Hirdetés
Magyarország

Ilyen alapelvek mellett indulhatnak el a kosárlabda események:

:

Hirdetés

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a hivatalos honlapján a COVID-19 menüpont alatt elérhetővé tette a kosárlabda edzések és mérkőzések szervezésére vonatkozó, a járvány elleni küzdelem érdekében kialakított irányelveket.

Nézzük, hogy milyen előírások mentén indulhatnak el a kosárlabda események.

ALAPELVEK

A 2020/2021-es szezonban

– a Férfi NB I. A csoportban és a Női NB I. A csoportban kizárólag azon sportolók és sportszakemberek ülhetnek a csapatpadon, akik az első bajnoki mérkőzésük előtti 72 órán belüli mintavétellel, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelően elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2-PCR teszt – negatív eredményét tartalmazó okirattal igazolják, hogy a koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. A sportszervezetek a 2020/2021-es szezonban első bajnoki mérkőzésükön résztvevő sportolóik és sportszakembereik 72 órán belül elvégzett, negatív PCR tesztjére vonatkozó nyilatkozatát két (2) példányban, cégszerű aláírással kötelesek átadni a mérkőzés ellenőrének, mellékelve a nyilatkozaton szereplő személyek teszteredményét igazoló iratot a csoportos játékengedélyek átadásával együtt. A mérkőzésellenőr a nyilatkozatot összeveti a teszteredményekkel, és annak egyik példányát dátummal és aláírással visszaadja a sportszervezet képviselőjének. Minden további mérkőzés előtt az első mérkőzésen készült nyilatkozatot be kell mutatni, és amennyiben új játékos/sportszakember kíván részt venni valamely későbbi mérkőzésen, akkor a fentiekkel azonos módon eljárva kiegészítő nyilatkozatot kell készíteni, mellékelni kell hozzá az új résztvevők teszteredményét, és a mérkőzésellenőr által dátummal és aláírással ellátott, visszakapott példányt csatolni kell az első mérkőzés nyilatkozatához, és a további mérkőzéseken ezeket együtt kell bemutatni.

– a Férfi NB I. B csoportban kizárólag azon sportolók és sportszakemberek ülhetnek a csapatpadon, akik az első bajnoki mérkőzésük előtti 72 órán belül az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelően elvégzett szerológiai COVID-19 gyorsteszt negatív eredményét tartalmazó okirattal rendelkeznek. A sportszervezetek a 2020/2021-es szezonban első bajnoki mérkőzésükön résztvevő sportolóik és sportszakembereik 72 órán belül elvégzett, negatív szerológiai COVID-19 tesztjére vonatkozó nyilatkozatát két (2) példányban, cégszerű aláírással kötelesek átadni a mérkőzés ellenőrének a csoportos játékengedélyek átadásával együtt. A mérkőzésellenőr a nyilatkozatot összeveti a teszteredményekkel, és annak egyik példányát dátummal és aláírással visszaadja a sportszervezet képviselőjének. Minden további mérkőzés előtt az első mérkőzésen készült nyilatkozatot be kell mutatni, és amennyiben új játékos/sportszakember kíván részt venni valamely későbbi mérkőzésen, akkor a fentiekkel azonos módon eljárva kiegészítő nyilatkozatot kell készíteni, mellékelni kell hozzá az új résztvevők teszteredményét, és a mérkőzésellenőr által dátummal és aláírással ellátott, visszakapott példányt csatolni kell az első mérkőzés nyilatkozatához, és a további mérkőzéseken ezeket együtt kell bemutatni.

