Hirdetés
Archivum

Innen érkezik el a válogatott szünet:

:

Hirdetés

A válogatott kötelezettségek miatt két hétre szünetre vonultak a hazai élvonal küzdelmei. Érdemes röviden áttekinteni, hogy jelenleg hol tartanak a bajnoki csatározások.

Amióta a jelenlegi versenyrendszerben zajlik az élet az európai nõi kosárlabdában, elõször érkezik úgy el a novemberi válogatott megszakítás a hazai élvonalat tekintve, hogy nincs nyeretlen csapat a mezõnyben. Ez megerõsíti azt a szezon elõtti várakozást, hogy az utóbbi évek legkiegyenlítettebb csatározásaira van kilátás.

Két területen egyértelmûen beigazolódtak a szeptemberi esélylatolgatások. Az egyik a címvédõ Sopron Basket fölénye, mely megkérdõjelezhetetlen az eddig látottak alapján. Sõt, még erõsödött is tavalyhoz képest, hiszen a tabellára pillantva már jelentõs lépéselõnyrõl beszélhetünk. Gyakorlatilag senki nem veszélyezteti Roberto Iniguez tanítványainak vezetõ pozícióját.

A másik terület pedig, amit a bevezetõben is érintettünk, hogy teljesen összeért a középmezõny vége és a korábbiak alapján alsóházba sorolt csapatok játékereje. Természetesen nem minden eredmény felelt meg a szezon elején megfogalmazott elõzetes terveknek. A jelenleg két gyõzelemmel és öt vereséggel álló gyõri együttesnél már edzõváltás történt. A Cegléd pedig még jobban visszaesett. A tavalyi ötödik helyezett mindössze egy gyõzelemmel rendelkezik hat vereség mellett.

Külön színesíti a bajnokságot, hogy a Sopron Basket mögött összeállt egy üldözõboly a 2, illetve 3 vereséggel rendelkezõ gárdákból. Akkor igazán vonzó a közönségnek a bajnokság, ha megjósolhatatlan találkozók sora követi egymást. A Szekszárd, DVTK, PEAC, ZTE négyes esetében ez igaz, meghatározhatatlan az erõsorrend köztük. Az újonc NKE-Csata pedig szintén ebben a bolyban található. A fõvárosiak esetében a téli idõszakban a ZTE, MTK, PINKK trió elleni meccsek vízválasztóak lehetnek, hogy merre indulnak el a tabellán Tursics Krisztián tanítványai.

Az egyéni statisztikákra is érdemes kitérni, bár itt az öt és a nyolc között változó lejátszott mérkõzés-szám miatt még nem adnak teljes képet az adatok. A fontos mutatókat összesítõ VAL teljesítmény-indexet tekintve Mérész Beatrix, az ELTE-BEAC Újbuda fiatal centere vezeti a mezõnyt 27.6-os értékkel. Õt Sara Imovbioh, a PEAC-Pécs nigériai válogatott magas játékosa és Reshanda Gray, a Gyõr amerikai légiósa követi 26.5-ös, illetve 24.43-as mutatóval.

A pontátlagokat nézve Amanda Zahui, a Sopron Basket svéd válogatott centere áll az élen nyolc lejátszott meccs után 17.88-as átlaggal. Összesen öten érték el a 17-es átlagot. Zahui-t sorrendben Shatori Walker-Kimbrough (Aluinvent DVTK – 17.71 pont), Sara Imovbioh (PEAC-Pécs – 17.17), Julie Vanloo (PEAC-Pécs – 17.00) és Mérész Beatrix (ELTE-BEAC Újbuda 17.00) követi. Érdemes kiemelni, hogy az összes lepattanó terén Imovbioh, Mérész és Gray is átlépte a 10-es átlagot.

A gólpasszokat tekintve Medgyessy Dóra kiemelkedik a mezõnybõl. Az Aluinvent DVTK irányítója kapcsán a bravúros Európa Kupa teljesítmény került a címlapokra, de a hét bajnoki után látható 9.29-es átlaga szintén extra. A szerzett labdák terén pedig Studer Ágnes vezeti a rangsort. Az Atomerõmû KSC Szekszárd irányítója nyolc meccs után 2.75-ös átlagot tudhat magáénak.

Tabella

Hirdetés