Hirdetés
Archivum

Iványi Dalma: nem változtak az álmaink:

:

Hirdetés

Iványi Dalma szövetségi edzõ szerint a felkészülés kezdete óta a tokiói olimpia lebeg a szeme elõtt a magyar válogatottnak, amely csoportgyõztesként bejutott a negyeddöntõbe a szerb-lett rendezésû nõi kosárlabda Európa-bajnokságon. A 134-szeres válogatott klasszis, aki Székely Norbert kapitány szakmai stábjában dolgozik, a nemzeti csapat nisi szálláshelyén nyilatkozott az MTI-nek.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

“Az Eb elõtt sokat beszélgettünk a csapattal, ki kellett mondani célokat, és akkor mindenki azt mondta, hogy szeretné megszerezni az olimpiai kvalifikációt érõ elsõ hat hely valamelyikét. Ez az álom azóta is változatlan, a megvalósításához pedig lépésrõl lépésre kell haladni. Remélem, hogy egyre erõsebbek leszünk a mögöttünk felgyûlõ pozitív tapasztalatoktól. Ezek közé tartozik az, hogy két erõs csapatot gyõztünk le Nisben, amelyek teljesen más kosárlabdát játszottak. Mi azonban mindig tudtunk újítani, és az ellenfélnél színesebben játszani” – elemezte a történteket a tízszeres bajnok irányító.

A magyar kosárlabda halhatatlanjai közé beválasztott ex-játékos kifejtette, sok minden kellett ahhoz, hogy Magyarország 18 év után újra Eb-negyeddöntõt játsszon. Elmondása szerint hosszú folyamat és szisztematikus munka eredménye ez a siker, remek stáb van a csapat mögött, összhangban dolgoznak, ezt a játékosok is érzik, és bíznak bennük. Emberileg is remek a társaság, a játékosok felszabadultan szerepelnek a válogatottban már a selejtezõk óta, és látszik rajtuk, hogy éhesek a sikerre. Hozzátette, a folytatásban fontos lesz, hogy a csapat ne elégedjen meg ennyivel, de ne is nyomja õket agyon ez a teher.

“A megfelelõ hangulat kialakulásában fontos volt, hogy az elejétõl fogva voltak sikereink, rögtön nyertünk Litvániában, ami alapot és magabiztosságot adott a folytatáshoz, és ehhez mindig vissza lehetett nyúlni a nehezebb idõszakokban. Kemény munka van amögött is, hogy minden játékos érezze: azért van itt, mert kivívta a helyét. Tisztában van mindenki a szerepével a csapatban, és el is fogadja azt. Azt is meg kell említeni, hogy az összetétel jó egyvelege a feltörekvõ fiataloknak és a rutinosabbaknak” – sorolta Iványi Dalma.

Yvonne Turnerrõl szólva a 2014-ben visszavonult klasszis kiemelte: a honosított kosaras évek óta Magyarországon játszik, ismeri a közeget, ezért könnyen beilleszkedett úgy is, hogy késõbb csatlakozott a többiekhez.

“A novemberi Eb-selejtezõn nem játszott, de akkor is velünk edzett, és ez is sokat számít. Van egy nagyon jó alapszemélyisége, mosolygós, nyitott és pozitív, és ahhoz képest, hogy amerikai kosaras, kiváló csapatember is. Tudja, hogy mikor kell keresni az egyéni megoldásokat, és mikor kell kiszolgálni a társakat” – mondta az elsõ magyar WNBA-játékos, aki részese volt 2001-ben az elõzõ Eb-negyeddöntõnek, akkor Le Mans-ban a hetedik helyen zárt a nemzeti együttes.

“A 2001-es Eb már nagyon régen volt, de az megmaradt bennem, hogy akkor is mindig csak a következõ meccsre koncentráltunk, és hogy Franciaországban is remek volt a hangulat” – idézte fel.

Jelenlegi szerepvállalásáról úgy vélekedett: számára fontos, hogy több korosztállyal dolgozik együtt.
“Ezek kiegészítik egymást. Én úgy tudok mindenhol a legtöbbet adni magamból, hogy a felnõtt válogatottnál behozom az U18-as csapat másodedzõjeként szerzett tapasztalatokat, de még azokat is, amelyeket év közben a PVSK-nál a kilenc-tízéves gyerekek mellett kaptam. Ez pedig fordítva is mûködik, az U18-ban a felnõttek mellett gyûjtött élményeket hasznosítom. A mostani stábunk azért is mûködik jól, mert Székely Norbert és Cziczás László személyében vannak felnõttekkel foglalkozó edzõk, mi viszont Andival (Mészárosné Kovács Andreával) sokszor utánpótlás-edzõi szemmel nézzük a játékosokat” – fûzte hozzá Iványi Dalma.

A magyar válogatott az utolsó, vasárnapi – törökök elleni – csoportmeccs eredményétõl függetlenül megnyerte a nisi C csoportot, így közvetlenül bejutott az Eb-negyeddöntõbe, 2001 óta elõször. A legjobb nyolc csapat mérkõzéseit csütörtökön játsszák Belgrádban, az Eb elsõ hat helyezettje pedig részt vehet a tokiói olimpia selejtezõtornáján.

Hirdetés