Hirdetés
Európa

Így nézhetnének ki az európai kupasorozatok őszi nyolcas döntői:

:

Hirdetés

A héten határozott a a nemzetközi szövetség illetékes testülete arról, hogy a női európai kupasorozatok 2019/2020-as évadjai nyolcas döntővel érnek véget. Később kijelölésre kerülő helyszínen rendezik a tornákat és őszi időpontban, szeptemberben vagy októberben.

Ahogy azt az érintett csapatoktól Oroszországtól Spanyolországig a napokban megjelent nyilatkozatokban olvashattuk, ha a pályán szeretnék befejezni a nemzetközi kupákat, akkor más megoldást nem nagyon lehetett találni. Olyan szempontból a női szakágnak szerencséje volt, hogy mindkét kupasorozat a legjobb nyolc között járt és a negyeddöntőkből két Euroliga párharc első meccsét leszámítva egyetlen találkozót sem rendeztek meg.

Nyilván rengeteg a kérdőjel a tornákkal kapcsolatban. Meg kell várni, amikor elérhetőek lesznek a hivatalos versenykiírások. A legfontosabb, hogy a nyolc-nyolc Euroliga és Európa Kupa gárda a járványügyi krízissel járó gazdasági válság ellenére tudja vállalni a szereplést. Meghatározó lesz, hogy milyen döntés születik az Egyesült Államokban a WNBA szezonról. Lesz-e játék és ha igen, akkor meddig tart az évad. Ez választ adhat majd arra, hogy láthatunk-e tengerentúlról WNBA légiósokat. A további megoldásra váró feladatokat pedig egy korábbi jegyzetünkben igyekeztünk boncolgatni. 

A sok kérdőjel ellenére érdemes megnézni, hogy miként alakulhatnának a mezőnyök. Az Euroliga nyolcas döntőjének mezőnyét a versenyrendszer márciusi leállása alapján – a negyeddöntők párosításait figyelembe véve – az UMMC Jekatyerinburg és a Lattes Montpellier, a Lyon és a Nagyeszda Orenburg, az USK Praha és a Famila Schio, illetve a Fenerbahce és a Bourges adná. Az Európa Kupáét pedig a Reyer Venezia és a Spar Citylift Girona, a Castors Braine és a Valencia, a Dinamo Kurszk és a Salamanca, illetve a Carolo Basket és a Basket Landes.

Cayetano Pérez, a Spar Citylift Girona elnöke egy helyi lapnak hosszan kifejtette álláspontját. A spanyol szurkolóknak úgy mutatta be a terveket, hogy “olyan vagy nagyon hasonló” rendezvényt kell majd elképzelniük, mint a Spanyol Kupa nyolcas döntője. “Ez nem egy rossz opció abban az esetben, ha mindenki biztonsága garantálható. Nyilvánvalóan nem lesznek ugyanazok a keretek, mint most és sietnünk kell a felkészüléssel is, de ha minden körülmény kedvezően alakul, egy jó újrakezdése lehet a versenyrendszernek.” – tette hozzá a sportvezető.

Hirdetés