Hirdetés
Archivum

Jegyzet: akár európai élcsapat is követhezhet az Aluinvent DVTK számára az Európa Kupában:

:

Hirdetés

Csütörtök este az Aluinvent DVTK kivívta továbbjutást az Európa Kupa rájátszásában. A miskolci csapat a sorozat négy legjobb együttese közé került, melyhez az Euroliga négy legmagasabban rangsorolt kiesõje csatlakozik majd. Az alábbi szerkesztõi jegyzetünkben kicsit megnézzük, hogy a folytatásban milyen riválisok érkezhetnek.

Írta: Nagy Norbert 

Mielõtt megnéznénk a lehetséges riválisok listáját, érdemes néhány gondolat erejéig kitérni az Európa Kupa új lebonyolítására. Fennállása során elõször rendezik meg úgy a sorozat végjátékát, hogy az Euroliga csoportkörét követõen a négy legerõsebb kiesõ gárda becsatlakozik az Európa Kupa rájátszásába. Az új lebonyolítás célja, hogy az európai szövetség egy nemzetközi versenysorozatban perspektívát kínáljon azon EL-résztvevõ együttesek számára, melyek ugyan kiváló szakmai munkát végeznek, de nem tudnak versenybe szállni a Final Four részvételért. Nemzetközi szinten azonban szeretnének eredményt felmutatni. Ebbe a táborba stabil, évtizedes múlttal rendelkezõ klubok tartoznak, melyeket nem véletlenül szeretne az európai szövetség a tûz közelében tartani.

Tradicionális európai labdajátékokban komoly hagyománya van a nemzetközi sorozatok közötti átjárásnak. Kézilabdában nõi és férfi szakágban hosszú-hosszú éveken át meghatározó volt, az európai labdarúgásban pedig mind a mai napig a versenyrendszer alapját képezi. Ugyanakkor a nõi kosárlabda erõviszonyai egészen másként alakulnak, mint az elõbb említett két sportágban tapasztalható küzdelmek. Nemcsak hazánkban vitatkoztak hosszasan a szurkolók kommentekben, közösségi oldalakon az új rendszerrõl, hanem például az Európa Kupát hagyományosan domináló Franciaországban is. Az érvek mindenhol ugyanazok voltak, azért nem lehet párhuzamot vonni a kézilabdával vagy a labdarúgással, mert itt annyira nagy a különbség a két széria mezõnye között, hogy a legrangosabb kupasorozatból érkezõ csapatok aránytalanul torzítják a versenyhelyzetet. Mivel ez lesz az új rendszer elsõ éve, így azért felelõsségteljesen állást foglalni nem szabad abban, hogy miként alakulnak az erõviszonyok. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy a folytatás vaksorsolással dõl el, így akár egy Európa Kupa csapat úgyis megnyerheti a sorozatot, hogy nem találkozik Euroligás riválissal. Inkább úgy érdemes fogalmazni, hogy a szerencse szerepe nagy mértékben megnõtt.

Nézzük meg, hogy kik lehetnek a DVTK ellenfelei. Az Európa Kupában továbbjutó másik három csapatot már ismerjük. Õk a Besiktas, a Szpartak Moszkva és a Basket Landes. A török csapatot két extra légiós vezeti. Az amerikai Cappie Pondexter és a Sopronban is meghatározó éveket töltõ, december végén igazolt Jelena Milovanovic. Ez a keret az Európa Kupában elég az eredményes szerepléshez, ugyanakkor ütõképes hazai mag hiányában a bajnokságban mindössze a 10. helyen állnak. Az orosz alakulat éveken át uralta az Euroligát, majd milliárdos tulajdonosának Sabtaj von Kalmanovicsnak a halála után elsõsorban a saját akadémiájukról érkezõ fiatalokra, illetve európai tehetségek szerzõdtetésére helyezték a hangsúlyt. Ez a rendszer remekül mûködik, a hazai versenysorozatokban ott vannak az érmes helyek közelében és amint látjuk, az Európa Kupában is tudnak eredményesek lenni. A francia gárdával már találkoztunk, hiszen õsszel egy magyar érdekeltségû csoportban szerepeltek. A gall játékrendszerhez és légiós-kiválasztáshoz nagyon jól illik az Európa Kupa. Nem véletlen, hogy a csapataik hagyományosan sokáig jutnak.

