Hirdetés
Nagyvilág

Így fog kinézni a 2022-es Világbajnokság selejtező-sorozata:

:

Hirdetés

A napokban vált hivatalossá, hogy 2022-ben Ausztrália rendezi a női kosárlabda világbajnokságot. A torna kapcsán több változtatást is eszközölt a FIBA. A korábbi 16 helyett 12 csapatos lesz a mezőny és a kvalifikáció rendszerét is átalakították. Magyar szempontból a legfontosabb, hogy a selejtezőhöz az Európa-bajnokságon az első hatban kell végezni.

A FIBA a megújított női versenyrendszerében a világbajnokságot egy az egyben az olimpiai női kosárlabda tornával állította párhuzamba. Ugyanazt a kvalifikációs szisztémát alkalmazza és az ötkarikás játékokhoz hasonlóan ezért döntöttek a 12 csapatos formátum mellett. Amennyiben 2022-től feláll az új versenyrendszer, kialakulhat egy állandó körforgás három rendszeres versenyablakkal a nemzeti csapatok számára.

A világbajnokságot az olimpiához hasonlóan két selejtező torna vezeti majd fel. A megelőző év novemberében előselejtezőre kerül sor, majd a torna évének februárjában jön a selejtező, amely már közvetlenül kvalifikál a seregszemlére.

Magyar szemmel természetesen a kvalifikációs rendszer európai ága a legfontosabb. Az öreg kontinens válogatottjainak  szempontjából semmi nem változik a korábban megismert olimpiai rendszerhez képest. Ez azt jelenti, hogy a kontinenstorna első hat helyezettje vehet részt a 16 csapatos mezőnnyel kiírt februári selejtezőn.

Az európaiak számára novemberben előselejtezőt nem rendeznek. Ezt a funkciót az Európa-bajnokság betölti.

A FIBA afrikai, amerikai és ázsiai-óceániai régióiban a februári selejtezőt megelőzően viszont novemberben lesz előselejtező.

Az afrikai előselejtezőn hat csapat küzd két helyért, az amerikai és az ázsiai-óceániai selejtezőkön nyolc-nyolc gárda négy-négy helyért. Ez így összesen 10 pozíció, amihez érkezik az Európa-bajnokság hat legjobbja. Ugyanazon elv alapján, ahogy az olimpiai selejtezők esetében is láthattuk, a két alanyi jogon résztvevő fél, tehát a világbajnokság házigazdája és az aktuális olimpiai bajnok, végig jelen lesz a versenyrendszerben és folyamatosan játssza a mérkőzéseket, de tét nélkül.

A februári selejtezőre a 16 gárdát négy darab négyes csoportba osztják. Mindegyik csoportból három alakulat lesz ott a Világbajnokságon.

A kvalifikációs rendszer bemutató videója:

Hirdetés