Fenti előírásokon túl minden versenyrendszerben nemre és korosztályra való tekintet nélkül (beleértve a Férfi NB I. A és B csoportot, valamint a Női NB I. A csoportot is) a sportszervezetek minden mérkőzés előtt, két (2) példányban, cégszerűen aláírt nyilatkozatot kötelesek a hivatalos személyek képviselője részére átadni, hogy sportolóik:

– az elmúlt 72 órában nem mutattak olyan légúti fertőző betegségre utaló tünetet (láz, köhögés, akut légúti nehézség, fáradtság, izomfájdalom stb.), amely miatt mások egészségét veszélyeztetnék és közösségben nem tartózkodhatnának

– a mérkőzés időpontjában nincs az illetékes járványügyi hatóság határozata alapján karanténban tartózkodási kötelezettségük

– tudomásuk szerint az elmúlt 7 naptári napban nem érintkeztek fertőzött személlyel, vagy karanténnal érintett ingatlan, intézmény lakójával, vagy alkalmazottjával.

A sportszervezetek ezen nyilatkozatának egyik példányát a hivatalos személyek képviselője dátummal és aláírással látja el, és visszaadja a sportszervezet képviselőjének, a másik példányát magánál tartja. A sportszervezet, illetve a hivatalos személyek képviselője a nyilatkozat saját példányát 30 napig megőrzi, és kérésre azt az MKOSZ részére megküldi!

Játékvezetők és mérkőzésellenőrök:

A 2020/2021-es szezonban

– a Férfi NB I. A, NB I. B és a Női NB I. A csoportban kizárólag azon játékvezetők és mérkőzés-ellenőrök működhetnek, akik az első bajnoki mérkőzésük előtti 72 órán belül az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelően elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2-PCR teszt – negatív eredményét tartalmazó okirattal igazolják, hogy a koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. A teszt eredményét a játékvezetők az MKOSZ JB részére, a mérkőzés- ellenőrök az MKOSZ Technikai Bizottsága részére kötelesek megküldeni! A szezon előtti teszt egyszeri költségét az MKOSZ fedezi.

Fenti előírásokon túl minden versenyrendszerben nemre és korosztályra való tekintet nélkül (beleértve a Férfi NB I. A és B csoportot, valamint a Női NB I. A csoportot is) a játékvezetők minden mérkőzés előtt aláírt nyilatkozatot kötelesek az illetékes Játékvezetői Bizottság részére megküldeni, hogy:

– az elmúlt 72 órában nem mutattak olyan légúti fertőző betegségre utaló tünetet (láz, köhögés, akut légúti nehézség, fáradtság, izomfájdalom stb.), amely miatt mások egészségét veszélyeztetnék és közösségben nem tartózkodhatnának
– a mérkőzés időpontjában nincs az illetékes járványügyi hatóság határozata alapján karanténban tartózkodási kötelezettségük
– tudomásuk szerint az elmúlt 7 naptári napban nem érintkeztek fertőzött személlyel, vagy karanténnal érintett ingatlan, intézmény lakójával, vagy alkalmazottjával.

Sportorvosi engedélyek:

Igazolt COVID-19 betegséggel összefüggésben számos keringési, légzőrendszeri és központi idegrendszeri szövődmény ismert. A sportolók szempontjából legfontosabb a vírusinfekciót követően jelentkező következményes szívizomgyulladás lehetősége. Emiatt bármilyen vírusinfekciót követően az intenzív sporttevékenység végzése kizárólag megfelelő körültekintés mellett lehetséges. Panaszmentes esetekben is indokolt a kardiológiai kivizsgálás (nyugalmi EKG és szívultrahang).

A tünetmentes COVID-19 pozitív teszteredmény esetén legalább 2-4 hétig javasolt a fizikai kímélet, a verseny és szabadidősport mellőzése. Tünet és COVID-19 pozitív teszteredmény esetén ugyanez 6 hét. A sportorvosi-versenyzési engedély pozitív PCR teszteredmény esetén automatikusan felfüggesztésre kerül, a terápiás-karantén-biztonsági időszak leteltével újra kell indítani a versenyzési engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál (lásd: (OSEI állásfoglalás COVID-19 myocarditis kérdésben).

Igazolt fertőzött egy sportszervezetben:

Ha egy sportszervezet bármely sportolójának vagy sportszakemberének teszteredménye pozitív, az ő azonnali elkülönítéséről és az állami járványügyi protokoll megindításáról gondoskodni kell. Szerológiai COVID-19 gyorsteszt negatívtól eltérő eredménye esetén PCR tesztet kell végeztetni az esetleges fertőzöttség megállapítására. Az állami járványügyi protokoll keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ helyi szerve dönt a csapat többi tagjának hatósági házi karanténba helyezéséről.

