Hirdetés
Nagyvilág

Ismét felerősödhet a légióskérdés a női kosárlabdában:

:

Hirdetés

Megoszlanak arról a vélemények, hogy a járványügyi krízis miatti leállásnak, illetve az azzal átalakuló gazdasági környezetnek milyen hatásai lehetnek. Az egyik ilyen, amely már most látszódik, hogy ismét előtérbe került a légiósok foglalkoztatásának kérdése Európában és Ausztráliában.

Sok a bizonytalanság a rendszerben

A légiósok foglalkoztatása kapcsán több tényező is bizonytalanságot hoz a rendszerbe. Bár szinte mindenhol megkezdődött a szigorú korlátozások enyhítése, de ezek mértéke nemzetenként eltérő és a sportban emiatt rendkívül nehéz nemzetközi szinten bármit is tervezni. Csak akkor lehet ezt megtenni, ha egy adott kontinensen már viszonylag egységesen szabad az utazás. Ezzel jár az is, hogy érezhetően csökken a sportolói kockázatvállalás. Az elmúlt hetekben megjelent nyilatkozatokból szépen kirajzolódik, hogy az ismert környezet vagy az otthonhoz, családhoz közelebbi célállomások előtérbe kerülnek.

Természetesen nem csak a sportolói döntésekben, hanem a vezetői lépésekben is megjelenik egyfajta óvatosság. A távlati hatásokat még nem látni, de a 2020/2021-es évadban globálisan csökkenni látszanak a női kosárlabda számára elérhető források. Eközben ráadásul a nemzetközi versenyrendszerek sorsa is bizonytalan. Óriási kérdés, hogy a nemzetközi kupák milyen formában kerülnek megrendezésre. Éppen ezen gondolkozott el a napokban az Orenburg klubmenedzsere is, hogy érdemes-e azokba most befektetni. Vagy esetleg már a 2021/2022-es évadra összpontosítani az erőforrásokat, amikor minden remény szerint megkezdődhet a járvány előtti állapotok visszarendeződése.

Szintén meghatározó lehet a nemzetközi piacokon, hogy milyen döntés születik az Egyesült Államokban a WNBA évad kapcsán. Nem véletlenül várja ezt a bejelentést az európai, az ausztrál és még az ázsiai döntéshozói réteg is türelmetlenül. Lesz-e szezon és ha igen, akkor mikor kezdődik, mennyire csúszik bele az őszi időszakba? – merülhet fel teljes joggal a kérdés. Itt ugyanis azt is érdemes figyelembe venni, ha késő ősszel érnek véget az amerikai küzdelmek, akkor a játékosoknak biztosítandó pihenőidőt is beleszámolva csak a novemberi válogatott szünet utánra tolódhat a WNBA játékosok érkezése. Zárásul pedig még mindig adott az az általános bizonytalanság, amely a járványügyi szakembereket is megosztja. Hogy várható-e ősszel második hullám és ha igen, az milyen mértékű lesz. Szükség lehet-e olyan korlátozásokra, mint amiket márciusban és áprilisban átéltünk.

Inkább a kisebb csapatoknál több a kérdőjel

Természetesen egyre több nyilatkozatban megjelennek ezek a kérdések. Itthon legutóbb Székely Norbert szövetségi kapitány beszélt erről az M4 Sporton. “Talán idehaza a külföldi játékosok szerepe kicsit vissza fog esni, és ezzel most egyben a saját vágyaimat is megfogalmaztam. Ezzel együtt viszont felértékelődik a magyar kosarasok szerepe” – mondta. Lengyelországban egy klubvezetői kezdeményezés látott napvilágot. A CosinusMED Widzew Łódź és az ENEA AZS Poznań tulajdonosai írtak nyílt levelet, melyben arra kérték a helyi szövetséget, hogy két főben maximalizálják a légiósok számát. Ausztráliában eközben a WNBL kapcsán már küszöbön áll az a bejelentés, hogy a 2020/2021-es évadban nem lesznek légiósok.

Természetesen minden helyzet más. A lengyelországi kezdeményezésnél is jól látható, hogy a 9., illetve a 10. helyezett gárda részéről indult a párbeszéd. Várhatóan az alapjaiban szűkösebb forrásokkal dolgozó európai középmezőnynél lehet igazán a kritikus, hogy mennyiben érdemes légiósokra áldozni. Agnieszka Bibrzycka igyekezett egy eredményorientált élcsapat, az Arka Gdynia szempontjából “helyretenni” ezt a kezdeményezést. Elmondta, hogy a profi sport piaci folyamataiba ilyen módon nem szabad beavatkozni. Náluk például komoly eredménykényszer van és egy tulajdonosi elvárás mutatkozik a nemzetközi szereplésre. Ezt nem lehet ilyen döntéssel felülírni, mert azzal saját alkalmazottjaik egzisztenciáját is veszélybe sodornák. Inkább belső önkorlátozás jelenhet meg.

Ausztráliában minden héten üléseznek a helyi profi liga, a WNBL képviselői. Ott az átigazolási időszakot, a játékospiacok nyitását egyre későbbre helyezik. A szezon rajtjának októberről történő halasztása szintén téma. Az utazási bizonytalanságok és a megváltozó gazdasági környezet miatt azonban egyre nagyobb az esély arra, hogy nem foglalkoztathatnak légiósokat a klubok a következő évadban a The AGE jelentése szerint. Ennek a döntésnek rövid és hosszú távú következményei is felmérhetetlenek még jelen pillanatban. Ausztrália nagyon sokáig zárt piaccal dolgozott, aminek ugyan a nemzeti versenyrendszer és képzés szintjén mutatkoztak pozitív hatásai, de a WNBL versenyképessége és eladhatósága miatt szükség volt a nyitásra. A liga 40 éves történetében idén lett először légiós az MVP az alapszakaszt és a döntőt nézve. Az alapszakaszban Kia Nurse, a kanadai válogatott sztárja bizonyult a legjobbnak, a fináléban pedig a francia válogatott irányítója Olivia Époupa.

Számtalan kérdés megjelenik az ausztráloknál. Ott ugyanis a szezon még a világjárvány berobbanása előtt a tervezett menetrend szerint véget ért. A Melbourne Boomers például már télen megállapodott két légiósa (Lindsay Allen, Sophie Cunningham) megtartásáról. Amikor hazamentek, úgy is váltak el, hogy ősszel folytatják. A klubnak most új kezdő irányítót és kezdő bedobót kellene keresnie a hazai piacon. Ráadásul mivel hamar megszületett a megállapodás a fenti két játékossal, az elmúlt szezon végén még előkészítő lépéseket sem tettek ilyen drasztikus váltás megalapozásához. Ugyanakkor a melbourne-i vezetőedző sportszerűen hozzátette, hogy természetesen mivel indokolt egy ilyen lépés, így a bevezetése esetén elfogadják azt.

Összességében tehát sok bizonytalanság látszódik a rendszerben, megjelenik egy általános óvatosság 2020/2021-re. Ezzel együtt viszont az is szembetűnő, ha mértéktartóbban, de a versenyképességi szempontok főleg az európai bajnokságok élcsapatainál ugyanúgy megjelennek. Attól, hogy nem látunk minőségi légiósokat a jegyzettebb európai ligákban, biztosan nem kell tartani.

Hirdetés