Hirdetés
USA

Így kezdték a szezont a Magyarországra érkező WNBA játékosok:

:

Hirdetés

Egy teljes játékhéten vannak túl a WNBA csapatok. Minden gárda négy mérkőzést vívott. Nézzük, hogy a hazánkba érkező játékosok miként teljesítettek.

A Chicago Sky gárdájában, mely három győzelemmel és egy vereséggel rendelkezik, láthatjuk a Sopronba érkező Gabby Williams-t, aki 24.5 perc alatt 11.3 pontot, 5.8 gólpasszt és 3.3 lepattanót átlagolt. Mindegyik találkozón 20 perc feletti játékidővel gazdálkodhatott és három alkalommal ért el kétszámjegyű pontot. Azt lapukban is külön kiemeltük, amikor a Washington ellen 25 perc alatt 16 pontot, 9 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, amivel a mérkőzés emberének is megválasztották.

A még nyeretlen Connecticut Sun gárdájában a Győrbe érkező Beatrice Mompremier három összecsapáson kapott lehetőséget és ezeken 3.7 percet átlagolt. A legtöbbet, nyolc és fél percet a Minnesota Lynx ellen töltötte a pályán és egyetlen mezőnykosarát is ekkor szerezte. A Sun játékosa a Sopron irányítója Briann January, aki szombaton érkezett meg Floridába és ha minden jól megy, akkor a kötelező karantén után szerdán csatlakozhat be az edzésmunkába.

Az Atlanta Dream gárdájában debütált, majd a Minnesota Lynx csapatához került a szekszárdi Erica McCall. Mindkét alakulatban egy mérkőzésen láthattuk. A Dream színeiben a Dallas ellen 5 percet töltött a pályán. A Minnesota Lynx együttesében a Connecticut Sun ellen 8 percet kapott és ekkor egy büntetőt értékesített, illetve 4 lepattanót rögzítettek a statisztikai lapjára.

Az első győzelmére még váró New York Liberty együttesében szerepel Megan Walker. A Sopronba érkező fiatal játékos az első mérkőzést kihagyni kényszerült, de múlt hétfőn csatlakozott a társaihoz és azóta 10 perc, 2 pont, 1.3 lepattanó átlagot tudhat magáénak. A Dallas elleni bemutatkozáskor még csak két percet kapott, de utána az Atlanta és a Phoenix ellen 13-14 percet töltött a pályán. Mindkét összecsapáson egy-egy duplát értékesítve.

Kiemelkedő egyéni teljesítményeknek is örülhettünk

Vannak olyan játékosok az idei WNBA szezonnak magyarországi szereplés után futottak neki. Külön kiemeltük Candice Dupree-t. Az Indiana Fever két győzelmet és két vereséget jegyzett eddig. Legyőzték az Atlanta és a Phoenix gárdáját, míg a címvédő Washington és a Dallas alakulatával szemben alulmaradtak. Dupree az első négy mérkőzésen 32.5 perc alatt 17.0 pontot, 6.0 lepattanót és 2.8 gólpasszt átlagolt. A 15 éves profi pályafutása alatt ilyen rajtot még nem produkált.

Dupree-hez hasonlóan az elmúlt két európai évadot szintén hazánkban töltötte Shatori Walker-Kimbrough. A Phoenix Mercury-nál három összecsapáson 11.3 perc alatt 4.0 pontot, 0.3 lepattanót és 0.3 gólpasszt átlagolt. Egy találkozót kihagyott, de egy alkalommal kezdő is volt. A Los Angeles Sparks elleni szezonnyitó sikerült számára a legjobban. A négy mezőnykísérletéből három sikeres lett, 8 pontot ért el ekkor.

Az elmúlt szezonban az NKE-FCSM Csatában szereplő Megan Gustafson a Dallas Wings játékosa. A két győzelemmel és két vereséggel rendelkező alakulatban elmaradt a Gustafson által remélt áttörés. Mindössze 1.7 perces átlagot tudhat magáénak. Első és egyetlen mezőnykosarát pénteken az Indiana Fever ellen érte el.

Nagy figyelem övezi itthon korábbi válogatottjaink szereplését. Ahogy a Chicago Sky, úgy Allie Quigley és Courtney Vandersloot is remekel. Quigley 24.8 perc alatt 11.8 pont, 3.0 lepattanó és 3.0 gólpassz átlaggal rendezik. A szezonnyitón a Las Vegas Aces ellen a győztes találat is a nevéhez fűződött.  Vandersloot 31.5 perc alatt 10.8 pontot, 4.0 lepattanót és 8.3 gólpasszt átlagolt. A pályafutásában komoly mérföldkő, hogy a gólpasszok örökrangsorában az ötödik helyre lépett előre.

Négy csapat lépéselőnyben

A 22 meccses alapszakaszból a csapatok 4-4 lejátszott találkozó után vannak. Elmondható, hogy három részre szakadt a mezőny. Négy gárda 3 győzelemmel és 1 vereséggel várja a folytatást. Ezek a Chicago Sky, a címvédő Washington Mystics, illetve a Seattle Storm és a Minnesota Lynx.

Kialakult egy masszív középmezőny, ahol 50%-os mérleggel, 2 győzelemmel és 2 vereséggel sorakoznak az együttesek. Ezt a bolyt, a Los Angeles Sparks, a Las Vegas Aces, az Indiana Fever, az Atlanta Dream, a Dallas Wings és Phoenix Mercury alkotja. Mellettük láthatunk két nyeretlen gárdát. A Connecticut Sun és a New York Liberty még vár az első sikerére.

Különleges az idei év. Egyetlen, semleges helyszínen rendezik a szezon mérkőzéseit. Ennek megfelelően a legfontosabb a csapatok számára, hogy az alapszakasz végén a tabellán az első nyolcban legyenek. Teljesen más úgy a bajnokság dinamikája, hogy kis túlzással a helyezés az első nyolcon belül mindegy.

Nincs ugyanis magasabb rangsorolással megszerezhető rájátszásbeli hazai pálya előnye, ilyen lehetőségért nem küzdhetnek ezúttal a gárdák. Nyilván az első két helyezett számára majd lépéselőny lesz, hogy a play-off első két körében kiemelt, de így is abszolút megváltozik a fókusz a formaidőzést, a szezon menetének felépítését tekintve.

Fotó: WNBA

Hirdetés