Hirdetés
Európa

Így kezdték az Eb-selejtezőket a magyar csapatok légiósai:

:

Hirdetés

Csütörtökön 15 mérkőzést rendeztek a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében. Több csapatban figyelhettünk Magyarországon szereplő játékosokat. Nézzük, hogy miként teljesítettek és milyen esélyeik lehetnek a nemzeti válogatottjukban.

A legnagyobb figyelem Szerbiát övezi, akik Törökországot verték 59-56-ra. Ebből a sikerből Aleksandra Crvendakic 14 ponttal, 6 lepattanóval, 6 szerzett labdával vette ki a részét. Jelena Brooks 4 ponttal zárt, de az egyetlen mezőnykosarát éppen a hajrában szerezte. Tina Jovanovic statisztikai lapján 4 pont, 5 lepattanó szerepel, míg Maja Skoric három és fél percet töltött a pályán. Egy mezőnykísérlete volt ez idő alatt. Crvendakic helyzete annyiban speciális, hogy tőle a 2021-től kezdődő időszakban igazi vezér szerepet várnak. Az előttünk álló olimpiai évben Brooks és Skoric stabil csapattag lehet, mint Marina Maljkovicnál mindig. Tina Jovanovic helyett jellemzően a most sérült Dragana Stankovic kapott lehetőséget eddig. Nagy kérdés, hogy ez 2020-ban miként alakul.

Az őszi sportformát mutatva a magyarországi légiósok közül előkelő helyen szerepel a horvát Ivana Dojkic. Az Atomerőmű KSC Szekszárd játékosa az Európa Kupa egyik legjobbja, a következő időszakban pedig a horvát válogatottban is az első számú játékosok egyike lehet. A 2021-es Európa-bajnokság selejtező-sorozatának nyitányán a horvát válogatott 83-65-ös győzelmet aratott Lettországban. Ivana Dojkic 36 perc 39 másodperc alatt 27 pontot, 8 gólpasszt és 5 lepattanót jegyzett.

Szlovénia válogatottjában figyelhettük csütörtök este az NKE-FCSM Csata fiatal játékosát Zala Friskovecet. Rá is főszerep hárulhat a jövőben, miután Szlovéniában a 1997-99-es generációtól – mely 2017-ben U20-as Eb-n döntőt játszott – sokat várnak. A VBW CEKK Cegléd csapatát erősíti Renata Brezinova. A csehek 10 ponttal nyertek Olaszországban és ekkor a stabil alapembernek számító magas játékos közel 17 percet (16:54) töltött a pályán, mely során 7 pont és 6 lepattanó került a neve mellé. A csütörtöki játéknap rangadóját veszítette el Ukrajna Belgiumban, mivel 83-66-ra alulmaradtak. Vita Horobets közel 22 perc alatt 4 pontot és 3 lepattanót jegyzett.

A ZTE NKK légiósa Andjela Delic részese volt a csütörtöki játéknap legnagyobb meglepetésének, amikor a bosnyákok nyertek az Oroszországban: 14 perc alatt egy mezőnykísérlete volt. A Satou Sabally vezette és nagy jövő előtt álló német válogatottban a PINKK Pécsi 424 fiatal irányítóját Emma Stach-ot figyelhettük, akik 18 és fél perc alatt 7 pontot ért el csütörtökön a Macedónia elleni 105-40-es siker alkalmával. A macedón csapatban a PEAC amatőr együttesében edződő Ilina Selcova 37 percet töltött a pályán és hat mezőnykísérletet jegyzett.

Hirdetés