Hirdetés
Magyarország

Izgalmas végjátékkal jutott tovább az NKA Universitas PEAC a Magyar Kupában

NKA Universitas PEAC - UNI Győr MÉLY-ÚT 62-60 (13-13, 22-17, 16-9, 11-19)

Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő
Miskolc, DVTK Aréna
Papp Péter, Farkas Gábor, Nyilas István (Bogárdi János)

NKA Universitas PEAC: Kiss 12, Wentzel 10, Marshall 12, Nelson 10, Dudásova 3/3. Csere: Sarok 3/3, Simon 4, Szűcs 8/6, Brajkovic -.

UNI Győr MÉLY-ÚT: Canada 15, Dubei 18/6, Oroszová 2, Dombai 6, Mompremier 9. Csere: Ruff-Nagy 1, Weninger 2, Razheva 5, Török 2, Baffy -.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés

A Killik László Női Magyar Kupa első napjának második mérkőzésén az NKA Universitas PEAC 62-60-ra legyőzte az Iványi Dalma által irányított UNI Győr MÉLY-ÚT együttesét.

A negyeddöntő feldobását a Győr csapata nyerte, a támadásból azonban nem sikerült kosarat szerezniük – a PEAC támadhatott kontrába. Mivel náluk sem volt találat, ezért megint a zöldeknél volt a labda. A folytatásban Dubei Debóra indított támadást, akit akciója közben Nikola Dudásova faultolt. A győriek válogatottja kettőt dobhatott, kettő per kettője után pedig 2-0 volt az állás a Győr javára. Pécsi térfélről továbbra sem érkezett válasz, azonban Dubei megint csak sikeres volt, előszőr közelről, majd egyszer távolról is – 7-0 a Győr javára. A PEAC első találatai négy perc után születtek Kiss Virág részéről, aki elsőnek leválásból, majd közeli, centerpozícióból szerzett kosarat. Ezután Mompremier-től jött a válasz, az állás pedig 4-9-re változott. Hat perc elteltével pécsi csere következett, Simon Zsófia érkezett a pályára, aki ezzel a Pécs színeiben hivatalosan is a Magyar Kupán debütált. A folytatásban Tyaunna Marshall közeli dobásával három pontra zárkózott fel Csirke Ferenc együttese, és bár dobás közben faultolták a légiós, büntetője nem talált be (6-9). Ekkor pontszerzés szempontjából egy viszonylag csendesen periódus következett, míg nem Dubei ismét tempóból szerzett pontokat – megtartva ezzel csapata előnyét. A pécsi hátrányból végül Szűcs Réka büntetői és Wentzel Nóra középtávolija faragott, a kijelzőn az állás pedig 10-11-re változott. Az etap utolsó percében két távoli is betalált, – egy-egy mindkét féltől – így a második felvonás 13-13-ról folytatódhatott.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A következő tíz percet szintén a győriek támadása indította. A pontszerzés azonban pécsi oldalon folytatódott, betörése közben Wentzel Nórát faultolták, amiért kettőt dobhatott – kettőből kettő sikeres volt a PEAC irányítójának, ezzel csapata át is vette a vezetést (15-13). Előnyüket továbbnövelte Chelsea Nelson támadólepattanóból értékesített kosara is, ezért a túloldalon Iványi Dalma kért időt eligazításra (17-13). A rövid taktikai szünet láthatóan jót is tett együttesének, hiszen Jordin Canada rögtön alapvonali bedobásból szerzett találatot. Azonban a Pécs sem tétlenkedett. Előszőr Wentzel, majd Kiss volt sikeres – a pécsiek előnyüket megőrizve hét pontra szakadtak el (22-15). Ekkor Dombai Réka harcolta ki két büntetődobás jogát, amiből kettő be is ment neki. Iványi Dalma játékosai azonban ezzel sem tudtak közelebb férkőzni, ugyanis a másik oldalon Kiss Virág 2+1-es akciója következett (25-17). A folytatásban a felek közötti különbség végül 10 pont fölé nőtt, – az eredményjelzőn a 31-19-es állás volt olvasható –  így ismételten Iványi Dalma kért időt csapatának. Az eddigiekhez hasonlóan, az eligazítást követően a Győr megint csak pozitív jeleket mutatott. Jordin Canada indított határozott támadást, akit akciója közben faultoltak is – büntetőiből azonban csak egyet sikerült értékesítenie (31-20). Érezhető volt, hogy mind védekezésben, mind pedig támadásban keményebbé váltak Iványi tanítványai. Weninger Virág szerzett védőlepattanót sikeres védekezése után, mely támadásból Török Ági harcolt ki dobás közbeni faultot. A különbség azonban továbbra is 10 ponton táncolt, Mompremier büntetője után 33-24-re változott az állás. Ekkor Csirke Ferenc vezetőedző kért időt. A folytatásban öt pontra zárkóztak fel a győriek, majd Wentzel dobott két büntetőt. 