A MÉRKŐZÉSEK ÉS EDZÉSEK SZERVEZÉSÉVEL KAPCSOLATOS ALAPELVEK:

A sportszakma és a nézők elválasztása

Rendkívül fontos, hogy a járványhelyzet alatt a sportlétesítményekben a nézők által használt terület szigorúan elválasztásra kerüljön a sportolók és sportszakemberek által használt területtől, és sem a mérkőzés előtt, közben vagy a mérkőzés után a sportolók a nézőkkel ne kerülhessenek fizikai kontaktusba! Mindkét csapatpadot, a jegyzőasztalt és a technikai asztalt (ha van) a nézőtértől átlátszó fallal el kell választani, ennek hiányában a nézőtér érintett részét le kell zárni, a csapatpadhoz, jegyzőasztalhoz, technikai asztalhoz 1,5 méternél közelebb néző még átmenetileg sem tartózkodhat.

A testhőmérséklet ellenőrzése és a beléptetés alapelvei

A mérkőzésekre és edzésekre kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató személy léphet be, beleértve a sportolókat, sportszakembereket és nézőket egyaránt. A sportlétesítménybe történő belépéskor a testhőmérsékletet érintésmentes méréssel ellenőrizni kell. Azon személy esetében, aki a COVID-19 betegséggel összefüggésbe hozható tüneteket mutat, és/vagy a testhőmérséklete meghaladja a 37,5 C-t , a belépést meg kell tagadni. Amennyiben feltételezhető, hogy testhőmérséklete egyéb körülmény miatt (futás, napon történő huzamosabb tartózkodás, stb…) is megemelkedhetett, 5 perc elteltével ellenőrző mérést kell elvégezni. Amennyiben az ellenőrző mérés is 37,5 C-ot meghaladó testhőmérsékletet eredményez, az érintett személy a sportlétesítménybe nem léptethető be.

– A nézők kizárásával megrendezésre kerülő kosárlabda mérkőzések esetén kizárólag az alábbi személyek lehetnek jelen:
– Mind a hazai, mind a vendégcsapat részéről a mérkőzés csapatnévsoraiban meghatározott legfeljebb 21-21 fő**.
– Mind a hazai, mind a vendégcsapat részéről további legfeljebb 4-4 fő csapatkísérő*.
– A mérkőzés hivatalos személyei: a játékvezetők, mérkőzés ellenőr*, VB elnök* és helyettesei*.
– Az asztalszemélyzet érvényes MKOSZ működési engedéllyel rendelkező tagjai: jegyző*, időmérő*, jegyző segítője*, támadóidő mérő*.
– MKOSZ ellenőr*, biztonsági ellenőr*, ha az MKOSZ hivatalosan delegál ilyen megbízással rendelkező személyeket.
– A hazai csapat részéről legfeljebb 3 fő érvényes MKOSZ működési engedéllyel rendelkező statisztikus*.
– A csapatok részéről képrögzítést végző 1-1 fő*.
– A hazai csapat által biztosított 1 fő orvos*.
– A mérkőzés lebonyolításához szükséges kiszolgáló személyzet (technikus, hangosbemondó, takarító személyzet), legfeljebb 5 fő*.
– A főrendező*, rendezők* és a biztonsági szolgálat tagjai*, akik megfelelnek az MKOSZ Biztonsági szabályzatában előírtaknak.

