Hirdetés
Magyarország

Idegenbeli Euroliga mérkőzések és Európa Kupa csoportrangadók:

:

Hirdetés

A héten ismét hat nemzetközi mérkőzésen szurkolhatunk magyar csapatoknak. Az Euroligában a Sopron a Fenerbahce, a Szekszárd az MBA Moszkva otthonába látogat. Az Európa Kupában a DVTK és a PEAC török ellenféllel vív csoportrangadót, a Győr a Sepsiszentgyörgy vendégeként szerepel, a Csata pedig orosz együttest lát vendégül. Károlyi Andreát, hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes klasszisunkat, a 3×3-as válogatottunk szövetségi kapitányát kértük arra, hogy foglalja össze várakozásait a mérkőzésekkel kapcsolatban.

EUROLIGA 

Fenerbahce – Sopron Basket 

“Nehéznek ígérkezik, mert a Fenerbahce elmúlt két meccse nem úgy sikerült, ahogy azt várták. A Galatát az első fordulóban még simán megverték. Akkor úgy tűnhetett, hogy sínen vannak. Aztán szerintem két meglepő vereséget szenvedtek. Nekik hazai pályán most mindenképpen javítani kell és tudjuk, hogy Törökországban egy ilyen elit klubnál más jelent a teher, mint például nálunk. A Sopron viszont jó formában van és így szerintem érdekes találkozó lesz. Nekem a statisztikán most az a szembetűnő a törököknél, hogy Iagupova ugyan ponterősen játszik, de nagyon sok rádobással dolgozik. Ez egyénieskedést mutat, ha valaki ilyen sokat próbálkozik és ilyen rossz százalékkal éri el a pontjait. A Fenerbahce Don Quijoték gyülekezete, a Sopron ezzel szemben csapatként nagyon erős.

A Sopron vasárnap a Csata vendége volt és szorosabb eredmény alakult ki, de nem lehet a hét minden meccsén csúcsformában játszani. A magyar bajnokságban jó játékkal, rossz játékkal, minden formában esélyes a Sopron. Két Euroliga forduló között ez a “túl kell lenni rajta” kategória. Van, amikor nehezebb, mert az ellenfél meg akarja mutatni, hogy tud a Sopron ellen jól játszani. Ilyen volt a vasárnapi is és akár több csapatnak is sikerülhet a tisztes helytállás ellenük. Természetesen lesz majd olyan alkalom is, amikor könnyebben születik meg a győzelem.

Bővül a Sopron kerete, miután Shey Peddy megérkezett vasárnap. Én azt gondolom, hogy neki nagyobb szerep a válogatott szünet után juthat. Másfél hét van a szünetig. Ezt akár ki is lehet húzni szűkebb rotációval. Határ Bernadett idén extrán játszik. Neki jól jött ki, hogy ki tudott menni az WNBA-be és ez adhatott plusz önbizalmat, hogy elhiggye: többre képes. Fegyverneky Zsófia személyében egy olyan irányítója van, aki bárhol megtalálja a pályán. Az is nagyon fontos eleme a centerjátéknak, hogy van irányító, akivel jól tud összejátszani. A két amerikai játékos érkezésével csökkenthetnek a percei, ami nem gond, ha nem 35 percet játszik csak 28-at. Akár még jobb teljesítményt hozhat ki belőle. Szerint Gáspár Dávid meg fogja találni annak az útját, hogy a játéklehetőség megfelelő elosztása mellett illesszen be a két játékost.”

MBA Moszkva – Atomerőmű KSC Szekszárd

“Euroligában nem könnyű ilyet kijelenteni, de ezt az orosz csapatot elnézve ez egy hozható mérkőzés lehet. Az MBA Moszkva csak és kizárólag orosz játékosokkal áll fel. Sok 3×3-as válogatott is itt szerepel. Szerintem az orosz kosárlabdának az egy jó irány és a válogatottnak sokat segíthet, hogy Euroligában a legmagasabb nemzetközi szinten szokhatnak össze. Ugyanakkor azt is láthatjuk, hogy a Prága kivételével szoros meccseken kaptak ki. Nem olyan társaság, akik feltett kézzel mennek ki. Mindkét csapat először szerepel az Euroliga csoportkörében, így ahogy haladunk előre az utazás és a fáradtság egyre jobban tényező lesz.

A prágai vereség után vasárnap a bajnokságban jól játszott Szekszárd. Idén a Győr nem találja saját magát és nem tud olyan ellenállást kifejteni, amit szeretnének. Nem feltétlenül ad tehát valós képet az a meccs, de tény, hogy jó szekszárdi teljesítményt láthattunk. Egy üzenet, visszajelzés a játékosok felé is, hogy “bár kikaptunk Prágában, de a számunkra fontosabb versenysorozatban tudunk jó eredményt produkálni”. Ez önbizalomban, lelkileg rengeteget segíthet nekik.”

