Hirdetés
Archivum

Így festenek a nagy nemzetek kupasorozatai:

:

Hirdetés

A hétvégén Törökországban is véglegessé vált a helyi kupasorozat nyolcas döntõjének a mezõnye. Ez azt jelenti, hogy minden meghatározó nemzet második számú erõpróbájának végjátéka körvonalazódott. Röviden áttekintjük, hogy mit érdemes tudni ezekrõl.

A meghatározó nemzetek közül Oroszországban már elkelt a trófea. Idén is légiósok nélkül, hazai státuszú játékosokkal rendezték az Orosz Kupa négyes döntõjét. A fináléban máig emlékezetes körülmények között a Jekatyerinburg 66-65-re legyõzte a Dinamo Kurszkot.

A Török Kupáról éppen minap adhattunk hírt. Sanliurfa városában február 26. és március 2. között randevúzik a nyolc résztvevõ gárda. Magyar szempontból ki kell emelni, hogy Krivacevic Tijana csapata, a Botas az Ormanspor-ral mérkõzik a negyeddöntõk során. Itt a slágermeccs a Fenerbahce – Galatasaray presztízscsata lesz.

Çukurova Basketbol (1) – Beºiktaº (8)
BOTAª (4) – Ormanspor (5)
Hatay BªB (2) – Mersin BªB (7)
Fenerbahçe (3) – Galatasaray (6)

A Spanyol Kupa nyolcas döntõjének rendezési jogát az RPK Araski nyerte. Vitoria városában február 28. és március 3. között lesz a torna. A negyeddöntõk párosításáról sorsolás dönt. A tabella elsõ négy helyezettje a kiemelt, tehát a Spar CityLift Girona, a Perfumerías Avenida Salamanca, a Lointek Gernika és Cadí La Seu csapatához sorsolják az 5-8. helyezetteket. Ezen alakulatok pedig a Valencia Basket, az IDK Gipuzkoa, a Nissan Al-Qázeres és az RPK Araski.

Olaszországban a Coppa Italia nyolcas döntõjének küzdelmeit San Martino városa rendezi március 1-3. között. Szintén az alapszakasz felénél a tabella elsõ nyolc helyét elfoglaló gárda nyert részvételi jogot. A negyeddöntõk párosítását a bajnoki tabella alapján állították össze. Egy kis csavarral az olaszoknál a tabella 1-5, 2-6, 3-7, 4-8. helyezettjei alkotják a párokat.

Umana Reyer Venezia (1.) – Fila San Martino di Lupari (5.)
Famila Wuber Schio (2.) – Gesam Gas&Luce Lucca (6.)
Passalacqua Ragusa (3.) – Dike Basket Napoli (7.)
Elcos Broni (4.) – Meccanica Nova Vigarano (8.)

Franciaországban a helyi kupasorozat a május 11-én megrendezésre kerülõ párizsi fináléig egyenes kieséses rendszerben zajlik. Az ünnepek elõtti játéknapokon alakult ki a negyeddöntõk mezõnye és megtartották a sorsolást is. Az elõcsatározások során egy másodosztályú csapat, a Chartres maradt állva az élvonal meghatározó gárdái mellett. A negyeddöntõk hivatalos játéknapja az alábbi párosításokkal február 2., szombat:

Basket Landes (LFB) – Tarbes (LFB)
Chartres (LF2) – Bourges (LFB)
Lyon-Asvel (LFB) – Villeneuve d’Ascq (LFB)
Charleville Mézières (LFB) – Roche Vendée (LFB)

Hirdetés