– A média képviselői*, legfeljebb 6 fő (ha a vendég csapat igényli, akkor legfeljebb 2 főt ebből ők nevezhetnek meg).
– NB I. osztályú felnőtt mérkőzéseken, amennyiben a felnőtt csapattal együtt utazó és mérkőzést játszó utánpótlás vendégcsapat is a helyszínen van, úgy egy (1)

utánpótlás vendégcsapat jelen lehet legfeljebb 16 fővel*. * Maszk viselése kötelező számukra

** Sárga készültségi szint esetén ez ottani szabályok szerint tovább csökken.

A mérkőzés előtt legalább 2 órával mindkét csapatnak át kell adni (el kell küldeni) a főrendező részére a mérkőzésre a csapathoz tartozóan belépni kívánó, fenti feltételeknek megfelelő személyek listáját, amelyen fel kell tüntetni az egyes személyek nevét, beosztását, valamint a személyazonosságát igazoló okmányának számát.
Az egyidejűleg a teremben tartózkodók összlétszáma nem haladhatja meg a 100 főt.

COVID-19 plakátok, kommunikáció

Az MKOSZ plakátmintákat biztosít a sportszervezetek számára, melyek kihelyezése elősegítheti a járvány elleni küzdelem hatékonyságát a sportlétesítménybe belépő sportolók, sportszakemberek és nézők figyelmének felkeltés útján. Fontos, hogy a sportszervezetek a járvány terjedése ellen a sportlétesítményükben bevezetett intézkedésekről előre tájékoztassák az érintett sportolókat, szülőket, szurkolókat, hogy senkit se érhessenek váratlanul az ellenőrzések, az esetleges maszkviselési kötelezettség vagy a megnövekedett várakozási idő beléptetéskor. Mérkőzés közben a műsorközlő útján rendszeresen emlékeztessék a résztvevőket a járvány terjedése elleni intézkedések betartására.

Az asztalszemélyzet, statisztikusok, hivatalos személyek, önkéntesek

A jegyzőasztalnál és statisztikusi asztalnál ülők a mérkőzés teljes időtartama alatt kötelesek maszkot viselni, és a mérkőzés előtt, valamint a szünetekben kézfertőtlenítőt használni! A mérkőzés lebonyolításában résztvevő személyeknek – feladataik függvényében – folyamatos hozzáférést kell biztosítani a kézfertőtlenítő eszközökhöz és védőfelszerelésekhez (pl. arcmaszk, arcpajzs, stb.), hogy igény esetén mérkőzés közben is használhassák illetve pótolhassák azokat.

A kosárlabdák

A játékosok illetve csapatok részére biztosított kosárlabdákat minden nap használat előtt és a mérkőzések illetve edzések között fertőtleníteni kell. A helyszínre kívülről behozott labdákat – amennyiben a létesítmény lehetőséget ad labda bevitelére – használat előtt szintén fertőtleníteni kell egyszer használatos, eldobható fertőtlenítő kendővel vagy fertőtlenítő sprayvel.

Járványügyi felelős

Minden, az MKOSZ versenyrendszerében résztvevő sportszervezet köteles járványügyi felelőst kinevezni a kiadott irányelvek betartásának biztosítása céljából. A járványügyi felelős a kosárlabda edzés vagy mérkőzés megkezdése előtt köteles ellenőrizni, és jegyzőkönyvben rögzíteni a létesítményre és eszközökre vonatkozó, a járvány elleni küzdelem érdekében előírt feladatok végrehajtását. A jegyzőkönyvet az eseményt követő 30 napig meg kell őrizni, és kérés esetén azt az MKOSZ rendelkezésére kell bocsátani! Sorozatmérkőzések esetén a helyszín járványügyi felelőse biztosítja, hogy a csapatok a mérkőzést követően a lehető leghamarabb elhagyják a pályát, és hogy új csapat csak a már üres pályára léphessen be.

A létesítmény befogadó képessége

A járványhelyzet alatt minden sportszervezet fordítson különös figyelmet a mérkőzés helyszíne kapcsán a készültségi szintnek megfelelő beengedhető nézőszám meghatározására. A létesítmény aktuális befogadó képességét a helyszín járványügyi felelőse a létesítmény üzemeltetőjével és szükség szerint a helyi hatóságokkal egyeztetve napról-napra folyamatosan meghatározza, azt jegyzőkönyvben rögzíti, és a nézőszámról a hazai csapat vagy a létesítmény honlapján keresztül történő közzététele útján az érintetteket tájékoztatja.

