Hirdetés
Archivum

Jackie Young játékjoga kelt el elsõként a 2019-es WNBA Draft-on:

:

Hirdetés

Szerdáról csütörtökre virradóra került sor New Yorkban, a Nike sportszergyártó központjában a 2019-es WNBA Draft-ra. Az elsõ helyen Jackie Young játékjoga kelt el.

A Las Vegas Aces óriási szerencsével egymást követõ harmadik évben választhatott elsõként a WNBA Draft-on. A’ja Wilson (2018) és Kelsey Plum (2017) után ezúttal Jackie Young játékjogára csaptak le. A Notre Dame 183 cm magas bedobója a végzõs éve elõtt hagyta ott az egyetemet és állt profinak. A szabályok ezt lehetõvé teszik, mivel a Draft évében töltötte be 22. életévét.

Az utóbbi évek legnyitottabb WNBA Draftjára készülhettünk. Nem volt egyértelmû favorit arra vonatkozóan, hogy ki kelhet el elsõként. Young 14.7 pontot, 7.4 lepattanót és 5.1 gólpasszt átlagolt idén a Notre Dame gárdájánál. Az adottságai, elsõsorban magassága, gyorsasága és több poszton is bevethetõ sokoldalúsága egyértelmûen jól illeszkedik az Aces fiatal, feltörekvõ csapatába. Összességében tehát nem váratlan a stábjuk döntése. Érdekes lesz figyelni, hogy merre indul el ez a fiatal csapat az utóbbi három év 1/1-es választásával.

A New York Liberty a második választás jogával élve Asia Durr-t szerezte meg. A Louisville 178 cm magas ponterõs játékosa kétszer volt az Atlantic Coast Konferenciában az év legjobbja. Az utolsó egyetemi szezonjában 21.2 pontot átlagolt. Megalkuvást nem tûrõ, állandóan gólra törõ játékával a rendkívül gyenge szezont teljesítõ Liberty-t támadásban már az elsõ évében érdemben segítheti.

A harmadik helyen Teaira McCowan, a Mississippi State centere kelt el. Az Indiana Fever-nél kezdheti meg profi karrierjét. Érdekesség, hogy itt egykori egyetemi csapattársa Victoria Vivians várja. Nagy reményeket fûznek ahhoz a szakemberek, hogy a duójuk újra összeáll és ezúttal a profik között is villoghatnak. Az utolsó évében 18.4 pontot és 13.5 lepattanót átlagolt. A Fever védekezésén szintén sokat javíthat, hiszen egy testesebb, de mégis mozgékony center érkezik a festékbe. A legutóbbi szezonból ki kell emelni, hogy átlagban 2.5 blokkot osztott ki. Ha a pályán van, arra az ellenfélnek reagálnia kell.

Negyedikként választott a Chicago Sky. A UConn 190 cm magas zsenijét Katie Lou Samuelson-t szerezték meg. Ha létezik olyan a profi sportban, hogy tökéletes döntés, akkor ez a választás annak tûnik. A WNBA is egyre jobban elmozdult a gyors, távolról is jól dobó magas játékosok irányába. Samuelson pedig ilyen szempontból egy klasszikus all-around játékos, aki több poszton is bevethetõ, távolról, középtávolról brutálisan hatékonyan és magasságával szükség esetén a festékben is helyet tud csinálni. Irányítóként Courtney Vandersloot-nak a játékhívásoknál jelentõsen javulnak az opciói. Dönthet majd, hogy éppen Allie Quigley vagy Samulson dinamikus befejezésére támaszkodik.

Arike Ogunbowale kelt el az ötödik helyen. A Notre Dame sztárja a Dallas Wings-nél kezdi meg profi karrierjét. A tavalyi Final Four alkalmával az utolsó másodpercekben elért találataival országos hírnévre tett szert. Az élet különös játéka, hogy az idei egyetemi döntõben pedig õ hagyta ki azt a büntetõt, amivel hosszabbításra menthették volna a meccset. Az elmúlt egyetemi szezonban 20.8 pont, 5.4 lepattanó, 2.8 gólpassz volt az átlaga 44%-os mezõnymutató mellett. Sokan megkérdõjelezik, hogy ez a fajta játékstílus a profik között mennyire lesz mûködõképes. Egy biztos, sokat kell tanulnia, hogy jobban lásson a pályán.

A további választásokat tekintve érdemes kimelni, hogy az elsõ körben két ausztrál válogatott játékos kelt el. A Stanford sztárja Alanna Smith a Phoenix Mercury-hoz került. Tekintve, hogy Sandy Brondello ausztrál szövetségi kapitány a Mercury vezetõedzõje, ez nem meglepõ döntés a részérõl. A játékjogát a nyolcadik választás lehetõségével élve szerezték meg. A szuperthetségnek számító center Ezi Magbegor pedig 12. helyrõl a Seattle Storm-hoz érkezik. A címvédõnél Breanna Stewart és Natasha Howard mellett rengeteget tanulhat.

Európai, sõt magyar szemmel külön érdekesség, hogy Ángela Salvadores játékjogára a harmadik kör 7. választásaként a Los Angeles Sparks csapott le. Mellette még két spanyol játékos szerepelt sikeresen a Draft-on. Maria Conde a harmadik kör 3. helyén kelt el és a Chicago Sky-hoz került, míg Maite Cazorla a második kör 11. helyérõl az Atlanta Dream kötelékében folytathatja, ha lehetõséget kap. Két kínai válogatott játékjogára is lecsaptak: Han Xu a New York Liberty, míg Li Yueru az Atlanta Dream erõsítése lehet.

A 2019-es WNBA Draft választásai

1. kör


2. kör

3. kör

Hirdetés