Hirdetés
Archivum

Ismerkedjünk meg a Sopron Basket új igazolásával – Amanda Zahui portré:

:

Hirdetés

A Sopron Basket a délelõtti órákban jelentette be, hogy szerzõdtette a svéd válogatott erõcsatárt Amanda Zahui-t. Érdemes egy kicsit jobban megismerkedni a 24 éves, 196 cm magas játékossal, aki jelenleg a New York Liberty színeiben pályafutása legjobb WNBA-s évét teljesíti.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Írta: Nagy Norbert

A Sopron Basket azután volt kénytelen változtatni a keretén, hogy a 2018/2019-es évadban Jelena Milovanovic szerzõdése a játékos kérésére szüneteltetésre kerül. A választás Amanda Zahui-ra esett, aki a fiatal kora ellenére igencsak nagy elismertséget vívott ki a nõi kosárlabdában itt Európában és a tengerentúlon egyaránt.

Mielõtt rátérnénk a pályafutására, érdemes egy rövid kitekintést tenni arra, hogy a különbözõ hivatalos felületeken (FIBA, NCAA, WNBA) miért találkozunk eltérõ módokon feltüntetve Amanda Zahui nevével. A stockholmi születésû játékos Amanda Zahui Bazoukou néven látta meg a napvilágot. Az elefántcsontparti származású édesapja után viseli a Bazoukou nevet, amit az Egyesült Államokban az egyszerûség kedvéért egy „B.” rövidítéssel használt. Ez még a University Of Minnesota hallgatójaként alakult ki, ott került fel elõször a mezére „Zahui B.” névhasználat. Késõbb pedig az orenburgi szezonja alatt hagyta el a „B.” rövidítést.

Rátérve Amanda Zahui pályafutására: 2007 és 2012 között tagja volt U16-tól az U20-as korosztályig a svéd válogatottaknak, melyek akkoriban (is) az európai élmezõnyhöz taroztak. A legjobb FIBA tornája a 2010-es szlovákiai U18-as A-divíziós Európa-bajnokság volt, ahol 15.8 pont, 9.7 lepattanó átlaggal zárt. Mégsem az utánpótlás eredmények hozták el számára az igazi ismertséget, hanem az Egyesült Államokban a University of Minnesota színeiben nyújtott egyetemi teljesítménye. 2015. februárjában jártunk, amikor minden kosárlabda portál címlapján találkozhattunk Amanda Zahui-val.

Az Iowa Hawkeye elleni találkozón 39 pontot és 29 lepattanót ért el, amivel rekordot állított fel a Big Ten Konferenciában, de még egy férfi NBA-s csúcsot is beállított. 1979-ben a legendás Moses Malone jegyzett 39 pontot, 29 lepattanót az Egyesült Államokban egy hivatalosan jegyzõkönyvezett tétmeccsen. Elõtte és utána a svéd játékos remekléséig senki nem tette ezt meg. Az egyetemi évek hamar véget értek Amanda Zahui számára, hiszen másodévesként elhagyta a szakmai programot és profinak állt. Ez igen nagy visszhangot váltott ki. A férfiaknál nem ritka az ilyen döntés, de a nõi éljátékosok esetében általában az egyetemi vezetõedzõk azt szorgalmazzák, hogy teljesítsék az egész programot.

Zahui nem így tett, jelentkezett a WNBA Draft-ra, ahol a Tulsa Shock (a jelenlegi Dallas Wings jogelõdje) a második választás jogával élve szerezte meg a játékjogát. Még 2015-ben az elsõ WNBA éve 9.7 perc alatt 3.4 pont, 2.4 lepattanó átlaggal zárult számára. Mivel egy rendkívül gyenge, ekkor már a körvonalazódó nagy változások elõtt álló csapatban szerepelt, ebbõl nehéz messzemenõ következtetéseket levonni. Egy csereüzlet keretében került a New York Liberty-hez 2016-ban. „A legjobb dolog, ami velem történhetett. Fantasztikus csapattársaim vannak. Amikor látják, hogy szomorúbb vagy fáradtabb vagyok, igyekeznek törõdni velem.” – fogalmazott az Aftonbladet címû svéd lapnak adott interjújában még tavaly. Ez a környezetváltozás a statisztikáin is meglátszott, az elsõ évében 11.3 perc alatt 5 pont és 3.2 lepattanó került átlagban a neve mellé.

