Hirdetés
Magyarország

Jól reagáltak a kihívásra, fényes jövő állhat a Sportdarázs SMAFC játékosai előtt:

:

Fotó: Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

A Sportdarázs SMAFC nyerte az Amatőr-bajnokságot 2024-ben. A soproniak a bajnoki döntő második mérkőzésén a DKKA otthonában sikeresen védték meg az első felvonás során hazai pályán megszerzett hétpontos előnyüket. Srdjan Radulovics vezetőedzővel ültünk le értékelni a finálé tapasztalatait.

Gratulálok a bajnoki címhez! Milyen érzések kavarognak benned?

Köszönjük! Nagyon boldog vagyok! A bajnoki aranyérem és a Hepp Kupa bronzérem fontos eredmény a sportakadémiának és természetesen a játékosoknak is, akik elképesztő munkát végeztek az egész szezonban.

Edzői szemmel mik voltak a legfontosabb fordulópontok a bajnoki döntő két mérkőzésén?

Nehéz mérkőzések állnak mögöttünk. Nagyon nagy nyomás volt a játékosokon, ami a meccsek elején érződött is a játék képén. Tisztában voltunk vele, hogy a védekezés fog dönteni.

Elég, ha megnézzük a pénteki 58-58-as eredményt. Mi is több pontot átlagolunk és a Dávid Kornél KA is egy támadó-orientáltabb csapat. A válaszom egyértelműen az, hogy a védőmunka hozta a különbséget a párharcban.

Fotó: Márkus Boróka / Soproni Darazsak Sportakadémia

Utaltál a mérkőzések elejére, mindkét alkalommal viszonylag hamar 10 pont körüli hátrányba kerültetek. A játékosok viszont nem ijedtek meg ettől. Minek köszönhető, hogy tudtatok fordítani?

Két rutinosabb játékosunk van, Bakó Patrícia és Sitku Zsuzsi, mindenki más 17-18 éves a keretben. Nekik idő kell, amíg alkalmazkodnak az ilyen szintű mérkőzésekhez. Igyekeztünk levenni a nyomást a vállukról és jól reagáltak az edzői instrukciókra is.

Komoly karaktert mutattak azzal, hogy mindkét találkozón hátrányból álltak fel. Ráadásul nem csak felálltak, hanem előnyt építettek fel és utána kontrolláltuk a játékot.

Nyolc pontszerzője volt a csapatnak a döntő mindkét felvonásán és az egyéni teljesítmény-indexek (VAL) is erősek. Mit mutat számodra a statisztika?

A statisztika sokat megmutat, de nem mindent. Sok olyan eleme van a játéknak, amit nem lehet számokban mérni, ilyenek például az elzárások, a kizárások, illetve néhány olyan szituáció védekezésben, ami abszolút nem látszódik a statisztikán.

Ettől függetlenül természetesen fontos visszajelzés, amit említettél. Hogy miért születtek most nálunk ilyen jó számok? Jól kontrolláltuk a labdát, nem volt sok hiba a játékban, a biztonságra törekedtünk, nem vállaltunk felesleges kockázatot támadásban és keményen védekeztünk. Ez megfelelő alapot adott a játékunknak.

Tisztában voltunk azzal, hogy mik az erősségeink támadásban és védekezésben. Ezeket igyekeztünk kihasználni.

Fotó: Zölei Fanni / DKKA

Nekem az volt a benyomásom, hogy mindenki, aki pályára lépett, hozzá tudott tenni valamit.

Egyetértek! Nem csak a pontokról van szó ilyenkor. Nyilván a nézők számára ezek a legszembetűnőbbek, de számomra a legfontosabb az volt, ahogy védekezésben feljebb tudtak lépni a kispadról érkező játékosok. Ennek köszönhetően 40 percen át tarthattuk a védekezésünk intenzitását.

Nagyon örülök, hogy ilyen játékosaim vannak a keretben! Többet tudtam cserélni és aki nézte a mérkőzéseket, láthatta, hogy igyekeztem frissen tartani a játékosokat. Ezzel is biztosítva, hogy képesek legyenek minél tovább a maximumot leadni védekezésben. Erre építve pedig könnyű pontokat szerezhessünk támadásban.

A második mérkőzésen, amikor 7 pontos előnyből kezdtünk, tudtuk, hogy a Dávid Kornél KA nagy erőket fog mozgósítani, hogy ledolgozza a hátrányát. Fontos volt, erre hogyan reagálunk védekezésben.

Fotó: Márkus Boróka / Soproni Darazsak Sportakadémia

Beszéltünk arról a beharangozóban, hogy a játékosaid többségének három fronton is helyt kellett állnia ebben a szezonban. Többek között ez a jó rotáció jelentette azt, hogy mentálisan és fizikálisan is kifejezetten frissnek tűnt a döntőben a csapat?

A teljes szezont nézve figyeltünk arra, hogy sok játékosnak lehetőséget adjunk. A döntőhöz érkezve pedig arra törekedtünk, hogy az adott pillanatban legjobb formában lévők képesek legyenek a legjobbat kihozni magukból. Örülök, ahogy a csapat reagált. Egyetértek azzal az észrevétellel, hogy ez a frissesség volt az egyik, ami megalapozta az aranyérmünket.

A speciális soproni felállásnak köszönhetően nem tudtatok úgy együtt dolgozni a szezon elejétől a végéig, mint egy klasszikus értelemben vett klubcsapat, mégis kifejezetten egységesnek tűnt a gárda. Mivel sikerült ezt elérni?

Nagyon sok egyeztetés zajlott az évad közben a Sopron Basket és az U18-as csapat stábjával, hogy miként osszuk el a játékosok terhelését. Ha őszinte szeretnék lenni, ez különösen a lányoknak volt nehéz, hogy folyamatosan alkalmazkodniuk kellett az éppen aktuális csapatuk edzőihez, játékrendszeréhez és ahhoz, hogy ott aktuálisan milyen szerepet töltenek be.

Próbáltuk ezt a folyamatot megkönnyíteni számukra és valamennyire összehangolni a rendszereket. Természetesen minden edzőnek megvan a maga filozófiája, de próbáltunk kompromisszumokat kötni, hogy ne legyen túl nagy váltás az egyik csapatról a másikra való átállás a lányoknak. Ennek óriási szerepe van abban, hogy végül sikerült elérni ezt az eredményt.

Fotó: Márkus Boróka / Soproni Darazsak Sportakadémia

Zárásul, tudom, hogy még korai ez a kérdés, de milyen jövőt látsz a kerettagok előtt?

Nagyon fényeset! Tehetséges játékosaink vannak és szerettük volna ezzel az U23-as csapattal őket egy kicsit közelebb segíteni a profi világhoz. Belekóstolhassanak abba nehéz edzésekkel és mérkőzésekkel, hogy milyen profi kosárlabdázónak lenni. Jól reagáltak erre a nyomásra és ez mondatja azt velem: bízom a fényes jövőjükben. Rettenetesen megérdemelnék!

Ez nem csak számunkra lenne fontos, hanem az egész magyar kosárlabdának, hogy olyan mérkőzések legyenek, mint amilyen a döntő is volt. Ezek által tudnak fejlődni a játékosok. Jó visszajelzéseket kaptunk és szerintem egy érdekes, jó színvonalú döntőt vívtunk, mely a közönség számára is élvezetes lehetett.

Hirdetés