Hirdetés
Archivum

Ismét spanyol edzõk uralják az Euroliga Final Four-t:

:

Hirdetés

Továbbra is a spanyol szakemberek határozzák meg a nõi kosárlabda Euroliga élvonalát. A 2018-as esztendõhöz hasonlóan idén is a sorozat négyes döntõjében három csapat szakmai munkáját spanyol vezetõedzõ irányítja.

Fotók: FIBA.Basketball

Fotók: FIBA.Basketball

Nem lehet elég elismerõen írni Roberto Iniguez soproni munkájáról, hiszen minden tekintetben óriási szintlépést hozott a klubnál. Mellette a címvédõ UMMC Jekatyerinburgot Miguel Mendez, míg a Dinamo Kurszkot Lucas Mondelo irányítja. Érdekesség, hogy az Euroliga F4 negyedik csapata az USK Praha, melynek kispadján pedig a sorozat egyik legeredményesebb vezetõedzõje Natalia Hejkova ül. A szlovák edzõnõ pályafutása során 13. alkalommal jutott aktuális csapatával az Euroliga négyes döntõjébe.

Visszatérve a spanyol szakemberek dominanciájára, a 2009-es salamanca-i Final Four óta mindössze egyetlen év volt (ez a 2015-ös prágai seregszemle), amikor nem adtak vezetõedzõt a négyes döntõbe. 2009-ben a Salamanca kispdján Jose Ignacio Hernandez döntõzött. A tapasztalt szakvezetõ 2010-ben már a Wisla Krakow-t vitte a legjobb négy közé. 2011-ben Lucas Mondelo a Salamancával hódította el a trófeát.

Különleges év volt 2012. Ekkor Roberto Iniguez a Valenciát vezette a csúcsra. Érdekesség, hogy a döntõben a Rivas Ecopolis-t verték. Annak a gárdának a vezetõedzõje pedig Miguel Mendez volt. A két edzõ tavaly Sopronban ismét a fináléban találkozott. 2013-ban és 2014-ben Roberto Iniguez a Fenerbahce kispdján döntõzött.

A 2015-ös év tehát kimaradt a spanyol vezetõedzõknek. Ezt követõen viszont 2016-ban Roberto Iniguez ismét fináléba vezette aktuális csapatát. Ekkor az Orenburggal jutott el eddig a bravúrig. 2017-ben pedig Lucas Mondelo a Dinamo Kurszkkal megnyerte a sorozatot. A tavalyi soproni F4 történéseire mindenki emlékezhet. Itt már az idén megismétlõdõ Iniguez, Mendez, Mondelo trió rivalizálását követhettük.

Hirdetés