Hirdetés
Archivum

Jön a Baylor és a Notre Dame várva-várt egyetemi döntõje:

:

Hirdetés

Hétfõn éjféltõl rendezik Tampában az NCAA Divízió I-es Nõi Kosárlabda Bajnokságának döntõjét. Ezen a Baylor és a Notre Dame csap össze. Sokáig emlékezetes elõdöntõk után a Final Four fináléjában is nagy csatára számíthatunk.

Fotó: NCAA

A pénteki elõdöntõket tekintve a Baylor az Oregon alakulatát verte óriási csatában 72-67-re. Eközben a címvédõ Notre Dame a UConn-nál bizonyult jobbnak 81-76 arányban. Mindkét meccs más-más szempontból marad emlékezetes. A Baylor és az Oregon párosításában teljesen ellentétes stílusú alakulatok ütközetét követhettük. A támadó-szellemû, kívülrõl extrán dobó Oregon és az elsõsorban védekezésre építõ, domináns magas játékosokkal dolgozó Baylor fordulatos küzdelmét láthattuk. Végül a Baylor sikeres tripla nélkül, a festékben 48-20-ra felülmúlva riválisát, húzta be a gyõzelmet. A Notre Dame pedig ismét ízelítõt adott klasszisából. Az utolsó hét percben 62-54-es hátrány után álltak fel a UConn ellen. Arike Ogunbowale egymaga 11 pontot szerzett ezen futás alkalmával.

A történelmet nézve eddig mindkét szakmai program kétszer ért fel a csúcsra. A Notre Dame 2001-ben és tavaly hódította el a trófeát. A Baylor pedig 2005-ben és 2012-ben. A második bajnoki címüket éppen a Notre Dame legyõzésével szerezték meg. Az a 2012-es siker volt a Brittney Griner vezetésével bemutatott máig emlékezetes menetelésük, ami többek között a zseniális adottségú center zsákolásai miatt (is) óriási médiafigyelmet kapott akkoriban. Egyébként éppen azon 2012-es finálé óta ez az elsõ alkalom, hogy két nõi vezetõedzõ csap össze. Ugyanúgy Muffet McGraw és Kim Mulkey. Aki megnyeri a döntõt, az lesz a NCAA nõi kosaras küzdelmeit tekintve a harmadik vezetõedzõ, aki legalább három bajnoki címet tudhat magáénak.

A Baylor kapcsán ismert statisztika, hogy december 15. óta tétmeccset nem veszítettek. A döntõig a rájátszásban átlagban 38.2 ponttal nyerték a találkozóikat. Éppen az elõdöntõ volt az elsõ igazán nagy kihívás számukra idén tavasszal. Sokan találgatták elõzetesen, hogy egy ilyen szoross végjátékot miként reagálnak le. Nagyon profin tették meg. Nem lehet elég alkalommal méltatni a palánk alatti kettõsüket: Kalani Brown 22 ponttal és 7 lepattanóval lett a legeredményesebb a pénteki elõdöntõben, míg Lauren Cox 21 pontot és 11 lepattanót ért el. Ezen felül 7 gólpassz, 3 kiosztott blokk és 2 szerzett labda került a neve mellé. A domináns 4-es, 5-ös játékosaik mellett szervezett védekezés emeli ki a mezõnybõl a Baylor-t. A szakírók különösen azt hangsúlyozzák a finálé elõtt, hogy Didi Richards vajon mennyire tudja majd tartani Arike Ogunbowale-t. Ha ki tudják venni a játékból a címvédõ szupersztárját, reális esélyük lehet a gyõzelemre.

Összességében a szakemberek többsége a Notre Dame sikerét várja. A pontátlagokat tekintve a kezdõötösük minden idõk legeredményesebbje. Marina Mabrey (12.5), Jackie Young (15.1), Brianna Turner (14.4), Jessica Shepard (16.8) és Arike Ogunbowale (21.5) olyan sort alkot, amely szinte példátlan az egyetemi kosárlabdázásban. Bárhonnan betalálnak, rendkívüli önbizalom jellemzi a keretüket. Az extra ponterõ mellett kiemelkedõ a sebességük. Ráadásul egyetemi szinten kifejezetten rutinos alakulatról van szó. Muffet McGraw, a Notre Dame edzõnõje az elõzõekben leírtaktól függetlenül óvatosságra intette a csapat híveit. A sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy olyan szerkezetû riválissal, mint a Baylor, idén nem találkoztak. Ennyire domináns magas játékosokkal tartósan még nem kellett megküzdeniük, így kíváncsi rá: miként reagálják le a helyzetet a tanítványai. Valóban ez a legnagyobb kérdése a döntõnek.

Hirdetés