Hirdetés
Magyarország

Idei utolsó Euroliga mérkőzése előtt áll a Szekszárd:

:

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés

Magyar idő szerint szerdán 19 órától a TTT Riga otthonában lép pályára az Atomerőmű KSC Szekszárd. Az idei utolsó Euroliga mérkőzését vívja a szekszárdi együttes, mely előtt a játékosként hétszeres magyar bajnok, nyolcszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres Euroliga-bronzérmes, edzőként a 3×3-as válogatottal Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Károlyi Andreát kérdeztük a várakozásairól.

TTT Riga – Atomerőmű KSC Szekszárd

Az, hogy bronzmeccset játszott vasárnap a Magyar Kupában, a Szekszárdnak véleményem szerint csalódást keltő eredmény. Ez még akkor is igaz, ha azt megnyerték és így győztes meccsel zárták a tornát. A szombati teljesítmény ugyanis egyértelműen elmaradt a várakozásoktól. Visszagondolva a hétvégére, azt természetesen jó volt látni, hogy Nikolina Milic úgy tért vissza, olyan elánnal játszott, mint, ha nem hagyott volna ki két hónapot. Elképesztő fizikuma van és hihetetlenül képzett extra játékos. Cyesha Goree szintén hozta magát és az ő jó teljesítményére a folytatásban is nagy szükség lesz.

Bemutatkozott az új irányító Kolby Morgan, akivel szerintem nincs kint a vízből a Szekszárd. Az alapján, amit ezen a három meccsen láttunk, érzésem szerint jobban nem tudja tehermentesíteni Studer Ágit, mint korábban Leslie Vorpahl. Arra alkalmas lehet, hogy a negyed végén beállva a negyedszüneteket meghosszabbítsák és erre kell is. Lehet, hogy javulni fog a formája és jobban beépül, de minőségileg az eddigi benyomások alapján többet hozzátenni nem tud. Maradva a külső sornál, a szombati meccsen nem dobtak be semmit, de vasárnap már jóval eredményesebbek voltak. Ha ennek az egyensúlya visszaáll, abból szintén építkezhetnek a szekszárdiak. A bronzmeccs alapján egyébként erre van is esély. Akkor rendesen hozzá tudott tenni a külső sor. Szembetűnő volt például Zala Friskovec formajavulása a távoli dobásokban, ami az ő játéka is és ami a Szekszárdnak is nagyon fontos, mert tele vannak jókezű játékosokkal.

Ezek alapján összességében a rigai siker is elképzelhető és ezzel megszületne az első győzelme a csoportkörben a Szekszárdnak. Ezzel a csapaton belüli hangulat is jobb lehet. Kell ennek a magyar bajnokságnak egy magabiztos Szekszárd. Felépített már magának egy olyan renomét a klub, hogy nem engedhet meg magának egy olyan meccset, mint a Miskolc elleni Magyar Kupa elődöntő volt. Természetesen nem történik semmi és nem dől össze a világ, ha így játszik és akkor sem, ha bronzmeccsre kényszerül a kupában, de egyszerűen ennél már többet várnak akár a laikusok, akár a hozzáértők.

Szerintem nagyon jó döntést hozott a Szekszárd, hogy a Magyar Kupa után hétfőn Budapestről rögtön Rigába utazott. Ha esetleg költségekben több is, de a játékosok testi épségét nézve mindenképpen jó ez így. A szekszárdiaknak maguk miatt fontos ez a mérkőzés, azzal kell most foglalkozni, hogy az önbizalom visszajöjjön, újra felépüljön és ebben nagy segítség lenne egy győzelem. Attól függetlenül, hogy tét nélküli, arra nem számítok, hogy a Riga lazábbra fogja venni. Vesztes meccsel zárni soha nem jó egy sorozatot, az ott marad a fejekben. Azt várom, hogy a Riga neki fog esni a Szekszárdnak. Azért is, mert abszolút korrekt az Euroliga szezonjuk ezzel az öt győzelemmel. A szekszárdi sikerük mellett oda-vissza verték az MBA Moszkvát és a Reyer Veneziát. Ebből a velencei az számomra a meglepetés-győzelem kategória, tehát nem csak azokat húzták be, amivel előzetesen is számolhattunk. Nekem olyan benyomásom alakult ki, hogy jó flow-val mentek neki az idei Euroliga szezonnak, nem görcsöltek rá. Megkockáztatom, hogy az eredeti céljuk is ez az 5-6. hely és az Európa Kupa negyeddöntő lehetett. Nem olyan őrült nagy nevek alkotják a keretüket, de szépen összeálltak és olyan kiváló csapatkémia alakult ki náluk, amit ezt a lendületet viszi előre.

A szerencse is elég erős faktor a sportban – ebben a szezonban különösen lényeges – és a statisztika azt mutatja, hogy a sérülések, a hosszú kihagyások elkerülték a kulcsembereiket. Ezzel szemben Szekszárd szempontjából éppen ez a borzasztó balszerencse az Euroliga szereplésben, hogy úgymond nem is a Covid, hanem Nikolia Milic sérülése döntötte le őket. Olyan extra játékos, aki a legnehezebben pótolható az egész keretből. Vasárnap ismét a DVTK-val játszik a Szekszárd és bár minden mérkőzés jó lehet arra, hogy készüljön egy csapat a következő feladatra is, de ahogy előbb is mondtam: ez a rigai meccs elsősorban saját maga miatt fontos most a Szekszárdnak és nem a bajnoki rangadóra való készülést kell nézni benne. Szerintem az utazás, a környezetváltozás sem tesz rosszat a csapatnak és talán az sem baj, hogy most sok edzésre sincs mód, hanem inkább lehet beszélgetni és játszani.

Hirdetés