Hirdetés
Archivum

Jegyzet: bemutatkoznak a soproni igazolások:

:

Hirdetés

Hétfõn bemutatta keretét 2017/2018-as szezonra az UNIQA Sopron. Egy évvel ezelõtt is kísérletet tettünk rá, hogy a bejelentett igazolásokat megpróbáltuk a közlemények világán túl bemutatni olvasóinknak. Erre idén sort kerítünk. Tina Jovanovic az elmúlt három évet hazánkban töltötte, így a szerb válogatott centert nem kell bemutatni, de Ángela Salvadores, Clarissa dos Santos és a visszatérõ Jelena Milovanovic elmúlt szezonjait érdemes áttekinteni.

Írta: Nagy Norbert

Az érkezõk közül Ángela Salvadores neve mindenki számára ismerõs lehet, aki rendszeresen követi a korosztályos eseményeket. Egymást követõ három FIBA tornán (2013 – U16 EB, 2014 – U17 VB, 2015 – U18 EB) választották MVP-nek. Ebbõl a magyar szempontból is kiemelkedõ 2014-es U17-es Világbajnokságon mutatott teljesítménye hozta számára a legnagyobb figyelmet. Ennek a tornának a döntõjében dobott 40 pontot az Egyesült Államok válogatottjának. Salvadores ezt követõen kapta meg elsõ profi szerzõdését a Rivas Ecopolistól. Ez volt a Rivas utolsó élvonalbeli éve. Már nem feltétlenül olyan szintû kerettel, mint korábban, viszont így kiemelkedõ játékperceket kaphatott az akkor még csak 17 éves tehetség. Ennek eredménye 14 pont feletti átlag lett a spanyol elsõ osztályban.

A Rivas-nál a tavaszt már amerikai egyetemi ösztöndíj a birtokában játszotta Salvadores. A 2015/2016-os szezont ugyanis a Duke Egyetemen kezdte, ahol egyetlen évet töltött 8.7 pont és 3.3 gólpassz átlaggal. E sorok szerzõjének volt alkalma látni a Duke színeiben játszani Salvadores-t és egy nagyon furcsa kettõsség jellemezte ezt az idõszakot. Mindenki számára egyértelmû volt már akkor is, hogy a spanyol tehetségnek lesz profi karrierje. Hogy az Euroliga vagy az Európa Kupa szintjén, azt majd az idõ eldönteni, de az biztosnak látszott, hogy lesz. Ehhez a karrierhez azonban az amerikai egyetemi évek semmit nem tettek volna hozzá. Akkori nyilatkozatokból is kiderül, hogy dönteni kellett és a hazatérést választották. Egy évvel ezelõtt három szezonra írt alá a fiatal játékos a Salamancához, ahol azonban elmaradtak a várt játékpercek. A spanyol sorozatokban (bajnokság, kupa) összesen 25 mérkõzésen lépett pályára, melyeken átlagban közel 13 percet szerepelt és 3,6 pontot, 1,7 lepattanót, illetve 1,3 gólpasszt jegyzett. Az Euroligában 10 találkozón léphetett pályára, melyeken 9.7 perc alatt 2.4 pont, 1 lepattanó és 1.4 gólpassz került átlagban a neve mellé. Salamancában az elmúlt szezon nem a fiatalokról szólt és rögtön a finálé után kommunikálták is a szerzõdésbontást. Salvadores szempontjából most a legfontosabb, hogy legyenek játékpercei és erre Sopronban meg is lesz a lehetõsége.

Jelena Milovanovic szintén a Salamancától érkezik. A szerb klasszis idei szezonját korábban már méltattuk, amikor megválasztották a spanyol rájátszás MVP-jének. Milovanovic a második soproni korszaka után két évet töltött Kurszkban, majd következetett a török szezon az Orduspor és a Besiktas együtteseinél. Már a spanyol MVP címrõl készített összeállításunkban is kitértünk arra, hogy a szerb válogatott klasszisa egy nagyon fontos évadon van túl. A hullámzó török év után szakmai munkában, játékstílusban a Salamanca lényegesen közelebb állt Milovanovichoz. Legalábbis a látott találkozók ezt mutatták. Tanulságos volt figyelni, hogy az õszi idõszakhoz képest a tél végére mennyire jól illeszkedett a salamancai rendszerbe.

