Hirdetés
Nagyvilág

Japán először vagy Franciaország másodszor?:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken 13 órától rendezik a tokiói olimpia női kosárlabda tornájának második elődöntőjét, melyen a házigazda Japán és Franciaország méri össze a tudását. A párharc győztese vasárnap az Egyesült Államokkal vív döntőt, a vesztes szombaton a bronzcsatán lesz érdekelt és ott Szerbiával mérkőzik.

ÉLŐ STATISZTIKA

Mindkét gárda sokáig emlékezetes negyeddöntőt nyert meg szerdán. Japán Belgiumot múlta felül 86-85-re, míg Franciaország Spanyolországnál bizonyult jobbnak 67-64 arányban. Franciaország sorozatba harmadik alkalommal vív elődöntőt és 2012 után másodszor juthat fináléba. Japán fennállása legjobb eredményét érte le már ezzel az elődöntővel is. Érdekesség, hogy az ázsiai térségből a japánok két közvetlen riválisa, Kína és Dél-Korea már játszott olimpiai elődöntőt. Így ezzel a nagy hármas összes tagja elérte ezt a mérföldkövet.

A két csapat már találkozott a csoportkörben. Akkor Japán 74-70-re verte Franciaországot. Nyolc pontnál nagyobb különbség egyik oldalra sem alakult ki. A hajrából – hasonlóan ahogy Belgium ellen – a japán gárda jött ki győztesen. Döntő pillanatokban higgadtabbnak és pontosabbnak bizonyultak. Az összes fontos statisztikai mutatóban Franciaország lett a jobb, de ezt a számszerű eredményben nem tudták fölényre váltani.

Fotó: FIBA.Basketball

Franciaország rendkívül izgalmas olimpián van túl eddig. A japánoktól elszenvedett vereségük után Valerie Garnier tanítványai kényszerpályára kerültek és az utolsó napig számolgatniuk kellett. Végül az Egyesült Államoktól elszenvedett bravúros, kis különbségű vereséggel jutottak a nyolc közé. A spanyolok legyőzésekor a franciák közel 50%-os mezőnymutatóval zártak. A 27 mezőnykosarukat 20 gólpassz előzte meg. Ugyan rengeteg eladott labdájuk volt (19), de ebből csak 12 pontot kaptak. A szerzett labdák után születtek indításos pontjaik is és olimpián talán először, de a pad is jól muzsikált. A 67-ből 31 pont a cserejátékosoktól jött. Franciaország mindig akkor tudja a legjobb arcát mutatni, ha ilyen kiegyensúlyozottan osztják el a terheket a játékosok. Ráadásul mentálisan is erősnek bizonyultak, 14 pontos előny leadását átvészelték és a hajrában fordítottak. Azok a versenyzői adottságok, amiket például az Európa-bajnoki döntőben hiányoltunk, most egyértelműen megjelentek. Ez akár fordulópont is lehet számukra.

Japánnak igazi hősköltemény ez az olimpia. Az elmúlt évek fejlődésének egyenes kifutása, hogy most itt tartanak. Háromszor nyertek egymás után Ázsia-bajnokságot, ott verték Ausztráliát is. Reális következő lépcsőfok ez számukra. Ha egy csapat egy nagy tornán Franciaországot és Belgiumot legyőzi, az Egyesült Államokat megszorongatja, akkor annak helye a legjobbak között nem lehet kérdés. Továbbra is a mezőny legjobb tripladobói (54/137 – 39.4%), de ahogy a negyeddöntők kapcsán kiemeltük: gyakorlatilag mindenben előrébb léptek. A csapatteljesítményt, a játékosok energiáját, elköteleződését, a dobóformát, a passzkultúrát – szinte mindent –  kiemeltek náluk a FIBA honlapján megjelent korábbi elemzések. Ehhez sokat hozzátenni nem lehet. A japánok nagy titka, hogy rendkívül kevés a ki nem kényszerített hiba. Az egész mezőnyben a legkevesebb eladott labdával rendelkeznek. A négy meccsen összesen 47-et jegyeztek fel náluk, ami 11.8-as átlag. Ha ezt tudják tartani, akkor ismét legyőzhetik Franciaországot.

Összehasonlító statisztika

Hirdetés