Hirdetés
Magyarország

Hosszú távon fenntarthatóvá válhat a Soproni Darazsak Sportakadémia elitképző jellege:

:

Hirdetés

Pénteken sajtótájékoztató keretében jelentették be, hogy a Soproni Darazsak Sportakadémia és a Testnevelési Egyetem együttműködési megállapodást írt alá. Ennek hátteréről a soproni intézmény videós riportjában Dr. habil. Sterbenz Tamás, a TE általános rektorhelyettese és Molnár Balázs, a Soproni Darazsak Sportakadémia ügyvezetője nyilatkozott.

Sterbenz Tamás kiemelte: a megállapodással hosszú távon fenntartható a Soproni Darazsak Sportakadémia elitképző jellege, a Testnevelési Egyetem pedig a sporttudományi képzéseinek és kutatásainak a gyakorlati helyszíneként használhatja ki a sportakadémia által nyújtotta lehetőségeket.

Az új struktúrában létrejövő sportakadémiák közül ez az első ilyen megállapodásunk. Abban is különleges, hogy Sopronnal született ez a megállapodás és ezt soproni szülöttként képviselhetem. Nagyon örülünk annak, hogy a magyar sport abba az irányba indult el, hogy a kiválóbbakat szeretné még kiválóbbá tenni. Ehhez a tudományos hátteret, minden szakmai tudásunkat a Testnevelési Egyetemről örömmel állítjuk szolgálatba. Azt szoktuk mondani, hogy a Testnevelési Egyetemen dolgozni olyan, mint ha valaki a magyar válogatottban játszana. Azt szeretnénk elérni, hogy a női kosárlabda soproniként, válogatottként világszintű legyen. Ehhez megpróbáljuk az erőforrásainkat, a nemzetközi tudományos kapcsolatainkat hadra fogni, amik segíthetik a most még kicsi gyermekként a kosárlabdát megkedvelő játékosokat.

– nyilatkozta a TE általános rektorhelyettese.

Molnár Balázs vázolta, hogy mely területeken indult el a közös munka.

Három konkrétumról tudunk beszámolni, mely területeken folyamatokat elkezdtünk. Az első a sportakadémia szakmai vezetése által kidolgozott fejlődéskövető és mérő rendszer, amellyel a sportakadémián dolgozó tehetségek fejlődését szeretnénk pontosan nyomon követni objektív adatok alapján. Ennek a validálásában, referencia adatokkal történő ellátásában a Testnevelési Egyetem tudományos munkatársai lesznek a segítségünkre. Az a célunk, hogy olyan módszertani anyag születhessen, amely valamennyi kosárlabda sportakadémia számára egy iránymutatás tud lenni. Egységes iránymutatás mellett lenne lehetőségünk a tehetséges sportolók fejlődését nyomon követni. Megállapodtunk, hogy az edzőképzés segítése érdekében külföldi szakirodalmat fogunk magyar nyelvre fordíttatni és közösen kiadni. Harmadrészt megállapodtunk abban, hogy létrehozunk egy munkacsoportot, mely a soproni egyetemmel – mely intézménnyel a sportakadémiánknak és a Testnevelési Egyetemnek is van megállapodása – elindulhassanak olyan képzések, amelyek a sportakadémián tanuló sportolók továbbtanulását segítik. Számukra vonzó szakok, képzések jöhetnek létre.

– összegzett a Soproni Darazsak Sportakadémia ügyvezetője.

A teljes riport megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés