Hirdetés
Magyarország

Izland ellen folytatja a magyar válogatott:

:

Fotó: MKOSZ

Hirdetés

Vasárnap 21 órától a Reyjkjavik melletti Hafranfjördurban Izlanddal vív Eb-selejtezőt a magyar válogatott.

A csütörtöki első fordulóban mindkét válogatott a saját lehetőségeihez képest hősies helytállás mellett szenvedett szoros vereséget. A mieink 66-62-re kaptak ki Spanyolországtól, míg Izland 65-59 arányban maradt alul Romániában.

Az izlandiak szoros veresége Bukarestben egyben azt is jelenti, hogy nem lehet biztosra venni negyedik helyüket a csoportban. Hiszen, ha minden alkalommal papírforma eredmények születnek, akkor Románia hétpontos legyőzésével megszerezhetnék a harmadik pozíciót, ami számukra akkora siker lenne, mint nekünk a kvalifikáció. Ráadásul a 2025-ös selejtezőjére akár egy kedvezőbb kalapot hozna Izlandnak, az pedig nekik egyértelműen az előrelépés kulcsa. Azzal, hogy nem vehetjük biztosra riválisunk negyedik helyét, még inkább felértékelődött a vasárnapi meccs. Könnyen lehet ugyanis, hogy nem esik ki az eredmény és így a győzelem megszerzése mellett a minél nagyobb különbségnek is célnak kell lennie. Ez pedig soha nem egyszerű feladat.

Természetesen mindenki emlékezetében aktívan él 2016. február 24. és a 87-77-es vereség Reykjavíkban. Ami egyértelműen megmutatja, hogy mennyire nehéz feladat hozni egy ilyen győzelmet. Különösen egy olyan szituációban, mint ez a mostani, amikor rekord rövidségű a FIBA-ablak az egész európai mezőny számára. Nem véletlen, hogy csütörtök este a mezőnyből lefelé kilógó Albánia és Ausztria vereségét leszámítva nem volt 30 pont feletti különbség a másik 16 találkozó eredményét figyelve. Izland az elmúlt selejtező-sorozatot 58.5 pontot, 36.8 lepattanót és 15.0 gólpasszt átlagolva, -181-es pontkülönbséggel nyeretlenül zárta. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a kis nemzeteknek nagyon nem kedvezett a Covid miatti buborékos lebonyolítás, hiszen a hazai pályájukból származó minimális segítséget is elveszítve nem volt mód szorosabb meccsekre. Ez nyilván most változni fog.

Fotó: FIBA.Basketball

Amikor 2016-ban a magyar válogatott Reykjavíkba utazott, akkor úgy vezethettük fel a meccset, hogy Izlandnak nem volt nemzetközi kupás klubcsapata és korosztályos szinten sem vettek részt a FIBA versenyein. 2017 óta azonban a korosztályos válogatottjaik a B-divízióban megmérettetik magukat és a Haukar nevű klub idén elindult az Európa Kupában, ahol a selejtezőt a portugál Clube União Sportiva ellen megnyerték és feljutottak a főtáblára. Ezt egy légióssal érték el. Kéthete hoztak egy második amerikait is, de összességében a hazai játékosok tapasztalatszerzésére használják a nemzetközi szereplést. A Haukar mellett a másik domináns csapat a Valur az izlandi mezőnyben. A legtöbb válogatott játékost ők adják bajnoki címvédőként. Bukarestben Dagbjort Karlsdottir személyében a Valur egyik legjobbja remekelt 12 pontot szerezve.

Maradva az izlandiak bukaresti mérkőzésénél, a 65-59-es vereség alkalmával ki kell emelni, hogy 12 triplát értékesítettek (31 kísérletből). Ez pedig elég volt ahhoz, hogy bár többször ellépett 6-7 ponttal Románia, de a döntő futást nem tudták bevinni. Mindig érkezett egy-egy tripla, ami felemelte Izlandot. A kiemelt Karlsdottir mellett Sara Run Hinriksdottir 17 pont, 11 lepattanós dupla-duplája kívánkozik az élre. Hinriksdottir a Konstanca játékosa, melynek színeiben 14 pontos átlaga van a román élvonalban. Neki ez presztízskérdés is lehetett. Nem szabad azonban két játékosra leszűkíteni a csapatukat. Sokan most debütáltak a nemzetközi porondon, de így is jött 20 pont a padról. Izland leginkább a támadólepattanókban maradt alul. Itt 15-7 arányban bizonyult jobbnak Románia és a festékből 28 pontot értek el a hazaiak. A többi statisztikai mutatóban nagy különbség nem alakult ki. Kellemetlen stílusban védekezett Izland és ez nekik 8 szerzett labdát hozott. Sara Rún Hinriksdóttir az egyik izlandi napilapban úgy fogalmazott, hogy bosszantó volt a vereség, de sok pozitívumot találhattak.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A magyar válogatott a spanyolok ellen kiválóan küzdött. Ahogy Székely Norbert is elmondta az M4 Sportnak, a válogatottunk megmutatta karakterét, harcolt, óriási munkát végeztek a játékosok és elképesztően hittek a győzelemben. A mérkőzés képére – ahogy az egész első fordulóra – rányomta a bélyegét, hogy mindössze pár nap közös munka után futottak ki a csapatok a pályára. 40% alatt maradt mezőnyből mindkét gárda. Emellett 13, illetve 15 eladott labdát rögzítettek a statisztikai lapra. A mieinknél elsősorban a triplamutató, a 18 kísérletből mindössze 1 lett sikeres és a támadó-lepattanók aránya a kedvezőtlen. A spanyolok 14-et szereztek, nálunk 6 szerepel a statisztikai lapon. Második esélyből 10 spanyol pont született. Ugyanakkor a magyar válogatottra is igaz ugyanaz, mint Izlandra Bukarestben. Akárhányszor megléptek a spanyolok, mindig sikerült válaszolni és visszajönni. A keretben egy változás lesz, a családi okok miatt itthon maradó Raksányi Krisztinát Kányási Veronika váltja.

Attól függetlenül, hogy a papírforma, a két nemzet kosárlabdában elfoglalt helye alapján toronymagas esélyes válogatottunk, egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek a vasárnap esti mérkőzés. Óriási kérdés, hogy fejben mit hozott magával csütörtökről a két gárda.

Fotó: MKOSZ

Hirdetés