Az Euroligából érkezõ együtteseket nézve az A-csoportban egyszerûbb a helyzet. Ott már csak három csapatnak van esélye az Európa Kupás folytatásra. Ezek a Lille, a Salamanca és a Kassa. Az UNIQA Sopron szereplése kapcsán mindhárom gárdával nagy terjedelemben foglalkoztunk. A Lille az egész Euroliga mezõny egyik legidõsebb és legrutinosabb keretével rendelkezik, egyben az Európa Kupa címvédõi. A Salamancának novemberben és decemberben volt egy rosszabb szériája, mely miatt az Euroligában nem tudnak versenyben lenni a rájátszásért. Ugyanakkor minõségi légiósokkal és spanyol válogatott játékosokkal, mint például Silvia Dominguez és Astou Ndour, felálló keretük akár az egész EK favoritja lehetne a folytatásban. A kassai csapat a szlovák válogatottra épül, melyhez Crystal Langhorne és Shenise Johnson személyében két extra amerikai játékos csatlakozik.

Az Euroliga B-csoportjában még öt gárdának van matematikai esélye arra, hogy az Európa Kupában folytathassa szereplését. Itt sokkal nehezebb nyilatkozni az erõviszonyokról, mivel nagyon összesûrûsödött a Jekatyerinburg, Orenburg, USK Praha trió mögötti ötös. Az üldözõk közül az utolsó forduló elõtt a Wisla Krakow van lépéselõnyben az Euroliga rájátszás tekintetében. A lengyeleknél jelentõs költségcsökkentés jellemezte az elmúlt idõszakot, de ettõl függetlenül egy ütõképes keret állt össze náluk. Nem utolsó sorban pedig Jose Ignacio Hernandez személyében korábbi sikeres szakvezetõjüket hívták vissza. A török AGÜ szereplését egészen január elejéig Honti Kata miatt nagy terjedelemben követtük. Náluk úgy tûnik, hogy az Euroliga alapszakaszának második felére elfogyott a lendület. Nem szabad azonban lebecsülni õket, minõség játékosokból álló keretük van. A hazai mag mellett Gray, McCarville és Dimitrakou is kiváló légiósnak számít. Illetve itt pattogtat Donneka Hodges, aki a DVTK friss szerzeményének Roneeka Hodges-nak az ikertestvére. A Bourges évek óta ugyanazzal a versenyképességi problémával küzd. Hiába Celine Dumerc és a francia válogatott több meghatározó klasszisa, gazdasági okok miatt egy bizonyos szint felett nem tudnak légiósokat hozni. Most új igazolásként a sérülésbõl visszatérõ Shay Murphy csatlakozott a keretükhöz. A két újoncnak a belga bajnok Castors Braine-nek és a spanyol bajnok Gironának elsõsorban csak matematikai esélye van. A Girona keretében Naignouma Coulibaly személyében egy régi ismerõssel is találkozhatnának a DVTK szurkolói. A csapatnál pattogtat Italee Lucas is, de õ nincs benne a nemzetközi kupára nevezett keretben.

Összességében bárkit is kap az Aluinvent DVTK, az egy rendkívül nehéz ellenfél lesz. Mivel nem lehet változtatni a versenykiíráson, így felesleges azon gondolatmenetnél leragadni, hogy mekkora esélyt jelentene ez a szezon a régi lebonyolítás mellett. Inkább úgy érdemes megközelíteni a helyzetet, hogy annak a csapatnak, amelyik sorozatban 10 nemzetközi meccset megnyert, senkitõl sem kell tartania.

Hirdetés