Hirdetés
Archivum

Január 15-én beindul a WNBA nagy sakkjátszmája:

:

Hirdetés

Kevesebb, mint egy hét és január 15-tõl újabb szintet lépnek a 2019-es WNBA évad elõkészületei. A szigorúan szabályozott átigazolási piacon a csapatok elkezdhetik a tárgyalásokat a szabadon igazolható státuszú játékosokkal.

Mielõtt elkezdenénk átnézni, hogy idén milyen mozgások várhatóak, érdemes felfrissíteni, hogy pontosan miként is mûködik a tengerentúli piac. A legfontosabb, hogy megkülönböztetnek „unrestricted free agent” és „restricted free agent” státuszú játékosokat. Az „unrestricted free agent” státuszú játékos teljesen szabadon igazolható, bármikor, bárkihez aláírhat. A „restricted free agent” bonyolultabb helyzet. Röviden azt jelenti: a játékos korábbi csapata dönthet úgy, hogy azt az ajánlatot, amit a korábbi sportolójuk kapott más klubtól, tartják és ugyanazokkal a feltételekkel teljesítik. Ebben az esetben a játékos köteles a régi csapatához aláírni.

A WNBA-ben a fentiek mellett megkülönböztetnek „reserved player” és „core player” státuszt. A „reserved player” olyan játékos, aki három vagy kevesebb szezont töltött a ligában és vele korábbi csapatának elsõdleges tárgyalási joga van. A „core player” játékosból egyet-egyet a klubok nevezhetnek meg. Õk lehetnek „unrestricted free agent” vagy „restricted free agent” státuszú játékosok, akivel így exkluzív tárgyalási joguk lesz.

Az alábbiakban olvashatóak az „unrestricted free agent” státuszú játékosok 2019-ben klubjaik szerint csoportosítva. A névsorból egy-egy játékost a klubjaik „core player” státuszba helyezhetnek. Hogy a stábok miként döntenek, azt jelen pillanatban még nem tudhatjuk. Ráadásul január 15. és 31. között a játékospiac még nem nyilvános. A csapatok február 1-tõl írhatják alá a szerzõdéseket és jelenthetik be az igazolásokat.

Chicago Sky: Allie Quigley, Alex Montgomery, Courtney Vandersloot
Connecticut Sun: Jasmine Thomas
Dallas Wings: Karima Christmas-Kelly, Glory Johnson
Indiana Fever: Candice Dupree, Cappie Pondexter, Shenise Johnson
Los Angeles Sparks: Alana Beard, Essence Carson, Riquna Williams
Minnesota Lynx: Rebekkah Brunson, Seimone Augustus, Erlana Larkins, Maya Moore
New York Liberty: Marissa Coleman, Kia Vaughn, Shavonte Zellous, Tina Charles, Epiphanny Prince
Phoenix Mercury: Sancho Lyttle, Briann January, DeWanna Bonner, Devereaux Peters
Seattle Storm: Noelle Quinn, Crystal Langhorne
Washington Mystics: Monique Currie, Krystal Thomas, Tierra Ruffin-Pratt, LaToya Sander

Érdemes áttekinteni röviden, hogy a kluboknak milyen mozgásterük van a 2019-es átigazolási idõszakhoz érkezve. Az Atlanta Dream lehetõségei igen korlátozottak. Hat 100 ezer dollár feletti fizetéssel rendelkezõ játékosuk (Angel McCoughtry, Elizabeth Williams, Tiffany Hayes, Alex Bentley, Jessica Breland, Renee Montgomery) van. Ha mindenkit megtartanak, akkor gyakorlatilag nem tudnak változtatni. A Connecticut Sun kerete hasonlóan telített. Nagy változások náluk sem történhetnek. Illetve csak abban az esetben, ha kulcsjátékosokat küldenek el. A Chicago Sky-nál a fiatal mag szerzõdéssel rendelkezik, de az igazán érdekes helyzetet az adja, hogy Quigley és Vandersloot is szabadon igazolható. Közülük nyilván az egyikük „core player” státuszba kerül majd, de vélhetõen a páros másik tagja is marad. Az esküvõjük után ugyanis meglepetés lenne, ha nem egy klubban folytatnák.

A Dallas Wings helyzete sajátos, hiszen elsõ ránézésre náluk is szûkös a mozgástér. Ugyanakkor a nagy bértömeggel rendelkezõ sztárjaik közül Skylar Diggins-Smith gyermeket vár, míg Liz Cambage lebegteti, hogy nem tér vissza nyáron a WNBA-be. Ha a kettõjük fizetését kivesszük, akkor egy szabadon igazolható szupersztárt is megengedhetnek maguknak. Az Indiana Fever rendelkezik talán a legtöbb lehetõséggel a változtatásra. Nagy kérdés, hogy a tavalyi gyenge teljesítmény után marasztalnak-e bárkit a szabadon igazolható játékosaik közül. Esetleg a teljes újjáépítés mellett döntenek. Gyakorlatilag teljesnek tekinthetõ a Las Vegas Aces kerete. Náluk Dearica Hamby új kontraktusának aláírása, illetve a Draftról elsõ helyen elhozott tehetségük szerzõdtetésén túl más feladat nincs.

Izgalmas idõszak jön a Los Angeles Sparks életében, ahol az új vezetésnek több fontos döntést is meg kell hoznia. Az elsõ és legfontosabb, hogy Alana Beard vagy Essence Carson lesz a „core player”. Utána alá kell írniuk Chelsea Gray új szerzõdését, aki „restricted free agent” státuszban van. Ha mindez megtörtént, akkor közel 100 dollárjuk marad, hogy egy szabadon igazolható rutinosabb játékossal erõsítsenek. Ez már az a tétel, ahol minõségi mozgásra is sor kerülhet. A Minnesota Lynx-nél a többség szerzõdése kifut, de a stábjuk olyan ügyesen sakkozott, hogy gyakorlatilag együtt tudják tartani a csapatukat. Vélhetõen Maya Moore „core player” státuszba kerül. Egyetlen érdekes kérdés az lesz, hogy az Augustus, Brunson kettõsbõl mindkét veterán sztárnak megadják-e a maximum fizetést vagy elindulnak a fiatalítás útján. A New York Liberty-nél szintén sorra járnak le a szerzõdések, de mindenkivel tunának hosszabbítani. Ha Tina Charles belemegy a „core player” státuszba, akkor nagy változásaik nem lesznek. Ha viszont jelzi távozási szándékát, akkor a Liberty akár teljes újjáépítésbe is foghat.

A Phoenix Mercury-nál Diana Taurasi és Britney Griner kirobbanthatatlan. Várhatóan „core player” státuszt kap DeWanna Bonner és így együtt fog maradni még egy nyárra a nagy trió. A játékspiac függvénye, hogy a kiegésztõ emberekkel miként sakkoznak. A végére maradt a tavalyi két döntõs. A címvédõ Seattle Storm kerete teljesnek tekinthetõ, nagy mozgásterük nincs és semmi nem is indokolja, hogy szétbombázzák a csapatukat. A Swish Appeal szakírói változtatási opcióként azt találgatják, hogy Courtney Paris-t érdemes-e maximum fizetés mellett megtartani. A másik tavalyi finalista a Wahington Mystics sem készülhetnek nagy változásokra. Náluk a kulcsjátékosok közül a„restricted free agent” Natasha Cloud szerzõdését kell kisakkozni, ha ez sikerül, akkor szinte változatlan formában futhatnak neki 2019-nek.

Hirdetés