Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Játékosból technikai vezető – Interjú Bakó Patríciával:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

A Soproni Darazsak Sportakadémia ANB Piros csoportjában versenyző Sportdarázs-SMAFC a bajnokság harmadik hetén 77-57-es arányban múlta felül a Kanizsai Vadmacskák SE gárdáját. Bakó Patrícia – az együttes csapatkapitánya – 24 ponttal, 17 lepattanóval és 7 kiharcolt faulttal lett a győztes soproniak legeredményesebbje.

Ám Patrícia nem csak idén teljesít kiválóan – hiszen a tavalyi szezon során is egyike volt a kimagasló játékosoknak a Sportdarázs színeiben – emellett pedig számos korosztályban a technikai vezető szerepét is betölti a Sportakadémián, segítve a fiatalok mindennapos munkáját.

“Nagyon nagy volt a különbség a Sopron Basket, mint Euroligás csapat, illetve az utánpótlás között, amit át szerettünk volna hidalni. Azokon a játékosokon kívül, akik a felnőtt csapatba feljátszanak, szerettük volna, ha a többiek is megtapasztalják, hogy milyen azon a színvonalon, – vagy legalábbis ahhoz a színvonalhoz közel -, abban a ritmusban játszani. Elsősorban ezért jött létre az NBI/B-s csapatunk.

Jelenleg velem együtt két idősebb játékos segíti a Piros csoportos csapatunkat. A fiatalabb játékosoknak jót tesz, hogy az idősebbek ellen, idősebbekkel együtt edzhetnek és játszhatnak. A junior korosztály után nem rögtön a tapasztalt, Euroligás/ Európa Kupás játékosok ellen kerülnek össze – ami már egy sokkal komolyabb szint – hanem van egy fajta átvezetés. Természetesen így is vannak olyan kiemelt tehetségek, akik fiatal koruk ellenére már a felnőttek köreiben edzhetnek – itt gondolok Sitku Zsuzsannára, Kókai Patríciára, Molnárova Laurára és Erdélyiova Alexandrára.” – fogalmazta meg Bakó Patrícia az ANB Piros csoportban szereplő csapat jelentőségét a Sportakadémia számára, majd folytatta azzal, hogy az ő életében milyen szerepet tölt be az NBI/B-s együttes.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

“A nagycsapatban való szereplésem mellett nekem az egyetem elvégzése is egy fontos tényező volt. Nagyon nehéz volt megosztani a figyelmet, az időt és az energiát a kettő között, hiszen mindegyiket maximálisan szerettem volna csinálni. Egy idő után azonban éreztem, hogy választanom kell, mert nem tudtam mind a kettőt eredményesen végezni. Ezért döntöttem úgy, hogy a kosárlabda lesz az, amit háttérbe szorítok. Ezt követően jött az NBI/B-s lehetőség, ami azért mégsem jár olyan kötelezettségekkel, mint a felnőtt csapatban való szereplés, így nagyon szívesen vállaltam el az ottani játékot.

Összességében én úgy gondolom, hogy egy jó döntést hoztam, mert nem kellett egyik napról a másikra befejeznem a kosárlabdát, hanem lehetőségem nyílt tovább folytatni azt, amit igazán szeretek, és amit már 14 éve csinálok.

Jelen esetben feljebb lépésben – kosárlabda szempontból – én már nem gondolkodom. Nagyon sok feladat van a sportakadémián is, aminek mostmár én is a részese vagyok, és szeretek is csinálni. Tisztában vagyok vele, hogy a sportággal már nem fogok sosem komolyabb szinten foglalkozni.”

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Patrícia nagyvonalakban arról is említést tett, hogy miként is néznek ki az ellenfelek a Piros csoportos találkozókon, és, hogy mennyire van hatással a másodosztályra az NBI/A.

“A legjobb szó, ami leírja az ellenfeleket a Piros csoportban az az, hogy vegyes. Az NBI/B-ben általában el lehet mondani, hogy annak a csapatoknak, amelyeknek van juniorban, illetve A-ban versenyző együttesük, ott nagyon eltérő az, hogy hogyan tudnak kiállni egy mérkőzésen. Mindenkinek a profi bajnokság az elsődleges, így megeshet az is, hogy a feljátszó játékosoknak épp olyan kötelezettségük van, amiért nem tudnak rész venni a Piros csoportos találkozókon. Ez ugyanígy igaz természetesen a junior korosztályra is. Ettől függően lehet egy összecsapás könnyebb, vagy adott esetben nehezebb. Ez az esetek többségében mindig a helyszínen szokott kiderülni, akkor látjuk ugyanis, hogy kik a hiányzók az ellenfél csapatából. Ennek ellenére – lehetőségeinknek megfelelően – mi mindig próbálunk maximálisan felkészülni, és minden mérkőzésnek úgy indulunk neki, hogy mi jöjjünk ki nyertesen.”

A fiatal szakember először a féléves szakmai gyakorlata révén találkozott a technikai vezetőséggel, mint hivatással, melyet egyetemi évei során a Soproni Darazsak Sportakadémián töltött. Galavics Edina távozásával a vezetőség – Hollós Anna személyében – Patríciát kérte fel a pozíció betöltésére, kiváló munkájának köszönhetően.

“Két éve fejeztem be sikeresen az egyetemet, közgazdász végzettségeket szereztem. Először kereskedelmi-logisztika, utána pedig gazdálkodás-menedzsment szakon sikerült végeznem. Ezek nem feltétlenül vannak összefüggésben a mostani beosztásommal – az egyesület könyveléshez kapcsolódó feladatait nem én intézem – de azért a gazdasági része valamennyire összefügg. Mindenesetre, a negyedik szezonomat kezdtem meg idén a sportakadémián, mint technikai vezető. Jelenleg hat csapattal foglalkozom, ami a teljes sportakadémiát teszi ki, U15-től U23-as korosztályig.

Én mindig azt mondom, hogy a munkaköri leírásom az ‘mindenes’. Minden, ami a csapatokkal kapcsolatos – legyen az adminisztráció, nevezés, sportorvosi engedélyek, csoportos játékengedélyek stb. – vagy minden olyan dolog, ami például az utazásokkal kapcsolatos (szállás, étkezés stb.) az én hatáskörömbe tartozik. Ezen felül a sportakadémiai felmérésnek is a részese vagyok, melyet Czirják Szilvia vezetésével dolgoztak ki a sportakadémián. Az ehhez kapcsolódó adatok kezelését, feldolgozását Cserny Rékával együtt intézzük.”

Fotó: Gazsovics Krisztián / Soproni Darazsak Sportakadémia

 

Hirdetés