Hirdetés
Archivum

Így alakultak a nézõszámok az elsõ öt fordulóban:

:

Hirdetés

Hétfõn este az idei évad 5. fordulója is lezárult a bajnokságban. Ez az elsõ olyan pillanat, amikor már érdemes valamennyire nézegetni a különbözõ számokat, statisztikákat. Az alábbiakban az idei évad eddigi nézõszámaival foglalkozunk.

Írta: Nagy Norbert

Minden ilyen cikk esetében a legfontosabb feladat az adatok forrásának meghatározása, ami esetünkben igen egyszerû, hiszen végig az NSO.hu nézõszámbecsléseire hagyatkoztunk. Más forrást az összeállításhoz nem vontunk be, ennek oka, hogy nem minden csapat hivatalos honlapja/Facebook oldala közöl nézõszámokat. Saját becslésekkel pedig nem rendelkezünk. Szerkesztõségünkben ugyanis az indulás óta alapvetõ elv, hogy nem kérünk a helyszínen dolgozó munkatársainktól ilyen adatokat. Egyetlen elõírásunk van, amennyiben a helyszínen dolgozó kolléga azt tapasztalja egy mérkõzés után, hogy a rendezõ klub a saját kommunikációjában túlzottan elszakadt a valóságtól, arra mindenképpen hívja fel a figyelmet. Ezt az elmúlt években, még konfliktusokat is vállalva, következetesen képviseltük. Legutóbb éppen tavasszal.

Az idei évadban a hazai élvonalban eddig 26 mérkõzést bonyolítottak le. Az öt teljes forduló mellett a 7. fordulóból volt egy elõrehozott találkozó a DVTK és a KSC Szekszárd között. A 26 találkozóra az NSO.hu adatai szerint megközelítõleg 12100 nézõ látogatott ki. Ez átlagban 465 fõt jelent mérkõzésenként. A leglátogatottabb forduló éppen a hétfõn véget ért volt, 2650 nézõvel. Ami nem meglepõ, hiszen a Sopron-PEAC és a DVTK-PINKK csaták révén két elõzetesen rangadónak számító összecsapás hívta a lelátókra a publikumot. Emellett pedig nem szabad elmenni szó nélkül a remek ceglédi szereplés és az ebbõl adódó ottani fokozott érdeklõdés mellett sem.

A csapatokat tekintve az Aluinvent DVTK büszkélkedhet eddig a legmagasabb átlagnézõszámmal. A négy hazai rendezésû mérkõzésükön átlagban 925-en voltak. A bajnoki címvédõ UNIQA Sopron szintén négy bajnokit rendezett már idén, átlagban 675 nézõ elõtt. Ez a két adat még csak tájékoztató jelleggel szerepel. Csarnokokra lebontott teljes listát most még nem érdemes közölni, hiszen igen torz adatokat kapnánk. Például az elõbb említett UNIQA Sopron már két nagyobb érdeklõdésre számot tartó rangadót rendezett (DVTK, PEAC), míg például a PEAC mindössze a Vasas és a BEAC gárdáját fogadta hazai pályán. A BEAC pedig a Gabányi csarnok felújítása miatt hazai pályán nem is lépett pályára. Az alapszakasz végén igazságos klubokra lebontott statisztikát közölni.

Az idei évad eddigi nézõszámai

1. forduló
Vasas Akadémia–Aluinvent DVTK Miskolc 150 nézõ
CMB CARGO UNI Gyõr–PEAC-Pécs 300
PINKK-Pécsi 424–ZTE NKK 400
UNIQA Sopron–Atomerõmû KSC Szekszárd 1000
Ceglédi EK KSC–ELTE-BEAC Újbuda 250

Összesített nézõszám: 2100 nézõ

2. forduló
PEAC-Pécs – Vasas Akadémia 300 nézõ
Atomerõmû KSC Szekszárd – PINKK-Pécsi 424 400
UNIQA Sopron – ELTE-BEAC Újbuda 300
Aluinvent DVTK Miskolc – Ceglédi EK KSC 1100
ZTE Nõi Kosárlabda Klub – CMB CARGO UNI Gyõr 200

Összesített nézõszám: 2300 nézõ

3. forduló
Aluinvent DVTK Miskolc – ELTE-BEAC Újbuda 500 nézõ
Vasas Akadémia – ZTE Nõi Kosárlabda Klub 150
Atomerõmû KSC Szekszárd – CMB CARGO UNI Gyõr 500
Ceglédi EK KSC – PEAC-Pécs 450
PINKK-Pécsi 424 – UNIQA Sopron 400

