Hirdetés
Európa

Innen folytatódik az Euroliga C-csoportja:

:

Hirdetés

Hétfőtől Euroliga buborékos hét jön. Egy csoportot leszámítva lezárul az alapszakasz. Röviden áttekintjük, hogy milyen helyzetből folytatódik a küzdelem. Az alábbiakban a C-csoporttal ismerkedhetünk meg.

A C-csoportot veretlenül vezeti az UMMC Jekatyerinburg. Az orosz sztárcsapat három magabiztos győzelemmel dominálta a decemberi girona-i tornát, +82-es pontkülönbséggel zártak. Tették mindezt Emma Meesseman nélkül, aki éppen az utolsó napon csatlakozhatott a Covid után a társaihoz. Azóta nem csak vele, de Brittney Grinerrel is kiegészült a keretük. A teljes csapatuk éppen a legutóbbi bajnokin sorakozott fel először idén, így akkor kapták meg a csonka szezon orosz bajnoki címéért járó díjakat. Még hiányosan sem lehetett őket megszorongatni, így még nehezebb elképzelni, hogy zavarba hozhatóak.

A második továbbjutó helyért a Famila Schio és a Spar Girona futhat verseny. Mindketten kikaptak a Jekatyerinburgtól és verték a Rigát decemberben. Az első egymás elleni mérkőzést a Girona nyerte 85-81-re. A két klub is úgy számolhat, hogy egymás ellen dönthetnek. Nem véletlen, hogy az első buborékot Girona, a másodikat Schio rendezi. A két csapat kerete december óta nem változott. Erre nem is volt szükség, mivel azokat a módosításokat, amiket az eredményességhez szükségesnek tartottak, már ősszel meglépték. A Girona új vezetőedzőt nevezett ki Alfred Julbe személyében, míg a Schio Natasha Cloud és Stefanie Dolson helyett Natalie Achonwát és Kim Mestdaghot hozta.

Mindkét csapat a két buborék között egy-egy vereséget szenvedett hazája bajnokságában, ami igen fájó lehet számukra. A Schio két vereséggel van lemaradva a veretlen Reyer Venezia mögött. A Girona is két vereséggel rendelkezik, a veretlen Salamanca és az egy vereséggel rendelkező Valencia is megelőzi. A Girona kerete mélyebbnek tűnik, a decemberi meccsen 33 pontjuk volt a kispadról, míg a Schio-nak mindössze 6. A FIBA esélylatolgatása is azt emeli ki, hogy a spanyoloknál kilenc játékos átlagol 15 perc felett. A Schio az utóbbi meccsein kiváló formába lendült támadásban. Az utolsó öt találkozójából négyszer 87 pont felett jegyzett.

A csoport negyedik tagja a TTT Riga, akikről nagyon kevés szó esik. Ahhoz képest, hogy a nyáron még a nemzetközi szereplésük is kérdéses volt, decemberben a Gironától 2, a Schio-tól 4 ponttal kaptak ki és még a Jekatyerinburgnak is dobtak 71 pontot. A decemberi torna óta elindult az EWBL, ahol az Olimpia Grodno, a Tsmoki-Minszk és a Horizont Minszk ellen gyakorolhattak. Kitija Laksa 16, Megan Huff 11.3 és Jessica Thomas 11 pontot átlagolt ezen három csapat ellen megszerzett győzelmek alkalmával. Bár továbbjutási esélyeik nincsenek, de ugyanazt lehet rájuk mondani, mint a B-csoportban a Gdyniára. Szempontjukból egy bravúrgyőzelemmel a Schio vagy a Girona ellen, eldönthetik a második továbbjutó kilétét.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés