Hirdetés
Európa

Jekatyerinburg – USK Praha csúcsrangadó az Euroligában:

:

Hirdetés

Szerdán 15 órától rendezik a női kosárlabda Euroliga jelenlegi két legjobb mutatóval álló csapatának csúcsrangadóját. A címvédő UMMC Jekatyerinburg a trónkövetelő USK Prahát fogadja.

Az A-csoportban az UMMC Jekatyerinburg és az USK Praha is 9 győzelemmel, illetve 1 vereséggel rendelkezik. Ez a két gárda már azt is elmondhatja magáról, hogy matematikailag is biztosan ott van a negyeddöntőben. A szerdai csúcsrangadón jó eséllyel eldől az A-csoport első helye. Ahogy azonban a játéknap áttekintésében is idéztük a szakvezetőket: Miguel Mendez és Natalia Hejkova is hangsúlyozta, hogy – bármilyen eredmény is születik – nem szabad abból tavaszra messzemenő következtetést levonni.

A két csapat novemberi prágai összecsapását 74-67-re nyerte a Jekatyerinburg. A negyedik negyednek az oroszok 52-51-es vezetéséről vágtak neki a felek. A hajrát azonban nem bírta az USK Praha. Ilyen szempontból Natalia Hejkova tanítványainak nagyobb a tét, hiszen fontos visszajelzés lesz számukra a játék képe a versenyképességet tekintve. Azon a prágai estén hiába volt több eladott labdája a Jekatyerinburgnak, hiába nyerte a lepattanócsatát az USK és hiába szereztek 14 gyorsindításos pontot, arra nem volt válaszuk, hogy 51%-al dobott mezőnyből a címvédő. Ráadásul tette mindezt úgy a Jekatyerinburg, hogy Jonquel Jones és Alba Torrens nem volt a nevezett keret tagja.

Ha szigorúan a statisztikákat nézzük, akkor elmondható: egészen brutális számai vannak a két csapatnak. A Jekatyerinburg 88.4 pontot átlagol, az USK Praha 87-et. Ez természetesen a két legmagasabb érték a mezőnyben. A prágai alakulat szedte eddig a legtöbb lepattanót. Meccsenként 50.4-et átlagolnak. A Jekatyerinburg 41.6-ot, ami a harmadik legmagasabb érték. Az orosz sztárcsapat 27.5 gólpasszt oszt ki meccsenként. Ezzel az elsők ebben a rangsorban, míg a Prága 23.2 gólpasszal a második. A mezőnyből a Jekatyerinburg dob hatékonyabban 54%-al, míg az USK Praha 46%-al. Több szerzett labdája és lényegesen több gyorsindításos pontja van Natalia Hejkova együttesének, ahogy második esélyből is hatékonyabb a cseh bajnok.

Igazi csemege lesz ez a találkozó a sportág híveinek. Elég arra gondolni, hogy prágai oldalon Alyssa Thomas, Brionna Jones, Valerie Ayayi vagy éppen Marija Rezan és Teja Oblak sorakozik fel. A cseh válogatottakról és a spanyol kerettag Cristina Ouvináról nem is beszéltünk még. A Jekatyerinburg All-Star keretében a teljesítmény-indexeket tekintve idén sorrendben Emma Meesseman, Maria Vadeeva és Brittney Griner dominál. Egyre többet tesz a közösbe Jonquel Jones, míg Vandersloot gólpasszai és Quigley pontjai szintén elengedhetetlenek. A Final Four-ig nagy kérdés lesz viszont, hogy Alba Torrens-t miként sikerül formába hozni és visszaépíteni a csapatba.

ÉLŐKÉPES KÖZVETÍTÉS

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés