Hirdetés
Archivum

Ilyen lehet az Euroliga jövõre:

:

Hirdetés

Az isztambuli nõi kosárlabda Euroliga nyolcas döntõ alatt a kupasorozatban érdekelt csapatok képviselõi tanácskozást tartottak. Az idei évad 23 csapatos mezõnyébõl 15 gárda képviselõje vitatta meg az Euroliga jelenét és jövõjét.

A tanácskozáson számtalan ötlet és javaslat került megfogalmazásra, végül a kiszivárgott információk szerint három fõbb pontban tudtak megállapodni az együttesek képviselõi. Az hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban megálmodott 24 csapatos mezõnynek jelen gazdasági környezetben nincsen realitása. Jövõre a tervek szerint 21 gárda alkotja a legrangosabb európai kupasorozat mezõnyét.

Az alapszakasz küzdelmei három 7 csapatos csoportban zajlanának és a sorozat az idei évhez hasonlóan nyolcas döntõvel zárulna. A FIBA Europe úgy kommunikálta, hogy a tanácskozáson a nyolcas döntõ maximális támogatást kapott. Lényegében egy módosító javaslat talált értõ fülekre, ez pedig az, hogy az 5. és 7. helyért nem játszanának helyosztókat.

A kiszivárgott információk közül a legérdekesebb, hogy azok a csapatok, akik nem jutnak be a rájátszásba, az Európa Kupában folytatnák a nemzetközi szereplésüket. Itt hasonló átjárás valósulna meg a két sorozat között, mint ami a labdarúgó Bajnokok Ligája és az Európa Liga között mûködik. Ha ezt a javaslatot elfogadják a döntéshozók, akkor az nagy lehetõséget teremthet mind a második számú európai kupasorozatnak, mind a kisebb csapatoknak. Az EK mezõnye jó erõkbõl álló gárdákkal bõvülne tavaszra, míg az Euroliga alapszakasz után búcsúzó csapatok továbbra is nívós nemzetközi meccseket tudnának vívni, arról nem beszélve, hogy megmaradna az esély egy európai trófeára.

A javaslatokról majd a sorozat irányító testülete hoz végleges döntést. Addig természetesen minden feltételes módban értendõ.

A FIBA Europe videós összeállítása a tanácskozásról

Hirdetés