Hirdetés
Archivum

Japán ellen vív világbajnoki negyeddöntõt az U17-es válogatott:

:

Hirdetés

Pénteken magyar idõ szerint 19 óra 30 perctõl Japánnal mérkõzik a legjobb négy közé jutásért a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon a magyar válogatott.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Egy nagyon szép menetelés és négy gyõzelem után érkezik el a minszki U17-es Világbajnokság második hétvégéjéhez a magyar válogatott. Ez a négy siker egyben azt is jelenti, hogy péntektõl vasárnapig a felsõ ágon az 1-8. helyért küzdhetnek a magyar lányok. Ebben a mérkõzés-sorozatban az elsõ ellenfél pénteken Japán válogatottja lesz. Amennyiben visszatekintünk az elsõ négy összecsapásra, azt láthatjuk, hogy igazi csapatként szerepelve jutott el a legjobb nyolcig válogatottunk. Még a minszki mezõnyben is ritkaságnak számít, hogy 10 játékos is mind a négy meccsen 10 perc felett átlagolt. Rendkívül fontos egy gárda életében, jót tesz a morálnak, a csapategységnek, ha minél többen ki tudják venni a részüket egy nagy tornán való szereplésbõl. Ez az egység tökéletesen látszódott eddig a pályán.

Bár a statisztika ritkán ad teljes képet egy korosztályos tornáról, de ezúttal hûen elhelyezi a válogatottunkat a mezõnyben. Egyben megmutatja a magyar csapat erõsségeit is. Az eddigi sikerek titka az elõbbiekben már kiemelt csapategység mellett abban rejlik, hogy sikerült minimalizálni a hibák számát és jól élnek a magyar lányok az adódó lehetõségekkel. Külön kiemelkedõ, hogy 43.8%-os mezõnymutatónk van, ami az Egyesült Államok válogatottja mögött a második legmagasabb a 16 csapatos mezõnyben. A gólpasszokat tekintve 21.8-as az átlaga csapatunknak, ez az amerikaiak mögötti szintén a második legmagasabb érték. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az eladott labdákat tekintve az ötödik legkevesebbel dolgozik a magyar együttes négy meccs után, akkor kirajzolódik, hogy mely erények alapozták meg a sikeres szereplést. Amit eddig láttunk, az egy kifejezetten jól felépített és kiválóan menedzselt Világversenyrõl árulkodik. Mindenképpen a szakmai stáb dicsérete is ez a szereplés.

Japán válogatottja nem ígérkezik könnyû ellenfélnek. Természetesen egy világbajnoki negyeddöntõben már nem is számíthatunk ilyenre. A japánok az utóbbi években óriási fejlõdésen mentek keresztül, mely csak részben magyarázható a 2020-as Tokiói Olimpiával, illetve az azt megelõzõ természetes fellángolással. Nagyobb részben a japán sikerek hátterében az áll: az ott dolgozó szakemberek megtaláltak azt a receptet, hogy miként lehet az ottani játékstílust mentalitást olyan rendszerbe helyezi, ami FIBA tornákon lehetõvé teszi az eredményorientált szereplést. Hosszú évek teltek úgy el, hogy egy-egy meccsen a japán válogatott bárkinek méltó ellenfele tudott lenni. Hiányzott azonban az a taktikai érettség, hogy ezt a formát két héten keresztül tudják hozni. Az áttörést a tavalyi év jelentette, amikor a felnõtteknél Ausztráliát verve megnyerték az Ázsia-bajnokságot. Az U19-es Világbajnokságon negyedik helyen zártak, az U16-os Ázsia-bajnokságon pedig döntõt vívtak. Lényegében átvették Ázsiában azt a szerepet, amit hosszú ideig Kína töltött be.

A Minszkben versenyzõ japán válogatott a tavalyi U16-os Ázsia-bajnokságon döntõt vívó keretükre épül. Jó benyomást keltett az az együttes és versenyképesnek is bizonyult. Magabiztosan gyõzték le az ellenfeleiket a fináléig vezetõ úton és a döntõben is mindössze 61-60-ra maradtak alul Ausztráliával szemben. Ennek a japán generációnak az erõssége abban áll, hogy a jól ismert stílusjegyeik, mint a sok futásra épülõ gyors játék, a rengeteg mezõnykísérlet, a jó triplamutató mellet a festékben is határozottak. Ha nem is magasak, de a kezdõ centerük az amerikai felmenõkkel rendelkezõ Maya Sophia McArthur, illetve a két jó kezû erõcsatáruk – Sakura Noguchi és Aika Hirashita – révén vannak lepattanóik. Ebben a négy meccs átlagát tekintve 50-43 arányban jobbak is, mint a mieink. Sok pontjuk születik második esélybõl, szám szerint 18.3, miközben például a magyar csapatnak 11.8 ez a mutatója. Az ezen a téren elért fejlõdés felerõsíti a hagyományos fegyvereiket, a megalkuvást nem tûrõ védekezést vagy éppen a gyorsindításaikat. Ezen a tornán is több, mint 20 pontot szereztek indításból.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Összességében azt lehet mondani, hogy a torna eddigi legnagyobb kihívása elõtt áll a magyar csapat. Nehezíti a felkészülést, hogy még nem játszottunk ázsiai alakulattal. Ez a szokatlan játékstílus még olyan domináns nemzeteknek, mint Ausztrália vagy az Egyesült Államok, is komoly fejtörést okoz ilyen fiatal versenyzõ korosztályokban. Másik oldalról viszont eddig szervezettség, egység és koncentráció terén bizonyította a magyar csapat, hogy a minszki mezõnyt tekintve egyértelmûen az élbolyhoz tartozik. Spanyolország ellen ráadásul szoros végjátékban sikerült megmutatni, hogy nagyon komoly potenciál van ebben a generációban.

A többi negyeddöntõ párosításhoz a beharangozónk ITT olvasható

Július 27., péntek

Negyeddöntõk
15:30 Olaszország – Ausztrália
17:00 Franciaország – Lettország
17:45 USA – Spanyolország
19:30 Japán – Magyarország

9-16. helyért
11:00 Kína – Angola
12:00 Mali – Argentína
13:15 Kolumbia – Kanada
14:30 Fehéroroszország – Új-Zéland

Ágrajz

Hirdetés