EURÓPA KUPA 

Orman Genclik – DVTK 

“Ha mindenki hozza az erőviszonyoknak megfelelő kötelező győzelmeit, akkor várhatóan a csoportelsőségért ez a két csapat harcolhat. Ebből a szempontból döntő fontosságú meccs lehet. Beszéltünk múlt héten a Csata ankarai fellépése előtt, hogy milyen magassági fölényben lesznek a törökök, ahhoz képest annyira nem domináltak. Nem nyerik olyan őrült különbséggel a meccseiket. Ha tudja használni a belső posztját a DVTK, akkor szerintem bármi lehet.

Érdekes csapat az idei DVTK, mert tudnak szépen, összeszokottan játszani, de nem feltétlenül 40 percen keresztül. Emellett tudnak olyan periódusokat produkálni, amikor semmi nem sikerül. Nem lehet megmondani, hogy mikor melyik arcukat mutatják. A két csapat – más felállásban -, de januárban már találkozott és akkor 11 ponttal nyert a DVTK. Sokat segíthet a miskolciaknak, ha eltiltása után Keyona újra beszáll és kérdés, hogy Bogicevic helyére érkezik-e még játékos. Bár a TF ellen Aho Nina eredményesen játszott külső poszton, de egyelőre hiányos a keret. Ha a belső poszt extrát hoz, látok lehetőséget a bravúrra, összességében azonban a törököket esélyesebbnek tartom.”

ACS Sepsi-SIC – UNI-Győr – MÉLY-ÚT

“Két olyan csapat találkozik, akik árral szemben küzdenek jelenleg. Bár én sok realitását nem láttam, de a Sepsi biztosan úgy számolt, hogy ők Euroligáznak idén. A Vasasból ismert Brianna Fraser a húzóember, de nála is el lehet mondani hasonlókat, mint Alina Iagupovánál a Fenerbahce kapcsán. Sepsiszentgyörgy nem feltétlenül az az idegenbeli túra, ami átlendítheti a Győrt a holtponton. Viszont, ha sikerül a bravúr, az óriási lökést jelenthet nekik. Egyelőre a kanadai Shay Colleyt nem érzem akkora erősítésnek és megmondom őszintén, hogy most nem nagyon látszódik melyik poszton és kitől érkezhetne olyan teljesítmény, ami változást hozhat a válogatott szünetig.”

NKA Universitas PEAC – Nesibe Aydin 

“Ha egy-egy része kicsit nyögvenyelős is, de összességében magabiztosan nyerik a bajnokikat a pécsiek, akik az Európa Kupások közül egyedül veretlenek itthon. A légiósok mellett a válogatott kerettagok, Kiss Virág és Wentzel Nóra hozzák magukat. Sarok Niki fontos helyzetekben dob hármasokat és Szücs Réka nagyon jól kézben tartja a társaságot. Ha négy ember hozzátesz magyar oldalról az nyolc játékossal bővebb rotációt jelent. Ettől függetlenül most egy nehéznek ígérkező mérkőzés vár rájuk hazai pályán. Ez a török csapat nagyon jól helyt tud állni eddig. Nacickaite és Snytsina személyében két egyéni harcos is van a keretükben, a számok alapján azonban jól működnek, megtalálják az egyensúlyt. Ha nézzük a statisztikai mutatókat, akkor szinte mindenben azonos a két csapat. A Kayserit nagyon simán verte a Nesibe Aydin, így hasonlóan a Miskolchoz, ebben a négyesben is a csoportelsőség szempontjából lehet különösen fontos a találkozó.”

Ludovika-FCSM Csata – Nika Syktyvkar 

“Hazai pályán ez a Csatának egy nyerhető meccs lehet. Erre most úgy kell kimenni, hogy bár az Európa Kupa nem az a szintér, ahol mindenáron győzniük kell, de a klub és a játékosok szempontjából ahhoz, hogy a főtáblán győzelmet szerezzenek, ez egy fontos este lesz. Mielőtt elkezdtük felvenni a beharangozót, mondtad nekem, hogy a Csata mostanában pontszegényebb meccseket játszik. Ebben benne van érzésem szerint a fáradtság. Nincsenek könnyű helyzetben azért sem, mert amikor Zele Dorina sérült volt, gyakorlatilag 15 pont kiesett és a játékát érezhetően befolyásolja, hogy éppen milyen állapotban van. Ahogy haladunk előre a szezonban a fiataloktól érkező egy-egy extra triplát sem lehet mindig elvárni. Minden csapat készül az aktuális ellenfelére és a Csata kapcsán abszolút látszik az is, hogy Lelik Rékára is készülnek a riválisok. Összességében hazai pályán mégis ezt érzem a leginkább nyerhetőnek szempontjukból.”

Hirdetés