Hirdetés
Archivum

Ismét megszorongatta a Sopron a Fenerbahcét:

:

Hirdetés

Elszenvedte nyolcadik vereségét a nõi kosárlabda Euroligában a Sopron. A Fenerbahce 74-69-es gyõzelmet aratott egy olyan mérkõzésen, ahol 9 pontnál nagyobb különbség nem alakult ki a két együttes között. Székely Norbert tanítványai végig tudták a lépést tartani, de a kulcspillanatokban a törökök pontosabbak voltak.


UNIQA Euroleasing Sopron–Fenerbahce 69–74 (15–17, 19–17, 12–21, 23–19)

Legjobb dobók:

Sopron: Johnson 24, Krnjic 18, Milovanovic 10
Fenerbahce: Pondexter 16, Verameyenka 16, Bibrzycka 15

Szerdán a Fenerbahce látogatott Sopronba. A török sztárcsapatot Isztambulban sikerült megszorongatni és ezúttal még nagyobb bravúrra készült Székely Norbert együttese. Az elsõ kisebb meglepetés már a bemelegítés során érkezett, Cappie Pondexter egy nagy kötéssel a kezén ott volt a társaival. 10 nap kihagyást írtak a törökök a kupadöntõ után. Ez a mai napon járt le és ebbõl is látszik, hogy mennyire komolyan készült a Fener erre a mérkõzésre. Roberto Iniguez nem kockáztatta meg, hogy az egyik legjobbját kihagyja. A vendégeket a szomszédos Ausztriából lelkes, de az elmúlt éveknél valamivel kisebb létszámú tábor bíztatta.

Jól indult a találkozó. Egy gyors labdaszerzés után Milovanovic talált be, majd 7-2-re és 11-6-ra is vezetett a Sopron. Kifejezetten pontatlanul játszottak a török csapat sztárjai az elsõ felvonásban. McCoughtry-nak nyolc hibára jutott egy jó megoldása, de Matovic is elsõsorban reklamálással és sportszerûtlen megmozdulásokkal tûnt ki. McCoughtry még az elsõ negyedben elcsúszott és kicsit meghúzódhatott, miután a második félidõ nagyobb részében már nem lépett pályára.

A Sopron koncentrált, jó játékkal használta ki a riválisa hibáit, de ennél az 5 pontnál jobban nem sikerült ellépni. Az elsõ szakasz végén Bibrzycka villant és bravúros találataival fordított a Fener. 10 perc után 17-15-ös török vezetést regisztrálhattunk. A második negyed elején Fegyverneky Zsófi szinte azonnal egyenlített büntetõbõl, de a törökök ezt követõen õrizték az elõnyüket. A kisebb fordulópont 25-21 után érkezett el. Elõbb Johnson értékesített egy triplát – ez volt a Sopron egyetlen sikeres távoli vállalása – majd Milovanovic is betalált. Ekkor Robert Iniguez idõt kért és igen hevesen magyarázott a tanítványainak.

Az idõkérés után sem változott a játék képe. Az átlagosnál jóval többet hibázó török együttes több mint 3 percen át nem szerzett mezõnykosarat. Ez idõ alatt azonban igencsak felpaprikázódott az összecsapás, miután Matovic visszarántotta Milovanovicot. A két játékos összeszólalkozott, miközben a játékvezetõk még sportszerûtlent sem ítéltek. Milovanovic a két büntetõjét értékesítette és állandósulni látszott a Sopron elõnye. Ekkor már pályán volt Nevlin is a vendégektõl, aki egy remek középtávolival köszönt be, de fordítani nem tudtak a törökök. Az utolsó percbe érkezve 34-29-re vezetett a Sopron. A végjátékban a Fener edzõje ismét idõt kért és jól keverte a kártyáit. A dudadszó pillanatában Verameyenka egy triplával egyenlített.

A harmadik negyed elején óriási kérdés volt, hogy milyen irányt vesz az összecsapás. Matovic és Krnjic kosárváltása után Vardarli egy utolsó másodperces 9 méteres triplával jutatta elõnyhöz a csapatát. Vardarli bravúrját Matovic és Verameyenka találata követte, így Székely Norbertnek 43-36-nál idõt kellett kérnie. Shenise Johnson volt a megmentõ, aki két gyors duplával pillanatok alatt visszahozta a reményeket. 43-40 után azonban Pondexter és Verameyenka villant egy-egy triplával, melyre egyedül Krnjic válaszolt. 49-42-nél fordulópontjához érkezett a találkozó. Tudták ezt a lányok is, a következõ soproni támadásnál háromszor sikerült leszedni a támadólepattanót, amíg Johnson be nem talált. A negyed végjátékából érdemes kiemelni Fegyverneky Zsófi bravúros megmozdulását, amikor Cserny átadását a levegõben úszva értékesítette. Ennek ellenére a törökök az elsõ szakasz végére 55-46-ra léptek el. A hajrában ráadásul Zsófi beütötte a negyedik hibáját is.

A negyedik negyed álomszerûen indult. Kétszer betalált Krnjic és Cserny is eredményes volt. Sõt, 55-52-nél Cserny két büntetõt dobhatott, de egyik sem talált utat a gyûrûbe. Ekkor már túl volt a Fener egy idõkérésen és utóbb kiderült, hogy ez a néhány perces szakasz bizonyult döntõnek. 59-52-nél, majd 63-54-nél is idõt kért Székely Norbert. Hiába küzdött hatalmasat a Sopron, érezhetõ volt, hogy amikor ég a ház, akkor a Fenernél valamelyik klasszis képes betalálni és eldönteni a találkozót. Ez is történt… A két legeredményesebb soproni játékos, Shenise Johson és Sara Krnjic még 5 pontra visszahozta a társait, de reális gyõzelmi esélyek nem mutatkoztak.

Egy kiváló iramú, fordulatos csatát láthattunk. A FIBA Europe-nál minden bizonnyal nem bánták meg, hogy ezt választották a hét mérkõzésének és a FIBA TV felületén élõben közvetítették. Nekünk lehetett egy kis hiányérzetünk, mert a Fener az elsõ mérkõzéshez hasonlóan nem brillírozott, de hiába Johson 24 és Krnjic 18 pontja, a kulcspillanatokban a törökök nem hibáztak. A Sopron elszenvedte a nyolcadik vereségét, ebbõl hat vereség hat pontos vagy annál kisebb különbségû volt. A csoportban a helyzet nem változott, továbbra is a kulcsmérkõzése a Targoviste otthonában megrendezésre kerülõ rangadó.

Statisztika

Hirdetés