Hirdetés
Archivum

Jekatyerinburgban szerepel a Gyõr, a Sopron szabadnapos:

:

Hirdetés

Ezen a héten a Sopron szabadnapos, így egy magyar csapatnak, a Gyõrnek szurkolhatunk. Fûzy Ákos tanítványainak nem lesz könnyû dolga, mert a Jekatyerinburg otthonában lépnek pályára. A forduló két igazi csúcsrangadót is tartogat, a Galatasaray a Valenciát, a Salamanca a Fenerbahcét fogadja.

Minden bizonnyal a legnehezebb idegenbeli túra vár az idei évadban a Gyõrre. Várhatóan a Galatasaray és a Valencia otthonában sem lesz egyszerû az élet, de ezt a két helyszínt legalább meg lehet közelíteni. Nem úgy Jekatyerinburgot, ahol a rengeteg utazás mellé még 5 órás idõeltolódás is vár a magyar csapatra. Ebbõl következõen ha van találkozó, amit nem szabad túlragozni és nagyon a szívükre a venni gyõri hölgyeknek, akkor ez az. Fûzy Ákos csapatának egyetlen feladata lehet: tisztességesen végig kell játszania a mérkõzést. Nem véletlen, hogy a gyõriek a héten a Pécs elleni bajnoki rangadót tartják a legfontosabb feladatuknak. Az idei szezonban a kiscsapatok közül a VICI Aistes esett már túl az uráli túrán, õk 85-49-es vállalható vereséggel térhettek haza.

A Jekatyerinburg az idei szezonban már két vereséget szenvedett el az Euroligában. Egyet a Galatasaray, egyet pedig a Valencia otthonában. Csalóka azonban az eredmény, mert mindkét rangadót idegenben vívták Algirdas Paulauskas lányai, azaz, ha hazai pályán tudnak javítani, akkor elég mutatós mérleggel zárhatják az alapszakaszt. Cappie Pondexterék az elmúlt egy naptári évben hazai pályán kétszer találtak legyõzõre, egy esztendõvel ezelõtt a még Diana Taurasival és Penny Taylorral felálló Fenerbahce tudott itt nyerni, illetve az Euroliga Final Four elõdöntõjében a Szpartak Moszkva ünnepelhetett gyõzelmet. A Jekatyerinburg a nevek alapján a világ legerõsebb nõi kosárlabda csapata és minden évben úgy futnak neki a sorozatnak, hogy nyerniük kell. Hosszú évek után idén elõször azonban nem a Jekatyerinburg a legnagyobb favorit, hiszen a Galatasarayt Isztambulban a nyolcas döntõben embert próbáló feladat lesz legyõzni.

Az idei évadban eddig négyen átlagolnak 10 pont felett a Jekatyerinburgnál. A legjobb dobójuk a 13.2 pontot átlagoló Sandrine Gruda. Egyébként is jellemzõ, hogy az orosz bajnok center poszton a legerõsebb. Maria Stepanova, Jelena Leucsanka, Candace Parker és Sandrine Gruda olyan játékerõt képvisel, amivel egyszerûen nem lehet felvenni a versenyt.

A fordulóban a gyõriek szereplése mellett a két spanyol-török csatára érdemes figyelni. Az A-csoportban a Valancia a Galatasaray vendége lesz. A kulcskérdés itt az, hogy Natalia Hejkova mit tud kitalálni Diana Taurasi és Tina Charles ellen. Kézenfekvõ megoldás lenne, hogy Ann Wauters, Sancho Lyttle, Lauren Jackson és Isabelle Yacoubou együttes erõvel ki tudják kapcsolni Charles-t, de ez a Jekatyerinburg sztárcentereinek sem sikerült. Akkor az amerikai klasszis 24 pontot és 14 lepattanót szorgoskodott össze. Ha a palánk alatt a Valencia nem tud extrát hozni, akkor Diana Taurasitól különösebb varázslat sem kell. Elég lesz tõle a 21.7 pontos, 4.8 lepattanós és 4 gólpasszos átlaga a gyõzelemhez. Ami egyedül a Valancia mellett szólhat az az, hogy Hejkovának több nyerõembere van és Taurasi és/vagy Charles betlije esetén ebbõl profitálhatnának a spanyol együttesnél.


A Salamanca-Fenerbahce rangadó kapcsán a két szakvezetõ már mindent elmondott.
Ezeket a gondolatokat talán csak egy apró problémafelvetéssel lehet kiegészíteni. Paul Nilsen a FIBA nõi szekciójának szakírója hozta fel Twitteren, hogy vajon van-e B terve a Salamancának, ha Bonnernek rosszabb estéje lesz. Nagyon úgy néz ki, hogy az amerikai klasszis mellett Erika de Souza az egyetlen embere Lucas Mondelónak, aki egy ilyen szintû rangadót el tud dönteni. Persze a spanyol szurkolók nagyon bíznak benne, hogy ez a kérdés fel sem merül majd az esti mérkõzésen. Ezen a téren George Dikeoulakos nagyobb variációs lehetõséggel rendelkezik, hiszen akár Angel McCoughtry, akár Penny Taylor egy ilyen találkozón elõ tud lépni meccsnyerõ emberré és akkor még nem beszéltünk Ivana Matovic és Nevriye Yilmaz klasszisáról a palánkok alatt.
 

Az Euroliga 7. fordulójának programja


A-csoport
November 23., szerda

VICI Aistes – Bourges Basket 18:15
ZVVZ USK Praha – Lotos Gdynia 18:00
UMMC Jekatyerinburg – Uni Seat Gyõr 14:00
Galatasaray – Ros Casares Valencia 19:00

B-csoport
November 23., szerda

Nagyezsda Orenburg – CCC Polkowice 14:00
Tarbes GB – Beretta-Famila 20:00
Perfumerias Avenida Salamanca – Fenerbahce 20:30

C-csoport
November 23., szerda

Szpartak Moszkva Vidnoje – BLMA 15:00
Gospic CO – Wisla Can-Pack 18:30
Good Angels Kosice – Frisco Brno 19:00

November 24., csütörtök
Rivas Ecopolis – CB Taranto 20:00

Hirdetés