A 2017-es szezonban ugyan kevesebb lehetõséget kapott a WNBA-ben, mégis ez a naptári éve tekinthetõ minden téren az igazi áttörésnek. Zahui elsõ európai profi szezonját Adanában töltötte, majd a 2016/2017-es szezonra Orenburgba igazolt. Itt a jelenlegi soproni szakvezetõ Roberto Iniguez játékosaként sokat fejlõdött. Az orosz bajnokságban az egyik legjobb centernek bizonyult, míg az Euroligában brutális 14.9 pont, 9.3 lepattanó átlagot hozott össze. „Nagyszerû tapasztalat volt. Olyan edzõvel dolgozhattam, aki folyamatosan hajtott elõre. Aki segített felépíteni az önbizalmamat és segített fejleszteni a játékomat. Sokat futottunk, sokkal jobb formában vagyok, mint a korábbi években bármikor.” – mondta tavaly Roberto Iniguez munkájáról a StarTribune munkatársának Zahui az orenburgi évét értékelve.

A New York Liberty-nél töltött második nyarat követõen 2017 õszén az USK Prahához igazolt Amanda Zahui. Jól emlékezhetünk rá, hiszen a prágaiak a Sopron Basket csoportjában szerepeltek. Natalia Hejkova remekül eltalálta a cseh gárda összeállítását Zahui szempontjából, hiszen egy magas szerkezetû keretet rakott össze, ahol Marija Rezan és DeWanna Bonner kapott még lehetõséget mellette. Ilyen felállásban a svéd erõcsatár minden klasszisa elõtérbe tudott kerülni. Végül 16.8 pont, 8.1 lepattanó átlaggal zárt Zahui. Kayla McBride és Brittney Griner mögött a harmadik legeredményesebb játékos lett a sorozatban. Közel járt ahhoz, hogy alapszakasz MVP legyen. A fontos mutatókat összegzõ „efficiency” értéke 18.5 lett, ami Sonja Petrovic és Jantel Lavender mögött a harmadik legmagasabb volt 14 lejátszott csoportmeccs után.

A prágai klasszis teljesítményt Zahui végre át tudta menteni a WNBA-be is. Azért szerepel az elõzõ mondatban kis kiszólásként a „végre” szó, mert tényleg eddig váratott magára az igazi áttörés. Most azonban ez megtörtént: 14 percre nõtt az átlaga 20 lejátszott összecsapás után. Ezeken pedig 7 pont és 2.4 lepattanó kerül a neve mellé. Ráadásul rendkívül jól gazdálkodik a lehetõségeivel Zahui, hiszen 50.4% a mezõnymutatója. Minden második vállalása célt ér, ami a legmagasabb a csapatában. Az egyik általunk is többször hivatalokozott szaklap, a Hashtag Basketball szerzõje, már amellett érvelt június végén, hogy Amanda Zahui-nak helye van az All-Star gálán. Egy biztos, nagyon komoly mentális felkészültségrõl, koncentrációról árulkodik ez az 50%-os mezõnymutató.

A Sopron Basket szempontjából nyilvánvalóan nem egyszerû kezelni azt a helyzetet, hogy változtatni kell a kereten. Ráadásul Jelena Milovanovic „hazai nevelésû” státusza ebben a formában pótolhatatlan. Ugyanakkor Amanda Zahui jó választásnak tûnik, hiszen Roberto Iniguez-zel már dolgoztak együtt. A játékos a nyilatkozatai alapján elismeri a spanyol szakember munkáját, ebbõl adódóan el is fogadja felfogását, hozzáállását. Ami rendkívül fontos a csapategység szempontjából. Zahui egyértelmûen feljövõben van. Számára is fontos, hogy minél magasabban rangsorolt csapatban jó teljesítményt nyújtson. Ez kirajzolódik ebbõl a portréból is. Ha hasonlóan sikerül beépíteni, mint Prágában, akkor nemzetközi szinten is rengeteget hozzátehet a Sopron Basket eredményességéhez.

Hirdetés