Hirdetés
Európa

Jó formában vannak a magyar csapatok Európa Kupa nyolcaddöntős riválisai:

:

Hirdetés

Kedden és szerdán rendezik a női kosárlabda Európa Kupa nyolcaddöntőit. Nézzük, hogy a magyar csapatok riválisai miként teljesítettek az elmúlt hetekben hazájuk bajnokságában és kik a legjobbjaik a statisztikai mutatók alapján.

Az Atomerőmű KSC Szekszárd ellenfele kedden magyar idő szerint 18 órától a francia Saint-Amand Hainaut Basket lesz. A francia gárda 17 mérkőzés után 3 győzelemmel és 14 vereséggel rendelkezik a hazája bajnokságában. Nagyon csalóka a helyzetük, mivel a három sikerből kettőt az elmúlt két hét során szereztek. A Roche Vendee és a Villeneuve-d’Ascq gárdáját verték ekkor. Ráadásul a februári válogatott szünetről visszaérkezve még a Lyon ellen is vezettek öt ponttal három negyedet követően.

A keretüket nézve Jasmine Bailey rendelkezik a legmagasabb pontátlaggal, 11.8-as a mutatója. Ezen felül 7.4 lepattanót is jegyez meccsenként. Mellette a horvát Iva Slonjšak 10.9-es, Briana Day 10.1-es pontátlagot tudhat magáénak, míg Assitan Kone 9.2 pontot jegyez mérkőzésenként. Nagyon sokat küzdött sérülésekkel és a Covid helyzettel a Hainaut Basket, így Kone az egyedüli, aki mind a 17 bajnokin pályára lépett.

Az Aluinvent DVTK riválisa a nyolc közé jutásért kedden 19 órától a spanyol Valencia lesz. A Valencia az Európa Kupa csoportkört veretlenül zárta, a Spanyol Kupában döntőt játszott, míg a bajnokságban 25 győzelemmel és 1 vereséggel rendelkezik. Múlt héten a Spanyol Kupa döntőjében a Gironától 72-62-re kaptak ki. Szombaton viszont hosszabbítást követően a Salamancát 85-84-re verték. A siker arra nem volt elég, hogy az egymás elleni összevetést a maguk javára fordítsák. Ettől függetlenül a Valencia a spanyol élvonal egyik domináns csapata, mely rendkívül mély és sokoldalú kerettel rendelkezik.

A fenti állítást a számok is alátámasztják. A keretükből az ausztrálok klasszisa Rebecca Allen 11,6 pontot, 3 lepattanót és 0,8 gólpasszt átlagolt eddig. A Sopron Basket csapatában is megforduló Queralt Casas, aki legutóbb a Salamanca ellen 18 ponttal a legeredményesebb lett, 8,9 pont, 4,6 lepattanó és 2,5 gólpassz átlaggal rendelkezik a bajnokságban. Mellettük Marie Gülich 10,5 pont, 4,3 lepattanó, Celeste Trahan Davis 10,7 pont, 6,2 lepattanó, Cristina Ouviña 8,1 pont, 3,6 lepattanó, 4,5 gólpassz, míg Leticia Romero 5,5 pont, 1,6 lepattanó és 1,5 átlaggal segíti csapatát.

A VBW CEKK Cegléd szerdán 18 órától a Carolo Basket ellen lép pályára. A franacia élvonalban jelenleg 8 győzelemmel és 7 vereséggel rendelkeznek. A három csapat közül talán a Carolo mutatta a válogatott szünet óta a leghullámzóbb teljesítményt. Négy vereség és három győzelem a mérlegük. Igaz, a három sikerből az egyik a Francia Kupa negyeddöntője született a Villeneuve-d’Ascq ellen, amivel bejutottak a legjobb négy közé. Az utolsó két bajnokit Euroliga induló ellen vívták, a Lyon-tól 74-66-ra, míg a Basket Landes-tól 76-64-re kaptak ki.

A csapatukban szerepel honosítottunk, a Sopron egykori klasszisa Yvonne Turner, aki súlyos térdsérülésből visszatérve 7.9 pontot, 3.3 lepattanót és 2.5 gólpasszt átlagolt eddig a bajnokságban. Az alapcsapatukból Evelyn Akhator 12.3 pontot és 7.8 lepattanót, Endy Miyem 11.7 pontot, 4.6 lepattanót, Jaime Nared 10.1 pontot, 4.7 lepattanót, míg az elnyűhetetlen irányítójuk Amel Bouderra 9.8 pontot, 2.4 lepattanót és 5.3 gólpasszt jegyez mérkőzésenként.

Mik lehetnek a kulcsfontosságú párharcok?

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) szakírói az Európa Kupa hivatalos honlapján összegyűjtötték, hogy a nyolcaddöntős meccseken mely játékosok között lehetnek a döntő párharcok.

A Szekszárd és a Hainaut Basket esetében Dewanna Bonner és Iva Slonjsak várható csatáját emelték ki. Azt a nemzetközi szakírók sem tudják megjósolni, hogy Bonner milyen formát mutat majd, de ha legalább megközelíti azt a teljesítményét, amivel a csoportkörben a Ramlát segítette, akkor véleményük szerint már nagy hatása lehet a Szekszárdra. Iva Slonjsakot a Hainaut Basket egyik legjobb dobóformában lévő játékosaként méltatják, akinek a horvát válogatottban is mutatott klasszis teljesítményére szükség lesz, ha meglepetést akarnak okozni.

A Valencia és a DVTK csatájából Medgyessy Dóra és Leticia Romero párharcát emelték ki előzetesen. Nagy intenzitású, dinamikus csatát várnak a két irányító között. Romero kapcsán azt hangsúlyozzák, hogy Valencia új impulzusokat adott neki és megmutatja azokat a tulajdonságait, amik miatt fiatalon olyan nagy várakozásokat fogalmaztak meg vele szemben. Medgyessy Dórát igazi vezérként jellemzik. Kiemelik a 7.5 gólpassz átlagát is.

A Cegléd és a Carolo kapcsán Tinara Moore, illetve Evelyn Akhator csatájára figyelmeztetnek. A francia gárda nigériai válogatott klasszisától azt várják, hogy domináljon a festékből. A szakírók szerint nagy szerepe lehet Moore védésében. A Cegléd amerikai légiósa ugyanis 25.3 pont, 10.3 lepattanó átlagával a csoportkör egyik legjobbja volt és tőle meghatározó játékot várnak a nyolcaddöntőben is.

Hirdetés