Hirdetés
Európa

Jön a FIBA Európai Szuperkupa:

:

Hirdetés

Csütörtökön este 20 órától rendezik Lyonban a FIBA Európai Szuperkupát, melyen az Euroliga címvédő Fenerbahce és az Európa Kupa legutóbbi győztese az LDLC Asvel Feminin küzd meg az új évad első európai trófeájáért.

A FIBA Európai Szuperkupáról minden évben leírjuk, hogy nagyon ambivalens helyzetben várják a csapatok és a szakvezetők. A szezon elején járunk, szakmailag nem lehet egy lapon említeni az európai kupasorozatok tavaszi fináléival, de nyilván a presztízse miatt kiemelt szurkolói és klubvezetői figyelem övezi, így a főszereplők nem engedhetik el ezt a trófeát sem. A korábbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy nem elsősorban a kőkemény szakma döntött, hanem az, hogy éppen melyik résztvevőt milyen pillanatában talált meg a mérkőzés. Nem véletlen, hogy az utolsó két kiírást az Európa Kupa győztese nyerte. 2021-ben a Valencia 73-66-ra győzte le a Jekatyerinburgot, míg tavaly a Bourges 65-44-re a Sopront.

Az Európa-bajnok páros: Emma Meesseman (Fenerbahce) és Julie Allemand (Lyon). Fotó LDLC Asvel Feminin

Ha azt a kérdést vesszük, hogy “kit milyen pillanatban talál meg a döntő”, akkor az alapján idén egyértelmű favoritnak tűnik a Fenerbahce. A török bajnokság már szeptember 13-án elrajtolt, lement három forduló. Pályán két győzelem és egy vereség a Fenerbahce mérlege, de mivel a Mersin nem tett eleget a török fiatal-szabálynak és a nyitó fordulós csúcsrangadón nem volt a keretükben U22-es játékos, így azt a meccset is megkapta a Fener. Legutóbb az Emlak Konut gárdáját verték 98-52-re. Emma Meesseman 27 pontot ért el, míg Kitija Laksa 11-et, de ezúttal volt minőségi hazai hozzájárulás. Alperi Onar 20, Tilbe Senyürek 19 egységig jutott. Yvonne Anderson nem játszott, de elbírták a hiányát. Emma Meesseman ponterősen és nagy kedvvel kezdte a szezont. Ha ez kitart, sokra viheti a Fenerbahce, különösen úgy, hogy Napheesa Collier szerződtetését is bejelentették. Ráadásul a napokban Nikolina Milic is megérkezett a klubhoz.

Fotó: Fenerbahce

A Lyon igyekezett biztosra menni és egyben tartotta a tavalyi extra keretét. Julie Allemand, Alexia Chartereau, Helena Ciak, Sandrine Gruda, Juste Jocyte, Marine Johannes és Laura Quevedo maradt. Mindössze két csere történt. Blake Dietrick és Dominique Malonga helyét Marine Fauthoux és Endy Miyem vette át. Ez papíron elképesztően jól hangzik. Egy “apró” bökkenő van. Marine Johannes és Gabby Willams még nem érkezett meg az Egyesült Államokból. Pontosabban Gabby Williams szerdán este befutott. Eközben pedig Julie Allemand, Sandrine Gruda, Endy Miyem és Juste Jocyte mind kisebb-nagyobb sérülésekkel küzd. Nem is játszottak a hétvégi bajnokin, amikor a nyitó fordulóban a Roche Vendee-től 66-58-ra kikaptak. Nyilván egy címmeccsre, ráadásul hazai közönség előtt, akit csak lehet, igyekeznek bevethető állapotra hozni, de ez minden, csak nem ideális nekik.

Nagy csatára van kilátás, ahol a Lyon a kedvezőtlen előjelek ellenére megszorongathatja a Fenerbahcét.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

Fotó LDLC Asvel Feminin

Hirdetés