Hirdetés
3x3

Így fog kinézni a debreceni 3×3-as olimpiai pótselejtező női tornájának mezőnye:

:

Hirdetés

Kedden sajtótájékoztató keretében került bejelentésre, hogy 2021. június 4. és 6. között Debrecen ad otthont a 3×3-as kosárlabda olimpiai pótselejtezőjének (Universality Olympic Qualifying Tournament). Nézzük, hogy miként alakul a hat csapatot felvonultató női torna mezőnye.

Jelenleg négy gárda rendelkezik olimpiai kvótával a 3×3-as szakágban a nőknél. Még jóval a világjárvány előtt eldőlt, hogy a Világranglista alapján Oroszország, Kína, Mongólia és Románia szerzett automatikusan indulási jogot az ötkarikás játékokon. Emlékezhetünk rá, hogy a 2019. november 1-én érvényes rangsort vették figyelembe.

A 20 csapatos olimpiai selejtezőt májusban Grazban rendezik, ahonnan az első három helyezett szerez kvótát. Ezen a 2019-es világbajnoki ezüstérmének köszönhetően a magyar női válogatott résztvevő és bízzunk benne, hogy már ezt az akadályt sikerrel veszik a mieink. Ha ez nem sikerül, akkor lesz női nemzeti csapatunk érintett Debrecenben.

Debrecenben a házigazda mellett a Világranglistáról az öt legmagasabban rangsorolt olyan gárda indul, akik az előző módokon – a Világranglistáról és Grazban – nem szereztek kvótát és hazájuk válogatottja 5:5 kosárlabdában nem vett részt az utolsó két Olimpián.

A júniusi magyarországi olimpiai selejtező női tornája kapcsán 6+3 csapatot kell figyelni. A mieink mellett Japán, Irán, Hollandia, Olaszország és Tajvan jogosult jelenlegi állás szerint a részvételre. Ha valaki ezen nemzetek közül kvótát szerez Ausztriában május végén, akkor a hármas várólistáról illesztenek be válogatottat a helyükre. Ezen a várólistán Észtország, Németország és Ukrajna szerepel.

Hirdetés