Hirdetés
Nagyvilág

Izgalmas hajnalunk lesz: Kína – Szerbia, Ausztrália – USA negyeddöntők az olimpián:

:

Hirdetés

Szerdán rendezik a tokiói olimpia női kosárlabda tornájának negyeddöntőit. A felső ágon hajnali 3 órától Kína – Szerbia, majd 6 óra 40 perctől Ausztrália – USA  párharcot rendeznek.

03:00 Kína – Szerbia ÉLŐ STATISZTIKA

Kína és Szerbia találkozóján két teljesen ellentétes formát mutató gárda küzdelmét láthatjuk. A kínaiak veretlenül nyerték a C-csoportot. Ha azt nézzük, hogy Belgrádban az olimpiai selejtezőn sem találtak legyőzőre, akkor sorozatban hat megnyert nemzetközi mérkőzésnél tartanak. Kiemelkedő formát mutatnak: mezőnyszázalékban, lepattanókban, gólpasszokban USA mögött a másodikak a mezőnyben. A legkevesebb mezőnykosarat ellenük értékesítették a csoportkörben. Kínának időről időre vannak nagy fellángolásai, 1992-ben olimpiai, majd 1994-ben világbajnoki döntőt játszottak. 2008-ban szintén volt egy olimpiai elődöntőjük. Azokhoz a gárdákhoz képest azonban lényegesen komplexebb ez a mostani. Itt nem csak a magas játékosok dominanciájáról vagy egy-egy zseniről szól a kínai együttes. Igazi sokoldalú csapatjáték jellemzi őket, jó külső sorral, szervezett védekezéssel.

Fotó: FIBA.Basketball

Szerbia nincs könnyű helyzetben. Ugyan Dél-Korea legyőzésével az Európa-bajnok kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, de a számszerű eredményen kívül sok pozitívumot Marina Maljkovic szövetségi kapitány sem tudott kiemelni. Úgy fogalmazott a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy hiányzott a fókusz. A FIBA erősorrendjét készítő szakíró Paul Nielsen is arra figyelmeztet, hogy úgy tűnik: kezd fogyni az üzemanyag a szerbeknél. Ez nem lenne meglepő ilyen Európa-bajnokság után. Ráadásul úgy, hogy négy játékosuk átlagol 25 perc felett, ketten 30 perc felett és közel öt évvel idősebb a keret átlagéletkora, mint Kínáé. A kínaiaknál egyébként 24.8 perc a legtöbb, amit játékos átlagban a pályán töltött. Náluk 33 pont jön padról, a szerbeknél 20.3. Második esélyből kétszer annyi pontot szereznek a kínaiak és festékből is sokkal eredményesebbek. A szerb csapatot ugyanakkor leírni egy pillanatra sem szabad. Kiváló versenyzői adottságokkal rendelkeznek. Rióban hasonló szituációban Ausztráliát meglepték és bronzérmet szereztek.

06:40 Ausztrália – USA ÉLŐ STATISZTIKA

Ausztrália és USA párosításában megismétlődik a 2018-as tenerifei világbajnoki döntő. Most az egyik gárda biztosan nem nyer érmet. Az amerikaiak veretlenül hozták a csoportjukat, de ha az 1996-os atlantai olimpia óta tartó nagy sorozatukat nézzük, akkor talán ez a legdöcögősebb olimpiájuk. Amikor a nyomásról kérdezték, Dawn Staley nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott, hogy ilyet még életében nem tapasztalt. Az amerikai válogatott rendre megkapja az olimpia kapcsán azt a kritikát, hogy lassan kezd. Mindhárom csoportmeccsükön elveszítették az első negyedet. Dawn Staley végig azzal érvelt, hogy maratont sem az első mérföldön kell megnyerni és az olimpiákra általánosságban is jellemző, hogy a riválisok feltüzelve kezdenek. Emellett a csapatban jelentkező aránytalanságot emelik ki a tengerentúli szakírók. Franciaország ellen mindössze 19 pontot dobott a külső sor. Hiába volt kilenc triplájuk, abból ötöt Breanna Stewart és Tina Charles ért el. Természetesen minden nehézség ellenére USA toronymagas favorit, de az, hogy rendkívül keveset tudtak készülni és az elmúlt másfél év zűrös volt a járvány miatt, még a világ legjobbjánál sem múlt el nyomtalanul.

Fotó: FIBA.Basketball

Ausztrália az olimpia előtt felkészülési mérkőzésen Las Vegasban legyőzte az Egyesült Államokat. Akkor már Liz Cambage nélkül voltak, de még egy olyan állapotban a világ szeme előtt, hogy az olimpia egyik nagy favoritjai. Aztán elkezdődött Tokió. Belgiumtól, majd Kínától kikaptak és végül drámai csatában az utolsó másodpercekben alakították ki Puerto Rico ellen azt a különbséget, amivel egyáltalán nyolc közé jutottak. Nincs jó magyarázat az ausztrál szereplésre. Önmagában Liz Cambage hiányával nem lehet lezárni ezt a teljesítményt. Japán után a negyeddöntős csapatok közül nekik van a legrosszabb mezőnymutatójuk. A negyedik legkevesebb duplát értékesítették a mezőnyben. 10 alatt maradt az indításos pontjaik átlaga. Egész egyszerűen a támadó-gépezet nem működik, ami a jövő évi hazai rendezésű világbajnokság előtt nem túl kedvező előjel. Ettől függetlenül Ezi Magbegor kiemelkedő egyéni teljesítménye, illetve két rutinos játékos – Cayla George és Marianna Tolo – szerepvállalása elismerésre méltó. Klasszis csapat, ahol azonban a kémia és a játékrendszer hatékonysága is elmaradt a várttól.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés