Hirdetés
Archivum

Játékosmozgások Európa-szerte:

:

Hirdetés

A hét közepén lejátsszák az utolsó bajnoki mérkõzéseket is a rövid karácsonyi szünet elõtt az európai klubcsapatok. Az ünnepek alatt csak a játékosok pihennek, a klubok az utolsó kiigazításokat végzik a keretükön. Krivacsevics Tijana kölcsönbe adásáról már beszámoltunk, most nézzük, hogy a hétvégén és a hét elsõ napján milyen érdekesebb játékosmozgások voltak.

Körképünket Spanyolországban kezdjük, ahol a bajnoki címvédõ Salamanca a 2013-as évad végéig meghosszabbította a csapatkapitány Isa Sanchez szerzõdését. Sanchez immár hat éve erõsíti a Salamanca keretét és az idei szezonban az Euroligában 9.9 pontot, illetve 2.1 lepattanót átlagolt. A 34 esztendõs csupaszív játékos várhatóan ezen szerzõdése lejártakor befejezi profi pályafutását.

Ha Oroszország felé vesszük az irányt, akkor Jekatyerinburgra érdemes figyelni. Cappie Pondexter Twitteren jelentette be, hogy hétfõn a Novoszibirszk 88-67-es legyõzése alkalmával lejátszotta utolsó mérkõzését az uráli klub színeiben. Pondexter 4 évet töltött Jekatyerinburgban, mely idõ alatt három bajnoki címet és három kupagyõzelmet ünnepelhetett. Az amerikai klasszis távozása abból a szempontból nem meglepetés, hogy már a szezon elején olyan hírek érkeztek, melyek szerint ha Sue Bird egészségesen be tud kapcsolódni januártól az orosz bajnok szakmai munkájába, akkor Pondextertõl megválnak. Sokáig olyan pletykák terjedtek, hogy a kiváló játékos Törökországban folytatja pályafutását, de Twitteren már arról számolt be, hogy a WNBA szezonig pihenõt tart.

Törökországban hagyományosan aktívak a klubok télen. Az elsõ nagy igazolás a Besiktashoz fûzõdik, akik megszerezték Candice Wiggins-t. A WNBA-bajnok Minnesota Lynx meghatározó egyénisége a nyáron a tengerentúli profi ligában 5.9 pontot, 1.9 lepattanót és 1.5 gólpasszt átlagolt. Wiggins utoljára a 2009/2010-es szezonban játszott Európában, akkor a Sony Athinaikos színeiben Európa Kupát nyert. A Besiktashoz kapcsolódó rövid hír, hogy a Fenerbahce elleni ragadón orrát törõ Courtney Vandersloot hazautazott, hogy az Egyesült Államokban mûtsék meg sérült testrészét. Vandersloot így kihagyja a szerdai utolsó bajnoki fordulót és januártól védõmaszkban játszik.

Bár nem szigorúan klubkosárlabda, de a hétvégén hivatalossá vált, hogy a TTT Riga vezetõedzõje Aigars Nerips veszi át a lett válogatott kispadját. Mint arról nyáron már beszámoltunk, az Európa-bajnokság után George Dikeolakos bejelentette, hogy távozik a lett kispadról és kizárólag a Fenerbahce irányítására koncentrál. Nerips-nek nem lesz könnyû dolga, mivel továbbra is bizonytalan Anete Jekabsone szereplése, miközben a korábbi évek sikercsapataiból Gunta Basko visszavonult a válogatottól. Emellett a TTT Riga a Pécs mellett a másik olyan csapat volt idén nyáron, akik szerettek volna indulni az Euroligában, de anyagi problémák miatt ezt nem tehették meg.

Hirdetés