35-28-nál ismételten pécsi időkérés következett. A hátralévő időben csupán egy találat született, Jordin Canada volt sikeres távolról, így a felek 35-30-ról fordulhattak. A félidő két legeredményesebb játékosa fej-fej mellett, győri oldalon Dubei Debóra lett 11 ponttal, míg a pécsieknél Kiss Virág lett 10 ponttal.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A második félidő Nelson kosarával indult, amire válasz győri oldalról nem is érkezett. A következő találat szintén pécsi oldalon volt, ismét Nelson volt sikeres, ezzel pedig a PEAC előnye megint csak tíz pont közelébe emelkedett (39-30).Ekkor lelassult a pontszerzés, míg nem Dudásova távolról be nem talált – 42-30-nál Iványi Dalma kért időt. Visszatérve bár az első kosár győri oldalról érkezett, mivel csak egy pontról volt szó, felzárkózni továbbra sem tudott a zöldek együttese. 46-32-nél Nelson pontjai következtek, majd Simon Zsófia volt sikeres – a pécsiek előnye egyre inkább növekedett. Az UNI Győr együttesében a Dubei-Canada duó tartotta a lelket, az előbbi hárompontosával tíz ponton tudtak maradni. 48-39-nél Weninger Virág is betalált, ezzel időkérésre kényszerítve az ellenfél vezetőedzőjét. A folytatásban azonban rendezte sorait a Pécs és kapásból Szűcs Réka hárompontosát láthattuk (51-39). A válasz ezúttal Albina Razheva-tól érkezett, ami pont az utolsó pillanatban esett be. A mérkőzés záró szakasza így tehát 51-41-ről, azaz 10 pontos pécsi előnnyel kezdődhetett.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A végső tíz percet Tyaunna Marshall kosara indította, – szinten tartva csapata lépéselőnyét – melyre Jordin Canada-tól jött a válasz. Az ő, illetve Oroszová pontjaival a győriek ismét öt pontra zárkóztak fel, így Csirke Ferencnek időt kellett kérnie (53-48). A mérkőzésnek ezen a pontján sorsdöntő volt Iványi Dalma tanítványai számára, hogy hogyan reagálnak. A védekezésükön a teljes koncentráció volt érezhető, azonban a támadásaikat nem tudták kosárral befejezni. Ezt kihasználva a Pécs kontrákban támadta a védelmüket, de ők is sok hibával játszottak. Egy perc alatt végül mindkét oldalon csak egy-egy kosár született – a különbség maradt öt ponton (55-50). Négy percre a találkozó vége előtt Dubei Debóra találatával ismét egy lépéssel közelebb került az egyenlítéshez a Győr, akkor azonban Kiss Virág volt sikeres. 57-52-nél viszont a pécsi center hibázott védekezésben, – ez már a negyedik hibája volt – így Mompremier dobhatott két büntetőt. Csak egyet sikerült értékesítenie. Ekkor Wentzel Nóra találata következett a túloldalon és, hogy megakadályozzák a pécsi rohamot, a győriek vezetősége kért időt. Visszatérve Dubei Debóra szerezte meg 18-ik pontját – újból négy ponton az UNI Győr (59-55). Csupán másfél perc volt hátra a mérkőzésből, amikor Kiss Virág szenvedett kisebb sérülést, így edzője kénytelen volt lecserélnie a fiatal centert. Kontrába viszont a győriek támadhattak, amiből Jordin Canada indított akciót. Dobása közben faultolták az amerikai légiós, és mivel a találat ért, ezért egy büntetőt dobhatott. A dobást bár nem sikerült értékesítenie, a támadólepattanót Razheva szedte vissza, melyből találat is született. Dobása közben azonban őt is faultolták, és ő már bedobta egy büntetőjét (59-60). A következő támadás a Pécs kezében volt. Az utolsó másodpercekig játszották ki idejüket Csirke Ferenc játékosai, amikor Szűcs Rékának kellett távolról eldobnia. A dobás betalált, ezzel pedig 62-60-ra változott az állás. Ekkor Iványi Dalma vezetőedző kért időt. Visszatérve alig három másodperc állt a győriek rendelkezésére, ami alatt már nem tudtak találatot szerezni, így a továbbjutást az NKA Universitas szerezte meg – izgalmas végjátékkal, csupán két ponttal nyert Csirke Ferenc együttese (62-60).

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés