Hirdetés
Archivum

Ismét Európa legjobb nyolc csapata között a Sopron:

:

Hirdetés

A Sopron Basket az utolsó 15 percben hagyta állva a Hatay-t és végül 64-52-re legyõzte török riválisát az Euroliga 13. fordulójában. A soproniak ezzel a sikerükkel matematikailag is biztosították helyüket a legjobb nyolc gárda között az Euroliga idei kiírásában.

Fotó: FIBA.Basketball/Tóth Zsombor

Fotó: FIBA.Basketball/Tóth Zsombor

A kurszki bravúr után egy hasonlóan fontos meccsre készült a Sopron Basket az Euroligában. A szerdai eredmények ismeretében úgy lépett pályára a magyar bajnoki címvédõ, hogy egy sikerrel matematikailag is biztosíthatta helyét Európa legjobb nyolc csapata között. A társaival már melegített és késõbb pályára is lépett a mérkõzésen Fegyverneky Zsófia. A nagy tétet, a várakozásokat nem lehet kizárni a fejekbõl ilyen kiélezett versenyhelyzetben és ez érezhetõen rányomta a bélyegét a játékra. Idegesen kezdtek a mieink, a találkozó elején a Hatay került lépéselõnybe. Hat perc telt el az összecsapásból, amikor 12-7-nél Roberto Iniguez idõkérése állította meg a mérkõzést. Pontosabb megoldásokat kért játékosaitól a spanyol szakvezetõ. A folytatásban védekezésben már rendezte sorait a Sopron, de a kihagyott lehetõségek miatt 10 perc után 16-11-re a rivális vezetett. Az elsõ negyedben 16 mezõnykísérletbõl mindössze 4 bizonyult sikeresnek.

A második etapra sem változott a játék képe. Mindkét oldal sok kihagyott mezõnykísérlettel dolgozott. Egy-egy extra villanással, elsõsorban – a félidõig 11 pontig jutó – Riquna Williams vezetésével a Hatay õrizte elõnyét. A második negyed utolsó három és fél percében mindössze egy találat született, ami egy török tripla volt. A nagyszünetben így 28-24-nél a vendégek jártak elõrébb. Soproni oldalon 38 mezõnykísérletbõl 10 bizonyult sikeresnek. Hiába szedte tehát jobban a lepattanókat a magyar csapat, hiába volt több szerzett labdája és gólpassza, illetve kevesebb eladott labdája, a számszerû eredményben ez még nem mutatkozhatott meg. Amire lehetett építeni, hogy a védekezés percrõl percre javult az elsõ félidõben. Támadásban egy ritmusváltással, néhány pontos befejezéssel zavarba hozhatónak tûnt a szûkös rotációval dolgozó és egyéni megoldásokra építõ Hatay. A harmadik negyed elsõ fele azonban még a török gárda elképzelései szerint alakult. Gyorsan növelték az elõnyüket, egy 10-5-ös szériával 38-29-re léptek el.

Az utolsó 15 percben a Sopron került fölénybe. Yvonne Turner indította el a felzárkózást, aki elõbb egy duplát, majd egy triplát értékesített. Sõt 40-40-nél a nevéhez fûzõdött az egyenlítést jelentõ lélektanilag kulcsfontosságú találat. A harmadik végéig 20-4-es sorozatot mutatott be Roberto Iniguez együttese, amivel 49-42-re lépett el. Ekkor már támadásban, védekezésben a korábbi meccseken látott szinten robogott a Sopron. Ezzel sikerült teljesen kizökkenteni a fáradni látszó Hatay-t. A negyedik negyed elején pedig el is dõlt a gyõztes kiléte. Nyolc perccel a mérkõzés vége elõtt 49-44-nél még volt labdájuk a vendégeknek, hogy felzárkózzanak. Ezzel nem éltek. A folytatásban a mieink 7-9 pont között állandósították elõnyüket, végül pedig 64-52 arányban kulcsfontosságú gyõzelmet ünnepelhettek. A Sopron ezzel ugyanis biztosította helyét Európa legjobb nyolc csapata között! Gratulálunk!

Fotó: FIBA.Basketball/Tóth Zsombor

Fotó: FIBA.Basketball/Tóth Zsombor

Eredmény

Sopron Basket – Hatay 64-52 (11-16, 15-12, 23-14, 15-10)

Statisztika

Hirdetés