Hirdetés
Magyarország

Így juthatunk ki az olimpiára:

:

Fotó: Rébay Viktor / FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnap lezárul a soproni olimpiai selejtező. Két játéknap után mind a négy gárda egy-egy győzelemmel rendelkezik. Elképesztően izgalmas játéknap vár ránk. Nézzük milyen forgatókönyvek lehetségesek.

A csoport állása két játéknap után

A vasárnapi program

15:00 Kanada – Japán
17:30 Spanyolország – Magyarország

Mint ismert, a magyar válogatott pénteken 81-75-re legyőzte az olimpiai ezüstérmes Japánt. A mérkőzés után Székely Norbert szövetségi kapitány, illetve Dubei Debóra, Juhász Dorka, Lelik Réka és Studer Ágnes is értékelt lapunknak.

A legfontosabb: sokáig emlékezetes győzelmével a magyar válogatott elérte, hogy a saját kezében van a sorsa. Amennyiben a mieink vasárnap legyőzik Spanyolországot, 1980 után fennállása során második alkalommal olimpiai résztvevő női kosárlabda válogatottunk.

A mieink mérkőzése előtt rendezik a Kanada – Japán találkozót, mely alapjaiban befolyásolhatja a sorsunkat.

Amennyiben Kanada legyőzi Japánt, akkor a spanyol meccs eredményétől függetlenül továbbjutó a magyar csapat. Ebben az esetben ugyanis a japánoknak 1 győzelmük és 2 vereségük lesz. Ha kikapunk a spanyoloktól, a mieink is 1-2-vel végeznek. Ilyenkor az egymás elleni eredmény dönt és a pénteki siker miatt az a mieinknek kedvez.

Kanadai siker esetén tehát a magyar válogatottnak tét nélküli az utolsó összecsapás, a spanyoloknak viszont élet-halál lesz majd a találkozó. Ha nyernek továbblépnek, vereségük esetén Japán szerzi meg a harmadik továbbjutó helyet.

Amennyiben Japán legyőzi Kanadát, akkor az ázsiai gárda biztos továbbjutó és a sikerükkel Spanyolországot is magukkal viszik. Ebben az esetben a spanyolok ellen győznie kell az olimpiai kvótához a magyar válogatottnak. Ugyanakkor egy olyan riválist kellene legyőzni, amelyiknek teljesen tét nélküli az összecsapás. Ha ilyen körülmények között is nyerne Spanyolország, akkor kivívnák Kanadának az olimpiai részvételt.

Hirdetés