Hirdetés
3x3

Jó alapokat tett le a 3×3-as válogatott – interjú Földi Attilával:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

November első napján a 3×3-as világranglista állása alapján hivatalossá vált, hogy a magyar válogatott 2019 után ismét ott lehet a szakág világbajnokságán. A seregszemlének 2023. május 30. és június 4. között Bécs ad otthont. Földi Attila, szövetségi kapitányt kértük helyzetértékelésre.

Gratulálok a világbajnoki kvalifikációhoz! A montreali Women’s Series tornát követően ott hagytuk abba, hogy november elején lehet reálisan értékelni a 2022-es 3×3-as szezont. Néhány gondolattal kérlek zárd le az évadot.

Köszönjük a gratulációt! Valóban, végig arról beszéltünk, hogy akkor lehet mérleget vonni a nyári teljesítményünk kapcsán, ha ismerjük a világbajnokságon résztvevő nemzetek listáját. Summázva az eredményeket, nem indult jól a 3×3-as szezon, mert az Eb-selejtezőn elcsúsztunk egy mérkőzésen. Utána viszont a FIBA 3×3 Women’s Series tornák során és a kisebb versenyeken felfelé ívelő teljesítményt mutattunk.

Rengeteg munkát öltünk a világbajnoki szereplés kiharcolásába. Most, hogy sikerült, elmondhatjuk: sikeres év volt. Fontosnak tartom kiemelni, hogy nem csak a kvalifikáció miatt, hanem azért, mert egy komolyabb változás után, ami érintette a keretet és a szakmai stábot is, jó alapokat tettünk le a jövőre nézve.

Két kérdést összevonnék. A világbajnoki szereplés egy tervezhető pontja a következő szezonnak. Ez mennyiben segíti a munkát? Ki kell emelni, hogy előrébb hozta a FIBA világbajnokságot. Május 30-án kezdődik a bécsi seregszemle. Ez mekkora változást hoz?

A világbajnokság egy biztos támpont. A FIBA 3×3 Women’s Series kapcsán visszatérő problémát jelentett, hogy nagyon későn érkeztek meg a meghívók, nehéz volt a keretet, a felkészülést is ahhoz igazítani. Ezzel ilyen probléma nem lesz.

Korán rendezik jövőre a világbajnokságot, az idei Eb-selejtező időpontjára, május végére, június elejére került. Ezért is fontos, hogy nekünk már van egy kialakult játékunk. Ezt nyilván fel kell frissíteni, de nem a nulláról kezdünk, mint tettük idén tavasszal. A legfontosabb viszont az, hogy ott vagyunk. Amióta a FIBA 3×3 Women’s Series megerősödött, a Nations League is beindult, felértékelődött a világbajnoki kvalifikáció.

Én egyébként örülök annak, hogy időben felcserélték a két eseményt. Az Európa-bajnoki selejtező olyan szempontból nehezebb, hogy ott egy meccsen dől el a sorsunk. Nagyon fontos, hogy legyen idő felkészülni, legyen játék a lábakban. Összességében szerintem ez kedvezőbb nekünk.

2022. november 1-től 2023. október 31-ig tart az olimpiai kvalifikációs év a 3×3-as kosárlabdában. Nemzetenként a 25 legjobb játékos eredményét, pontjait kell figyelni. A csapatépítés szempontjából ez mit jelent?

Arra kell nekünk az edzőkkel közösen kialakítani egy rendszert, hogy meghatározzuk azt a 25 játékost, akiket szeretnénk ezen a listán látni. Ha ez megtörtént, akkor őket menedzseljük úgy, hogy ténylegesen ők legyenek az első 25.

Nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy ezeket a játékosokat vinnénk tornákra – többek között a Women’s Series-re, illetve a Nations League-re – , vagy akár egy házi bajnokságon is szerepeltethetnénk őket. Érdemes lenne kialakítani egy olyan rendszert, hogy folyamatosan ők szerezzék a pontokat.

Dolgozunk a háttérben ennek a biztosításán. Itt olyan lehetőségekre kell gondolni, hogy például több csapatot indítanánk a Women’s Series-ben vagy lenne magyar válogatott az U21-es Nations League mezőnyében is. Remélem, hogy sikerrel járunk ezen a téren is.

A világranglista három legjobb válogatottja alanyi jogon olimpiai résztvevő. A további helyek 2024-ben Párizs előtt olimpiai selejtezőkön kelnek el. Ahogy haladunk előre a következő szezonban, ezek rendszeréről sokat fogunk beszélni. Egy kérdésre térjünk ki. Marad a selejtezőnek az a felépítése, amit Tokió előtt megismertünk? Tehát egy nagy torna népes mezőnnyel, illetve az „esélyegyenlőségi” ág azon nemzetek számára, akik 5:5-ben az utolsó két olimpiára nem jutottak ki?

Igen, ugyanezen logika mentán épül fel a párizsi selejtező is. A világranglista pontok fognak számítani, hogy melyik tornára jutunk ki. Ha tartjuk a jelenlegi pozíciónkat, akkor a nagy tornán szinte biztos, hogy ott lehetnénk. Természetesen nagyon jó lenne a másikat is elkapni, hogy két esélyünk legyen. Egyértelmű a feladat, azt kell csinálni, mint a mögöttünk hagyott nyáron, de a világranglistára még inkább ráfókuszálva.

Ahogy említetted, a világranglistáról az első három alanyi jogon kvalifikálja magát. Erre is rá lehet menni, de ennek most nem látom realitását. Hiába mindenki azonos esélyekkel indul, de szervezettségben, merítési lehetőségekben az élen álló nemzeteket, mint például Franciaország vagy Németország, nehéz lenne megelőzni.

Ha viszont minden a terveink szerint alakul, akkor az első 10-ben meg lehet ragadni. Idén a 14. helyen zártunk a világranglistán. Amennyiben a fentebb említett tervek, így a több Women’s Series csapat és az U21-es Nations League valóra válnak, akkor a top10 elérhető. Most nem szeretnék elhamarkodott kijelentést tenni, mert mindennek utána kell számolni alaposan, de top10-esként szerintem mindkét selejtezőn indulhatnánk.

Mikor lesz a 2023-as szezon első összetartása? Sok gondolat elhangzott, így zárásul hogy foglalnád össze röviden a célokat?

Februárban lesz az első válogatott összetartás. A célok pedig egyértelműek. A következő évad végén top10-ben lenni a világranglistán és lehetőleg biztosítani helyünket mindkét olimpiai selejtezőn. Ezen felül a világbajnokság mellett a jövő évi Európa-bajnokságra is szeretnénk kvalifikálni, amihez sikeresen meg kell vívnunk a selejtezőt.

Hirdetés