Összesített nézõszám: 2000 nézõ

4. forduló
ZTE Nõi Kosárlabda Klub – Ceglédi EK KSC 200 nézõ
Atomerõmû KSC Szekszárd – Vasas Akadémia 450
PEAC-Pécs – ELTE-BEAC Újbuda 300
CMB CARGO UNI Gyõr – PINKK-Pécsi 424 300
UNIQA Sopron – Aluinvent DVTK Miskolc 800

Összesített nézõszám: 2050 nézõ

5. forduló
Ceglédi EK KSC – Atomerõmû KSC Szekszárd 600 nézõ
ZTE Nõi Kosárlabda Klub – ELTE-BEAC Újbuda 200
Vasas Akadémia – CMB CARGO UNI Gyõr 150
UNIQA Sopron – PEAC-Pécs 600
Aluinvent DVTK Miskolc – PINKK-Pécsi 424 1100

Összesített nézõszám: 2650 nézõ

7. forduló
Aluinvent DVTK Miskolc – Atomerõmû KSC Szekszárd 1000 nézõ

Mit jelentenek a fenti adatok?

Röviden, semmit. Aki benne él a sportágban vagy szurkolóként napi szinten követi eseményeket, a nézõszámokban meglepetések nem érhetik idén. Már a beharangozónkat is arra építettük, hogy a DVTK további erõsödése mellett a többi csapatnál a szintentartás lehet a reális cél és erre minden esély megvan. Ráadásul örömteli, hogy az erõsödõ kicsik közül a Cegléd és a Szekszárd tudja növelni a nézõszámát. Ha nem is ezres nagyságrendû ugrásokról van szó, de fontos, hogy bõvüljön a bázis.

Természetesen a saját felületeinken is tapasztaltuk, hogy jelennek meg negatív hangok. Ettõl függetlenül amit látunk, az az eredményeknek megfelelõ. A nõi kosárlabdát az elmúlt öt évben két nagy sokk-hatás is érte, ez a nemzetközi versenyképesség látványos visszaesése és a pécsi csapat esetében az egyik legnagyobb bázissal rendelkezõ klub megszûnése. Már önmagában is bármelyik tény megrázta volna a nõi szakágat. Vélhetõen lényegesen nagyobb beágyazottsággal rendelkezõ sportág is megérezne ekkora pofonokat. Kicsit sántít a hasonlít, de ha nõi kézilabdában a Bajnokok Ligájának körforgásából kikerülnének a csapataink és megszûnne a Gyõr vagy a Fradi, hasonló arányú veszteségekkel kellene szembenézni. Ami sokkal inkább elgondolkoztató, hogy nem látszódik az elõrelépés útja.

Ha az élcsapataink helyszíneit nézzük, akkor egyedül Miskolc fejlõdésére van reális esély. Különösen ha a nézõi bizalmat kiegyensúlyozottan jó teljesítménnyel hálálja meg a csapat és középtávon – legalább az Európa Kupa szintjén – nemzetközileg valamennyire sikerül elõrelépni. A Sopron-Gyõr tengely, ha szabad így fogalmazni, a közönségénél van. Mindkét helyszínen a saját viszonyai között adott a klubok erõs törzsközönsége, amely gyakorlatilag már eredménytõl függetlenül tartja magát. Ami egyrészt örömteli, másrészt viszont nem is bõvül. Zárául pedig ott van Pécs, ahol a nézõszám szempontjából a legrosszabb forgatókönyv érvényesült. A korábban említett nagyon nagy bázis ennyi év után fokozatosan morzsolódik le. Biztosak lehetünk benne, hogy vannak olyanok, akik a nagy klub megszûnése óta egyáltalán nem voltak (és nem is lesznek) nõi kosárlabda mérkõzésén. Ráadásul ennek a bázisnak egy nem elhanyagolható része már elvbõl sem ad esélyt a PEAC-nak, amely az ottani elõrelépés legnagyobb gátja. Azon túl, hogy gazdasági okok miatt eredményben komolyabb célokat nem lehet megfogalmazni és ez szintén nem tesz jót a közönség bevonzására irányuló törekvéseknek. A PINKK esetében pedig nagyon sokszor hangsúlyoztuk, óriási dolog a mai viszonyok között, hogy van olyan szurkolói közösség, amely szabadidõt és az anyagiakat nem kímélve a hazai meccsekért is képes egy másik településre utazni. Ezt kevés tábor tenné meg tartósan, különösen úgy, hogy intézményileg a magyar sport más irányba tart. Évrõl évre szûkül a sportesemények látogatására fordított idõ és ezzel együtt a szurkolói költések is. Itt pedig minden hazai meccsért plusz 55-60 percet és az útiköltséget áldozzák fel a szurkolók. Ugyanakkor ezek a tények óriási akadályt jelentek bármilyen nézõszámbeli elõrelépéshez.

Hirdetés