Hirdetés
Európa

Ismét magabiztos győzelmet aratott a DVTK az Euroligában

DVTK HUN-Therm Valencia Basket Club 67-56 (20-12, 18-20, 14-9, 15-15)

Euroliga, 6. forduló
Miskolc, DVTK Multifunkciós Sportcsarnok Centerpálya
Sonia Teixeira, Civil Güngör, Stylianos Simeonidis (Nabila Dekkiche)

DVTK HUN-Therm: Aho N. 2, Charles 10, Jovanovic 10/6, Lelik 10/3, Tadic 12. Csere: Aho T. -, Garbin 8/6, Grigalauskyte 15/3, Oláh -, Tenyér -, Toman -, Vég-Dudás -.

Valencia Basket Club: Allen 7/3, Casas 8, Fingall 4/3, Guelich 21, Romero 10/6. Csere: Buenavida 1, Contell 4, Hempe 1, Matic -, Torrens -.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Euroliga hatodik fordulójában a DVTK HUN-Therm 67-56-os győzelmet aratott a Valencia Basket Club csapata ellen. Ezzel tehát Völgyi Péter együttese továbbra is veretlen nemzetközi szinten.

A mérkőzés az első pillanattól kezdve kiélezetten alakult. A pontszerzést Queralt Casas kosara vezette fel, amivel a vendégek kerültek lépéselőnybe, azonban szinte azonnal érkezett is Milica Jovanovic egyenlítő találata, Kaila Charles sikeres ziccere után pedig már a DVTK vezetett. Az ezután pár percben kosárra-kosár volt a válasz, mígnem a Diósgyőr elkezdte növelni előnyét. Négy pontig jutottak Aho Nináék, a Valencia viszont nem hagyta magát, így öt perc elteltével 8-6 volt az állás, majd az ellenfél végül Marie Guelich pontjaival egyenlített. A vendégek viszont nem tudták maguk felé billenteni a mérleget, Ana Tadic remekelt, ami ismételten a Miskolcot helyezte lépéselőnybe. 10-8-nál is Tadic-ot faultolták dobás közben, a büntetőket azonban vendég időkérés előzte meg. Visszatérve a DVTK légiósa értékesítette dobásait, majd 12-8-ról folytatódhatott a játék. A következő szakaszban bár a Valencia szépíteni tudott, Völgyi Péter tanítványai újból ritmust váltottak, rendezték soraikat, s 15-9-nél hat pontra növelték előnyüket. Claudia Contell védekezésből szerzett ziccere ezután két pontot faragott le ebből az előnyből, miután pedig hazai időkérés következett. A negyedet végül Darcee Garbin hárompontosa, illetve a Nadia Fingall sikeres büntetője zárta, amivel 20-12-re változott az állás. Innen folytatódhatott tehát a második felvonás.

Fotó: FIBA.Basketball

A két játékrész közötti szünet viszont a Valenciának volt elég, hogy rendezni tudja sorait. A vendégek két egymás utáni találattal indították az etapot, ami négy pontot faragott le hátrányukból. A DVTK azonban nem adta ki a kezéből az irányítást. Támadásban higgadt akciókat láthattunk Völgyi Péter együttesétől, méghozzá sikeres befejezésekkel, míg védekezésükre a maximális koncentráció volt jellemző. Ezek együttesen pedig végül egy 10+ pontos differenciát eredményeztek. Négy újabb perc elteltével 28-16-ot regisztrálhattunk. Mondanunk sem kell, a mérkőzés ezzel azonban még nem ért véget. A Valencia ugyanis ismételten észbe kapott, kapaszkodni kezdett, s egy perc elteltével megfelezte hátrányát, ami szemmel láthatóan zavart okozott a DVTK játékában. Egy 10-0-ás periódust követően tehát egészen pontosan 28-26 állt az eredményjelzőn, ekkor pedig, meggátolva az egyenlítést, Völgyi Péter vezetőedző kért időt eligazításra. A szünet azonban nem zavarta meg a vendégek koncentrációját. Visszatérve Marie Guelich volt sikeres, amivel egál lett a találkozó, majd pedig ismételten fej-fej mellett haladtak a csapatok. Ekkor vette Lelik Réka kézbe az irányítást. Egy jól időzített ziccer-találat után egy még extrább tripla következett, amivel újból öt pont lett a DVTK előnye. Az ellenfél kért tehát időkérést. A hátralévő időben azonban a Valencia már nem sokat tudott változtatni helyzetén, a csapatok végül 38-32-ről fordulhattak, tehát a Diósgyőr hat pontos előtt tudhatott magáénak.

Fotó: FIBA.Basketball

A második félidő valamelyest ponthiányosabban vette kezdetét. Az első találat közel két perc elteltével született meg, ami egyébként betudható volt annak is, hogy a felek sokkal agresszívabban védekeztek. A pályán lévőknek minden egyes labdáért, illetve kosárért kőkeményen meg kellett küzdeni. Két perc elteltével végül Bec Allen talált be, ezzel pedig tulajdonképpen meg is tört a jég, következtek ugyanis Ana Tadic kosarai, amivel 42-34-re változott az állás. Bár továbbra is tisztes távolságban tartotta ellenfelét Völgyi Péter együttese, meccset eldöntő előnyre azonban nem tett szert. Érkezett egy hárompontos vendég oldalról, két sikeres büntetővel később pedig már három ponton volt a Valencia. Ez a “kényszerhelyzet” azonban ismét megadta a DVTK-nak a kellő löketet. Jött tehát a szokásos ritmusváltás, s a negyed hajrájára újból tíz pont lett a differencia. Pár másodperc volt hátra a harmadik játékrészből, 49-39-et mutatott a tábla, az események pedig felpörögtek. Lelik Réka indított támadást, mely akciót a Diósgyőr irányítója végül három ponttal fejezett be, kontrába pedig végül Queralt Casas vezette végig a labdát a pályán, ami szintén egy ziccerrel zárult. A mérkőzés záró szakasza tehát 52-41-ről folytatódhatott.

Fotó: FIBA.Basketball

A mérkőzés utolsó tíz percébe pedig mondhatni berobbant a DVTK. Völgyi Péter tanítványai egy 6-0-ás szakaszt futottak, amikor a Valencia is kosarat tudott szerezni. Ezek után azonban mégiscsak vendég időkérés szakította meg a játékot. A rövid fejmosás viszont ismételten jót tett az ellenfélnek, mely visszatérve újból tíz pont alá férkőzött. 58-49-nél ezúttal tehát Völgyi Péter vezetőedző kért időt csapatának. A folytatásban pedig kezdetét vette az utolsó öt perc. A Diósgyőr magabiztosan kosárlabdázott, továbbra is kézben tartva a mérkőzés történéseit. S bár a vendég Valencia minden energiát mozgósított, foggal-körömmel harcolt a pályán, jelentősen már nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez. Az utolsó egy percet is az ő időkérésük vezette fel, ekkor pedig egészen pontosan 67-56 állt az eredményjelzőn. Visszatérve a DVTK-hoz került a labda, akik pedig minden alkalmat megragadtak, hogy “húzzák az időt”. Ennek megfelelően tehát kosár már nem is született, a DVTK HUN-Therm pedig végül 67-56-os győzelmet aratott, aminek köszönhetően továbbra is veretlen az idei Euroliga-kiírásban. Az összecsapás során többen is kiváló teljesítményt nyújtottak, a Valencia együtteséből Marie Guelich szerzett 21 pontot, míg miskolci oldalon Kaila Charles ért el dupla-duplát, Monika Grigalauskyte pedig 15 pontot jegyzett.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés