Hirdetés
Archivum

Jegyzet: a 3×3-as szakágra is gondolnak az amerikai válogatottnál:

:

Hirdetés

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a hétvégén összetartáson vesz részt az Egyesült Államok nõi kosárlabda válogatottja. Az USA Basketball sajtóanyagai között arra lehettünk figyelmesek, hogy immár külön kiemelésre került a 3×3-as szakág.

Nem véletlen, hogy említést tesz a 3×3-as kosárlabdáról az ottani szövetség közleménye, hiszen 2020-ban Tokióban már az olimpiai program része lesz és ez a tengerentúlon is más dimenzióba helyezi a szakágat. A jelenleg edzõtáborozó amerikai keretben hárman is helyet kaptak, akik 3×3-ban nyertek világbajnoki címet. Skylar Diggins-Smith a 2012-es athéni Világbajnokságon aranyérmes válogatott tagja volt. Jewell Loyd és Tiffany Mitchell pedig a 2014-es moszkvai seregszemlén elsõ helyezett válogatottat erõsítette.

Az amerikaiak az elmúlt két Világbajnokságra nem helyeztek komolyabb hangsúlyt ebben a szakágban. A 2016-os kínai Világbajnokságon, melyet szokatlan októberi idõpontban rendeztek, bronzérmesek voltak egy egyetemista csapattal. A 2017-es kiírás alkalmával pedig nem is vettek részt. Skylar Diggins-Smith az USA Basketball közleményében ettõl függetlenül üdvözölte a 3×3-as kosárlabda olimpiai programba történõ felvételét. Elsõsorban a szakág sokszínûségét emelte ki, miután olyan nemzettek is versenyképes válogatottal rendelkezhetnek, melyek nagypályán 5-5 kosárlabdában nem.

Azt a kérdést is megkapta Skylar Diggins-Smith, hogy melyik szakágban venne részt az ötkarikás játékokon. Ez azt mutatja, hogy nagyon komoly csapatban gondolkoznak az amerikaiak. Lehet azzal számolni, hogy az 5-5 válogatott bõ keretébõl szemezgethet a szakmai stábjuk. „Nem tudom, hogy erre jelenleg van-e válaszom. Most annak örülök, hogy itt lehetek és lehetõséget kaphatok arra, hogy bekerüljek egy csapatba, amivel megpróbálhatok aranyérmet nyerni. Most csak ezzel foglalkozom.” – felelt az elõbbiekben feltett kérdésre Skylar Diggins-Smith.

Azért érdemes megkülönböztetett figyelemmel követni az Egyesült Államokból érkezõ híreket, miután a nõi szakágban jóval kisebb a merités, mint a férfiaknál és jobban együtt mozog a 3×3 és az 5-5 kosárlabda. Az amerikaiak döntése a nevezett játékosok minõségével kapcsolatban ennek megfelelõen alapjaiban meghatározhatja a 3×3 dinamikáját. A nagy nemzetek erre nyilvánvalóan reagálni fognak és 2020-ra ebbõl rajzolódhatnak ki az erõviszonyok.

Hirdetés