Hirdetés
Archivum

Izlandon folytatódik az Eb-selejtezõsorozat a magyar válogatott számára:

:

Hirdetés

Szerdán este magyar idõ szerint 20 óra 30 perctõl Reykjavíkban Izland vendégeként lép pályára a magyar válogatott a 2017-es nõi kosárlabda Európa bajnokság selejtezõsorozatának 4. fordulójában. A magyar csapat kedvezõ helyzetben van Szlovákia legyõzése után és bár a papírforma szerint nagy esélyes a szerda esti meccsen, nem lesz könnyû dolgunk egy kellemetlen stílusú ellenfél ellen.

Az Eb-selejtezõ a második köréhez érkezik, ez már azt jelenti, hogy nincsen ismeretlen ellenfél. Az izlandi együttessel november 21-én még a sorozat nyitányán találkozott a magyar válogatott. Az egy tipikus elsõ meccs volt, annak minden nehézségével. A legfontosabb azonban, hogy a papírformának megfelelõen 72-50 arányban megnyerte azt az összecsapást a magyar csapat. Akkor Helena Sverrisdottir személyén kívül semmit nem tudtunk az izlandi együttesrõl, melyrõl azóta elmondható, hogy jó távoli dobásokkal és harcias játékkal tisztesen helyt áll magasabban rangsorolt riválisai ellen. A miskolci fellépésük után megszorongatták Szlovákiát, mely a Pécsett látottnál erõsebb összeállításban utazott hozzájuk. Akkor 6 perccel a lefújás elõtt még csak 7 pontos elõnyben voltak a szlovákok. Az elsõ februári fellépésük alkalmával pedig Portugáliában is jól játszottak és egészen a 35. percig nyílt volt a találkozó.

Miután a négycsapatos csoportokban – amilyen a mieinket a soraiban tudó E-csoport is – az utolsó helyezettek elleni eredmények kiesnek, így vélhetõen az izlandi válogatott ellen elért eredmények nem fognak számítani a sorozat végén. Ugyanakkor számolgatni még korai és nem szabad ezzel foglalkozni a szerdai találkozó elõtt. Az izlandiak bõ 20 fõs keretébe a novemberi meccsekhez képest hat új játékos került. Elsõsorban korosztályos válogatottak és felépült két sérültjük is. Az újak közül viszont a szombati portugáliai meccsen mindössze egy játékos került be a nevezett keretbe, így nyugodtan mondhatjuk, hogy érdemben nem változott a összeállításuk.

A szombati találkozón Izland 47-40-re nyerte a lepattanócsatát, de volt 25 eladott labdájuk és egy kicsit a triplák is cserben hagyták õket. Összesen 24 kísérletük volt és abból 6 talált utat a gyûrûbe. A korábbi évek statisztikáit figyelembe véve akkor tudtak rangadót nyerni, ha legalább 45% felett dobtak távolról. A kosárlabda szövetségük honlapján elsõsorban azt emelik ki, hogy 25 pontjuk jött a padról és ez 2007 óta a legtöbb, amit tétmeccsen a cserejátékosaik dobtak. A statisztika is arról árulkodik, hogy mély rotációval dolgozott a szakmai stábjuk. Vélhetõen számukra az õszi meccsek egyik tanulsága az volt, hogy hiába jobb képességû a kezdõjük, ezen a szinten már rotálni kell. Ettõl függetlenül természetesen Helena Sverrisdottir lett a legeredményesebb játékosuk, 17 ponttal és 12 lepattanóval.

A magyar csapat teljesítményét már a Szlovákia elleni gyõzelem után méltattuk. A szombati meccs egyik legfontosabb tanulsága, hogy egy olyan végjátékból került ki gyõztesen a válogatottunk, mely általában nem szokott kedvezni. Az ilyen dobópárbajokba torkolló meccsek végén nagy többségében aktuális riválisunk ünnepelt gyõzelmeket az elmúlt másfél évtizedben. Külön örömteli, hogy a ponterõsen játszó Quigley teljesítménye ellenére messze nem lehet azt mondani, hogy „egyemberes” lett volna a csapat. Elég csak Licskai Zsófia fontos triplájára vagy Fegyverneky Zsófia és a faultproblémákkal küzdõ Krivacevic Tijana kulcsfontosságú pontjaira gondolni. Küzdés és csapatmunka volt ez a gyõzelem. A nemzetközi erõviszonyokat és a válogatottunk játékerejét tekintve reálisan elérhetõ eredmény jelen pillanatban maximum egy Szlovákia-szintû rivális legyõzése és ezt – a kritikus hangok ellenére – nem szabad lebecsülni. Ezzel el lehet jutni egy Európa-bajnokságra, ami rendkívül fontos lenne a nõi szakágnak.

Visszatérve az izlandi meccsre. Hosszú utazás után van a magyar küldöttség, hiszen kedden hajnalban indult Frankfurt érintésével Reykjavíkba a csapat és végül a kora esti órákban sikerült elfoglalni a szállást. A keretben a szlovákok elleni nevezett 12 játékos tekintetében változás, hogy Allie Quigley már nem lesz, róla tudtuk, hogy egy meccset vállal. Mellette pedig Kaposi Pálma sem utazott el. A válogatottat így Dénesné Fegyverneky Zsófia, Dubei Debóra, Határ Bernadett, Simon Zsófia, Weninger Virág (UNIQA Sopron), Horváth Bernadett (Aluinvent-DVTK Miskolc), Raksányi Krisztina, Fûrész Diána, Zele Dorina (PEAC-Pécs), Licskai Zsófia (ZTE NKK), Krivacevic Tijana (Orduspor) és Nagy Dorottya (PINKK-Pécsi 424) alkotja. Összességében több minõségi játékosa van a magyar keretnek és Izland kellemetlen stílusa ellenére a harmadik negyed végétõl a fizikai fölény fokozatos érvényre juttatásával egy nyerhetõ meccs elõtt állunk. Kulcs lehet a lepattanózás, illetve az, hogy a hazaiak túlzott akarásából ne alakuljon ki egy csapkodós, sok faultos, töredezett játék. Erre az izlandiak összes ellenfele panaszkodott és a miskolci meccs egyes szakaszaiban élõben is megtapasztalhattuk.

Hirdetés