Hirdetés
Európa

Így folytatódnak a leállított európai bajnokságok:

:

Hirdetés

Három olyan ligát állítottak le október végén Európában, mely csapatokat delegál az Euroligába vagy az Európa Kupába. Egészen pontosan a francia, a belga és a cseh ligákról van szó. Mindhárom nemzetnél döntöttek a folytatás körülményeiről.

Kezdjük Franciaországgal. Kedden határoztak arról, hogy a következő egy hónap korlátozásai alatt is működnek a profi bajnokságok. Összeállították a menetrendet, mely szerint november 18-tól folytatódnak a liga küzdelmei. A Lyon és a Bourges lehetőséget kapott, hogy most pénteken és szombaton pályára léphessen. Az Euroliga buborék idejére kiírt bajnokijukat pótolhatják. A többiek a válogatott szünetet követően november 18-tól egy elég sűrű menetrend mellett folytatják.

Csehországban a tervek szerint november 20-án indul újra az október közepén felfüggesztett bajnokság. Szigorú előírásokat kell betartani a csapatoknak, akiket rendszeresen tesztelnek. A terv, hogy egy hétvégén két forduló megy le. Pénteken és vasárnap játszanak az együttesek. A PCR-teszteket csütörtökön végzik el. Hivatalosan 48 óráig hitelesek ezek, de az egészségügyi minisztériumtól engedélyt kérnek, hogy ne csak a pénteki, de a vasárnapi játéknapokon is elfogadják ezeket az eredményeket. Magyarul egy tesztkörrel két bajnoki fordulót tudnak teljesíteni a csapatok.

Belgiumban december 5-én és 6-án folytatják. Gyakorlatilag új bajnokság kezdődik. Két részre bontották a mezőnyt. Lesz egy A-csoport, amit a hat profi csapat, köztük az öt Európa Kupa résztvevő gárda alkot. Ebben a bolyban szerepel a Castors Braine, a Namur Capitale, a Kangoeroes Mechelen, a Phantoms Boom, a Sint-Katelijne-Waver és a Liège Panthers. A másik csoportot a félprofi klubok alkotják, de velük még tart az egyeztetés, hogy ki vállalja az indulást. Ez annak függvénye (is), hogy a sportklubok milyen állami, szövetségi támogatásra lesznek jogosultak. Egy biztos, hogy kieső nem lesz. Térjünk vissza az A-csoportra, ahol a profik két teljes kört játszanak majd egymással. Tavasszal pedig egy klasszikus rájátszással döntik el a helyezéseket. A bajnok az Euroligában mutathatja meg magát. A cél az lenne, hogy áprilisban fejezzék be a küzdelmeket. Itt folyamatos tesztekre és nagyon szigorú biztonsági előírásokra lehet számítani.

Hirdetés