Ha a számokat nézzük, akkor a spanyol sorozatokban összesen 33 meccsen kapott lehetõséget, melyeken 24.2 perc alatt átlagban 12.9 pontot, 2.9 lepattanót és 1.7 gólpasszt jegyzett. Az Euroligában 17 találkozón 30.2 perc alatt 15.1 pontot, 3.8 lepattanót és 1.8 gólpasszt átlagolt. Természetesen most még erre nem lehet választ adni, de kívülrõl az mondható el, hogy az UNIQA Sopronnak igazán a salamancai Milovanovic válna hasznára. Az, amit a török szakvezetõk erõltettek, markáns egyéni megoldásokkal, az az Euroliga szintjén kevesebb eredményre vezethet.

A brazil Clarissa Dos Santos a Bourges együttesétõl érkezik. A 29 éves, 185 cm magas játékos az elmúlt évadban a francia élvonalban 25 találkozón 12.7 pontot és 7.08 lepattanót átlagolt. Az Euroligában pedig 13 meccsen 13.1 pont, 8.2 lepattanó és 1.6 gólpassz volt az átlaga. Dos Santos a WNBA-ben is rendszeresen megméretteti magát. Éppen idén váltott csapatot, egy csereüzlet keretében került Chicagóból San Antonióba. A Chicago Sky-nál az elmúlt két szezonban 14.3 perc alatt 4.3 pontot és 3.7 lepattanót jegyeztek fel a neve mellé. Általában akkor kapott lehetõséget, amikor alacsonyabb szerkezetben álltak fel. Ekkor gyorsasága, stabil védekezése érdemi hozzájárulást jelentett a Sky játékához.

A brazil center sokáig nem hagyta el hazáját, majd Portugáliában kezdte európai karrierjét. Ezt követõen az Orduspornál éppen Jelena Milovanovicot váltotta, ezután pedig következett az elõzõekben számokban bemutatott bourges-i szezon. Az Euroligában és a francia elõdöntõben látottak alapján egy határozott, kemény védõjáték jellemzi. Ha azonban szükséges, eredményesen tudja támadni a gyûrût is. A mezõnymutatója a duplákat tekintve 49% környékén alakult a bajnokságban és az Euroligában. A francia elõdöntõben akadt például olyan meccse, amikor 10 kísérletébõl 7 sikeresnek bizonyult a duplákat tekintve. Emellett pedig nem szabad megfeledkezni a Francia Kupa döntõjérõl, ahol 26 pontot szerezve vezette gyõzelemre a Bourges együttesét. Nem az UNIQA Sopron lesz a legmagasabb csapat, amikor belsõ posztokon Clarissa Dos Santos pályára kerül, de az eredményesebb nemzetközi helytállás szempontjából sokat hozhat egy ilyen adottságokkal rendelkezõ játékos belsõ posztokon.

A végére maradt a váltás a szakmai stábban, ahol három spanyol szakember veszi át az irányítást Roberto Iniguez vezetésével. Iniguez-t nem kell bemutatni olvasóinknak, hiszen Euroligát nyert a Valenciával, majd a Fenerbahce-t és az Orenburgot is a sorozat döntõjébe vezette. Eközben pedig egy fél évadra beugró edzõként bajnoki címet nyert hazájában a Gironával. Nyilvánvaló, hogy elõzetesen nem lehet megmondani: miként alakul a közös munka kémiája, mennyire válik be a váltás. Éppen ezért az elvárásokat is a helyén kell kezelni. Az eredményességben pedig sok múlik majd a nemzetközi kupák sorsolásán is. Addig nem is érdemes ezen a téren számolgatni. Egy biztos, ilyen utat még nem láttunk, amikor egy Valencia, Orenburg, Fener – szintrõl magyar Euroliga csapathoz érkezik vezetõedzõ. Amivel Iniguez sokat hozhat a Sopronnak, azok az apró észrevételei. Nem kell sorsfordító nagy reformokra gondolni, inkább kis finomságokra a napi munkában, amivel közelebb lehet kerülni az elithez.

Hirdetés