Készpénz használata

A járványügyi helyzet okán a létesítményekben javasolt a készpénzmentes fizetési lehetőség technikai feltételeit megteremteni!

A személyi érintkezés lehetőségének csökkentése

Azon készültségi szinteken, ahol a személyi érintkezéssel járó sporttevékenység nem engedélyezett, a résztvevők a helyszínre sportfelszerelésben érkezzenek, és a helyszíni öltözők használatát mellőzzék. A védekezés hatékonysága tovább növelhető a helyszíni kézfertőtlenítés és az eszközök fertőtlenítésének segítségével.

Kézfertőtlenítés edzés és mérkőzés közben

A vírus terjedési esélyének csökkentése érdekében a jegyzőasztalnál és a csapatpadoknál kézfertőtlenítőket kell elhelyezni, amit a játékosok a mérkőzés előtt, minden játékszünetben, időkérések alatt, illetve a le- és becserélt játékosok a csere közben kötelesek használni. A játékvezetők a mérkőzés alatt, az időkérések közben és a játékszünetekben kötelesek kézfertőtlenítőt használni!

Nem alapvető szolgáltatások

A készültségi szintnek megfelelően előfordulhat, hogy az öltözőket, büféket, ivókutakat, a nézőteret, stb.. zárva kell tartani! A résztvevők rendszeresen ellenőrizzék a hatályban lévő készültségi fokozatot, és NARANCS szint esetén már sportfelszerelésben érkezzenek a helyszínre. Az öltözők pl. a résztvevők táskáinak tárolására természetesen használhatóak, azonban a helyiségben egyszerre csak egy személy tartózkodhat!

Felszerelések fertőtlenítése

A jegyzőasztalt, a csapatpadokat, a laptopokat, tableteket, az eredményjelző kezelőszerveit továbbá minden olyan eszközt, melyet mérkőzés közben több személy is használhat, a mérkőzés illetve edzés előtt, és azt követően is fertőtleníteni szükséges.

Nézőtér illetve nézők elhelyezésére szolgáló területek

A nézőteret úgy kell kialakítani, hogy a kötelező maszkviselés mellőzése vagy a nézőszám korlátozása esetén a nézők között a legalább 1,5 méteres távolság biztosítható legyen. Amennyiben a nézőszám korlátozásra került, a nem használható ülőhelyeket egyértelműen és jól láthatóan meg kell jelölni!

A távolságtartásra figyelmeztető jelzések a padlón

Az olyan területeken, ahol elképzelhető, hogy sorban állás alakulhat ki (büfé, WC-k, pénztárak, stb.), a padlón vagy talajon legalább 1,5 méter távolságra lévő jelzéseket kell elhelyezni a biztonságos távolságtartás elősegítése céljából.

WC

A létesítményben elérhető WC-k száma a jelenlegi helyzetben nagyban meghatározza a biztonságosan beengedhető személyek számát! A sportszervezetek körültekintően járjanak el a maximális nézőszám meghatározása kapcsán, hiszen a WC-k előtt feltorlódott tömegben nehezebben ellenőrizhető a maszkviselési kötelezettség vagy a biztonságos távolság egymás közötti megtartása!

Törölközők és kulacsok

A törölközők és kulacsok kizárólag személyes használatra alkalmazhatók, azok tudatos vagy véletlen használata más személy által jelentősen növeli a járvány terjedésének kockázatát.

Sportfelszerelések, egyen pólók ideiglenes kiosztása és visszaszedése

A járványügyi helyzet közben ajánlott, hogy a sportszervezetek ne biztosítsanak kölcsön vagy ideiglenes használatra ruhaneműket az önkéntesek vagy a személyzet számára.

Nemzetközi események

Az MKOSZ a jelenlegi utazási korlátozások és karanténkötelezettségre vonatkozó rendelkezések miatt nem javasolja az amatőr sportszervezeteknek a nemzetközi eseményeken történő részvételt sem Magyarország területén, sem külföldön!

Hirdetés