Hirdetés
Európa

Innen folytatódnak az európai topligák:

:

Hirdetés

A válogatott szünet után lassan újraindul a klubélet női kosárlabdában. Hazánkban már hétfőn elhalasztott bajnokit pótoltak, Franciaországban és Törökországban szerdán, Spanyolországban csütörtökön lépnek pályára először a csapatok.

A topligákról szóló áttekintésünket kezdjük először Spanyolországgal, ahol kiemelkedő ütemben haladt a bajnokság. A szünetig a tervezett 10 fordulóból egyetlen találkozót nem tudtak megvívni. Ez az ominózus Araski – Zaragoza csata volt, ahol a késve befutott teszteredmények miatt – a hatályos szabályokkal összhangban – kénytelenek voltak a félidőben megszakítani az összecsapást. Ezen felül nincs halasztott mérkőzés. Csütörtökön teljes forduló jön, amiből egy találkozót későbbre kellett már tenni. A tabella élén veretlenül a Salamanca és a Valencia áll, őket egy vereséggel követi a Girona.

Tabella ITT

Ha a legjobban haladó ligával kezdtünk, akkor folytassuk azzal, ahol talán a legkevésbé valósultak meg a tervek. Ez Franciaország, ahol jelenleg is szigorú korlátozások vannak életben. Hosszas egyeztetések után dőlt el, hogy a profik az országos zárlat alatt is folytatják. A válogatott szünetre úgy érkezett a mezőny, hogy öt és kettő lejátszott meccsel rendelkeznek a csapatok. A Bourges és a Lyon ragadt be leginkább, de azzal, hogy a szünet előtt és a szünet után is kaptak külön engedéllyel egy-egy játéknapot pótlásra, így megkezdhették ledolgozni a lemaradásukat. A mezőny többi tagja 20-án és 21-én lép újra pályára. A Basket Landes áll a legjobban, ők veretlenül vezetik a tabellát 5 győzelemmel.

Tabella ITT

Törökországban is szerdán tért vissza a klubélet. A Hatay, amely a válogatott szünetig mindössze négy meccset tudott játszani, kezdte meg az elmaradásai pótlását. A mezőny nyolc és öt lejátszott találkozó között mozog. A koronavírus éppen a szünet előtt ütött be a Fenerbahce-nál, akik hat pozitív esetet produkáltak. Közülük még ketten vannak karanténban. A tervek szerint a bajnokság 21-én és 22-én folytatódik teljes fordulóval. A tabellát a Fener veretlenül vezeti. Őket egy-egy vereséggel követi a Galatasaray és Simon Zsófia csapata a Nesibe Aydin.

Tabella ITT

Oroszországban hat és három lejátszott találkozóval rendelkeznek a csapatok. Egyedül a Krasznojarszk ragadt be, ők éppen a szünet előtt tudták elkezdeni csak a bajnokságot. A Kurszk hat, a Jekatyerinburg öt mérkőzésnél tart. Az Orenburg karanténba került októberben, így három meccset vívtak. Hiányos kerettel éppen a karanténból szabadulva érte őket kellemetlen meglepetés. A bajnokság pénteken folytatódik zárt kapuk mögött. Az Euroligás nagy hármas pedig majd vasárnap tér vissza.

Tabella ITT

Olaszországban sokáig nagyon jó ritmusban zajlott a küzdelem, aztán bekeményített a járvány. Végül hét és négy megvívott találkozó között vonult szünetre a mezőny. A tabellát a Reyer Venezia vezeti veretlenül a Famila Schio és a Virtus Bologna előtt. Ez a három csapat minden meccsét le tudta játszani. Az élmezőnyből a Ragusa akadt el, de már ők is elkezdhetik a játékot a november 21-22-re kiírt fordulóban.

Tabella ITT

Hogy a folytatás mit hozhat? A decemberi-januári időszak fogja eldönteni a női bajnokságok sorsát. Ha itt a tervezett ütemben megy a küzdelem, akkor teljes terjedelemben mehetnek végig a ligák. Ha nem, akkor nyilván január végén új helyzetről számolhatunk be.

Zárjuk ezt a körképet viszonylag pozitív gondolatokkal. Aminek nagyon örülhetünk, hogy soha ennyi élőképes közvetítést, galériát, videóriportot nem láttunk még az európai női meccsekről, mint idén. Az egész kontinensen igyekeznek alkalmazkodni a klubok a meccsek korlátozott látogathatóságához. Ezeket a tapasztalatokat, megjelenéseket pedig már a járvány utáni időszakban is kamatoztathatják.

Hirdetés