Hirdetés
Magyarország

Idegenbeli szezonnyitó előtt a SERCO UNI Győr – Fűzy-Antolovics Adélt kérdeztük:

:

Fotó: SERCO UNI Győr

Hirdetés

Kedd este vívta utolsó felkészülési mérkőzését a SERCO UNI Győr az USK Praha együttese ellen. Szombaton már élesben lép pályára a győri gárda, a Cegléd otthonába látogat a 2022/2023-as bajnoki szezon első mérkőzésén. A találkozó előtt Fűzy-Antolovics Adél másodedzőt kérdeztük az elmúlt időszak tapasztalatairól, illetve a szezonnal kapcsolatos várakozásairól.

Szeptember 24., szombat
18:00 VBW CEKK Cegléd – SERCO UNI Győr
Albertirsa, Albertirsa Sportcsarnok

Kicsit tekintsünk vissza a felkészülési időszakra. Az eredmények bíztatóak voltak, ebből milyen következtetéseket lehet levonni?

Elég hosszú volt a felkészülés, nagyon várjuk mostmár a szezonkezdést, hogy feldobják a labdát szombaton. Minden sportolónak ünnepnap, amikor mérkőzést játszhat. Azt gondolom, hogy mindenképpen egy jó visszajelzés a felkészülési meccsek eredményei. Két vereséget szenvedtünk az előszezon során: a Fűzy Ákos – Tapodi Péter emlékmérkőzésen 1 ponttal kaptunk ki a Sopron Basket csapata ellen, illetve az utolsó felkészülési mérkőzésünkön az USK Praha együttese bizonyult jobbnak. Gyakorlatilag az összes többi találkozón sikerült győzelmet aratni, ami pedig egy nagyon jó jel, jó szájízzel vágunk bele a szezonba.

Ahogy említettem, utoljára a Prága csapata érkezett hozzánk. Magyarországra jöttek egy felkészülési túrára, amely kapcsán minket is megkerestek, hogy tudnánk-e velük edzőmeccset játszani. Ez egyben egy kivételes lehetőség, és egy hatalmas megtiszteltetés is volt számunkra, hiszen mégis csak egy Euroligás csapatról van szó. Éppen ezért, álltunk is elébe ennek a kihívásnak. Voltak hiányzók az ellenfél oldalán a találkozó során, – hisz nem játszottak azok a játékosok, akik a világbajnokságon vesznek részt – és már az első félidőben megmutatták hogy mire képesek. Nagyon dominánsan indították a mérkőzést, nekünk pedig a második félidőben sikerült csak igazán felvennünk velük a versenyt. Visszakapaszkodtunk, és végül egy nagyon szép ki-ki meccset játszottunk ellenük. Ez egyrészről pozitív, másrészről pedig negatív, felmerül ugyanis a kérdés: ha tudunk ilyen szinten kosárlabdázni a második félidőben, akkor mi gátol minket ebben az elsőben? Ennek ellenére, azt gondolom sikerült egy nagyon tanulságos mérkőzést játszanunk, ami méltó lezárása volt az előszezonnak.

Mik a tapasztalatok?

Amin még dolgoznunk kell, szeretnénk idén egy kiszámíthatatlan csapat lenni. Olyan szempontból értendő ez, hogy ne legyen meg mindenre a pontos, lépésről-lépésre lekövethető figuránk – legyen a játékunkban spontaneitás, kreativitás. Ez igaz mind a támadásunkra, mind pedig a védekezésünkre. Ezen kívül hiányosságok vannak még a védekezésbeli szisztémánkban is, ami meglátszódott a Prága elleni felkészülési meccsen. Rengeteg pontot kaptunk az első félidőben, amit se a bajnokságban, se pedig az Európa Kupán nem engedhetünk meg magunknak. Leginkább ezeken kell még dolgoznunk.

Amit pedig pozitívumként emelnék ki, az, hogy a tavalyi évhez képest a csapatunk 90 százaléka változatlan maradt. Ez sok mindenben megkönnyíti a helyzetünket. Két légiósunk érkezett idén, Aaryn Ellenberg és Peyton Williams, – akik már játszottak Európában – illetve Bach Boglárka is új a csapatban. Mindegyikükkel meg vagyunk elégedve és eddig gördülékenyen zajlik az ő beillesztésük.

Ezek akkor a hiányosságok. Összességében azért sikerült elvégeznetek a tervezett munkát?

Szerintem bármilyen edzővel beszélsz, azt fogja mondani, hogy sose elég az edzésidő. Mindig lesz még mit javítani, mindig lesz hová fejlődni. Ezzel együtt viszont azt gondolom, hogy jó úton halad a csapat azon célok megvalósításában, amiket idén kitűztünk magunk elé.

Szombaton indul a bajnokság. Milyen szezonra számítasz?

Azt gondolom, hogy valamilyen szinten szerencsénk volt, hisz kedvezett nekünk a sorsolás. Olyan csapatok ellen kezdjük a bajnokságot, akik tavaly a tabella második felében végeztek. Reálisan nézve a dolgokat, az első nagyobb rangadónk majdcsak pár meccs elteltével következik. A Győr a tavalyi évet leszámítva minden évben a legjobb négy csapat között vetélkedett, ez a cél pedig idén is változatlan.

A Cegléd ellen kezdtek idegenben. Mik a várakozások ezzel a mérkőzéssel kapcsolatban?

A Ceglédről tudjuk, hogy kellemetlen, veszélyes csapat. Teljes erőbedobással fogunk belemenni a mérkőzésbe, hisz tudjuk, hacsak egy másodpercre nem fordítunk rájuk kellő figyelmet, abból problémáink adódhatnak – csakúgy, mint a Prága ellen. Biztos vagyok benne, hogy nehéz dolgunk lesz, az elejétől kezdve maximális koncentrációra és erőbedobásra lesz szükségünk. Úgy gondolom, hogy elsősorban a védekezésünkre kell különös figyelmet fordítani, abból jönnek majd a támadások. A támadásaink miatt viszont nem aggódóm. Nagyon sok jó dobónk van idén, ezért nem hinném, hogy azon a fronton lesznek problémáink.

Valamilyen szinten azért ismerjük a Cegléd idei keretét, nincs olyan magyar játékosuk, aki ismeretlen lenne a számunkra. Pont azért, illetve, mert idén még nem játszottunk tétmeccset, így leginkább a saját játékunkra szeretnénk elsősorban fókuszálni. Felkészülésképpen, az eddigi edzőmérkőzések videóit fogjuk visszanézni, azokból próbálunk meg tanulni – felismerni a hibáinkat, illetve kiemelni és hangsúlyozni azokat az elemeket, amik jól működtek.

Fotó: SERCO UNI Győr / Fűzy-Antolovics Adél

Hirdetés