtt a differencia. A negyed hátralévő részében a játék képe nem sokat változott. A franciák ismét közelebb férkőztek, majd a győriek megint csak turbó sebességbe kapcsoltak, így pedig a játékrész végül 22-32-vel zárult.

Fotó: FIBA.Basketball

Pontgazdag első negyed után következhetett a második felvonás, melyet a Villeneuve indított magabiztosabban. Elsőnek Burke szerzett pontot sikeres büntetőjével, majd Caroline Heriaud dobott egy hármast. A franciák pontszerzését végül pedig Dombai Réka találata ellensúlyozta, majd Cziczás László vezetőedző kért időt. A rövid taktikai eligazítást újabb hazai pontok követték, míg ezúttal Destiny Slocum szállt be kulcsidőben a játékba. Kialakítva saját helyzetét, három pontot szerzett, ami megint csak megadta a kellő löketet a Győrnek. Ahogy megszokhattuk, a pontszerzést pedig ismét Dubei folytatta, amivel 28-39-re változott az állás. Tizenegy pont közte, s ezúttal a Villeneuve kért időt. Mint ismert, a SERCO UNI Győr hét év után szerepel újra Euroligában, s mondanunk sem kell, gyönyörű helytállást láthatunk Cziczás László csapatától. Azonban, játékuk közel sem volt hibátlan. Az időkérésből visszatérve ugyanis egy szempillantás alatt fordult a kocka, s a francia együttes kapott vérszemet. Elkezdték gyártani a pontokat, s egy percen belül három pontra zárkóztak fel. 36-39-nél így tehát Cziczás vezetőedző kényszerült újabb időkérésre. A mérkőzés ezután Kariata Diaby, illetve Janelle Salaun kosaraival folytatódott, ezzel pedig a Villeneuve vette át a vezetést. A Győr játékában látható zavar keletkezett, mindkét térfélen megnövekedett a hibaszám, ami viszont nem változott, az a küzdőszellem. Cziczás László tanítványai ugyanis továbbra is foggal-körömmel harcoltak a pályán, ennek köszönhetően pedig nemcsak partiban tudtak maradni, de 41-42-nél ismét megfordították a találkozót. Másfél perc a táblán, amikor Slocum szerzett egy újabb triplát. Majd Kristine Anigwe és Bach Boglárka sikeres büntetői következtek, ezzel pedig újból hattal ment a Győr. A félidőt végül azonban Maia Hirsch ziccere zárta, így tehát a csapatok 45-49-ről fordulhattak. Húsz perc elteltével a mezőny legeredményesebbje a 14 pontos Dubei Debóra volt, aki 12 pontot triplából szerzett.

Fotó: FIBA.Basketball

A nagyszünetet követően a csapatok az eddigi energiákkal tértek vissza a pályára. A pontszerzés igencsak kiélezetten folytatódott, kosárra-kosár volt a válasz, így tehát egy darabig a felek közti különbség se sokat változott. Ekkor megint csak a Győr vette kézbe az irányítást, megnövelte előnyét, a Villeneuve azonban egy pillanat alatt felzárkózott, 59-61-nél pedig márcsak két pont volt a hátrányuk. Ahogy közeledett a végjáték, az izgalmak is egyre inkább fokozódtak. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, s bár a találkozó javarészében a parkettet a vendégek dominálták, egyenlőre nem lehet megmondani mi lesz az összecsapás végkimenetele. Akciókból azonban nem volt hiány. A két együttes továbbra is rendkívüli dobószázalékkal operált a pályán, szebbnél-szebb megoldásokat láthattak a nézők, ami még élvezetesebbé tette az I. forduló mérkőzését. A harmadik negyed utolsó három perce következett, amikor 61-69-et regisztrálhattunk a Győr javára. A labda Destiny Slocumhoz került, aki dinamikus betörést indított, támadását a franciák pedig csak fault árán tudták megállítani. A Győr irányítója pontot azonban nem szerzett büntőből, így tehát az állás változatlan maradt. A hibát kihasználva a Villeneuve gyorsindításokkal válaszolt, amivel minimálisan bár közelebb tudott férkőzni, az előny a játékrész végén is a Győr csapatáé volt. A záró szakasz 65-69-ről folytatódhatott.

Fotó: FIBA.Basketball

Az egál harmadik negyedet egy hasonlóan kiélezett utolsó játékrész követett. Az első pontokat Dombai Réka szerezte, amire Kamiah Smalls-tól érkezett a válasz, a francia együttes pedig ismét magasabb sebességbe kapcsolt. Továbbra is Smalls brillírozott, aki a 15. pontját szerezte meg, egy pontra felzárkóztatva csapatát. Majd Kariata Diaby is becsatlakozott, mely 76-75-nél a Villeneuve felé billentette a mérleg nyelvét. Hat percre a rendes játékidő végétől tehát Cziczás László kért időt. Visszatérve egyre magabiztosabbnak látszódott a hazai gárda, mely a mérkőzés ezen szakaszában már komoly, akár sorsdöntő gondokat is jelenthetett a győriek számára. Nem csupán támadásban, de védekezésben is hatalmas erőket mozgósított a hazai alakulat. Egy újabb időkérést követően azonban szerencsére a Győr is mozgósítani tudta tartalék energiáit, mely elégnek bizonyult ahhoz, hogy ismét átvegyék a vezetést. 81-82 a táblán, majd következhetett a találkozó utolsó két perce. A véghajrát pedig egy győri időkérés vezette fel. Cziczás László taktikai utasításait követve, visszatérve Bach Boglárka szerzett kosarat, ezzel pedig háromra nőtt a győriek előnye. A remek támadást pedig egy kiváló védekezés követett, ami megint csak hatalmas löketet adott a vendégeknek. Az utolsó percbe érkezve már szinte érezni lehetett a győri siker ízét, amikor egy pillanatnyi hiba csúszott a gépezetbe, s Kennedy Burke egy hárompontost értékesített. 84-84, egál a mérkőzés, melyből alig 42 másodperc maradt hátra. A labda időkérést követően a Győré volt, akik egy labdaszerzésnek köszönhetően a teljes időt kihasználhatták. Az utolsó pillanatok pedig már az idegek játéka volt, pontot azonban egyik fél sem tudott szerezni. Így tehát következhetett a hosszabbítás.

Kennedy Burke teljességgel berobbant a rájátszásba. Az első pontokat közelebbről szerezte, majd távolról is betalált, ami összesítve már öt pontos előnyt jelentett a francia együttesnek. Ekkor ráadásul Kamiah Smalls is becsatlakozott a pontgyártásba, folytatva a hazaiak magabiztos menetelését. A Győr Bach Boglárka, s Dubei Debóra kosaraival szépített, Kristine Anigwe sikeres ziccerének köszönhetően pedig három pontra csökkent a különbség a felek között. Pergett az idő, s ismét az utolsó másodpercek következtek. A Győr egészen a lefújás pillanatáig minden tőle telhetőt megtett, Anigwe még kosarat is szerzett, ez azonban már nem volt elegendő az újabb hosszabbítás kiharcolásához. Hatalmasat küzdöttek Cziczás László tanítványai, ám végül 93-92-re alulmaradtak a Villeneuve otthonában.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés