Hirdetés
Archivum

Jön a Sopron – Szekszárd rivalizálás újabb felvonása:

:

Hirdetés

Szombaton 17 óra 5 perctõl rendezik a 2019-es Killik László Nõi K&H Magyar Kupa gyõri fináléját. A címvédõ Atomerõmû KSC Szekszárd és a Sopron Basket csap össze. Megismétlõdik a 2018-as finálé párosítása, de idén mások a döntõ elõzményei.

Függetlenül attól, hogy nagyon sok eltérõ gondolat, vélemény vezette fel az idei Magyar Kupa nyolcas döntõt, összességében eddig nem született meglepetés. Sem a számszerû eredményeket, sem a mutatott játékot nézve. Mindkét ágról az elõzetesen legesélyesebbnek tartott gárda jutott be a döntõbe. Ennek köszönhetõ tehát, hogy 2018 után ismét Sopron – Szekszárd finálé jön.

Tavaly történt

Egy évvel ezelõtt a soproni döntõben a Szekszárd 66-64-re legyõzte a hazaiakat és ezzel fennállása során elõször elhódította a trófeát. Akkor rendkívül érdekes aranycsatát láthattunk. A nagy tét ellenére a tavalyi igencsak viharos versenyfutás leghiggadtabb összecsapása volt az a márciusi. Két kiválóan felkészített és szervezett kosárlabdát bemutató csapat olyan találkozóját figyelhettük, amely mellékzöngék nélkül végig a kosárlabdáról szólt. Döntõ pillanatokban azon a délutánon a Szekszárd jobb döntéseket hozott, pontosabbnak bizonyult és megérdemelten szerezte meg a trófeát.

A tavalyi év tökéletesen megmutatta, hogy miért megjósolhatatlan minden szezonban a kupa sorsa. Emlékezhetünk rá, hogy a soproni gárda kiváló formát mutatott. Már az EL Final Four-ba jutás után járt a csapat, a Magyar Kupán az elsõ két meccsét is kiütéssel nyerte. A Szekszárdnak eközben éppen akkoriban akadt egy kis hullámvölgye, a kupa negyeddöntõjén és elõdöntõjén is óriási nehézségek árán jutott túl. A záró napra mégis szerepet cserélt a két gárda. A Sopron nem tudta megismételni addigi teljesítményét, a KSC-nél pedig a szezon legjobbja jött ki.

Azért fontos ezeket a gondolatokat megosztani, mert annyira speciális a nyolcas döntõ jelentette versenyhelyzet egy-egy bajnoki vagy nemzetközi meccshez képest, hogy igazából sok kapaszkodó nincs. Hatványozottan igaz az az óriási sport-közhely, hogy kizárólag a pillanatnyi forma, egy-egy egyéni villanás dönthet.

Eddig a 2019-es kupán

A szombati fináléig eltérõ úton jutott a két klub. Az elmúlt heteket nézve a Szekszárd erõt meríthet egy sokáig emlékezetes Európa Kupa párharcból, három megnyert bajnokiból. A Magyar Kupán pedig egy szinte tökéletesen sikerült negyeddöntõbõl, illetve egy óriási küzdelemben behúzott elõdöntõbõl. A Sopron szintén bravúros nemzetközi szereplésen van túl, ami Euroliga negyeddöntõs pályaelõnyt ért. A bajnokságban veretlen, míg a kupa kapcsán egy kicsit felforgatott összeállításban és rotációt alkalmazva is stabilan húzta be a mérkõzéseit. Mindkét fél találhat tehát kapaszkodót.

Érdemes a felvezetés során az idei Magyar Kupán lejátszott két meccs statisztikáit megnézni a csapatoknál. Nem véletlenül használtuk mi is és nyilatkozataiban Zeljko Djokic is a Szekszárd Csata elleni negyeddöntõjére a „tökéletes” jelzõt. Akkor 54%-os mezõnymutató mellett 27 gólpasszal, 35 lepattanóval zárt a KSC. Minden fontos mutató összegzése 122-es VAL értéket jelent, ami kiemelkedõ. Nem lehetett elvárni, hogy a ZTE ellen megismételje ezt a teljesítményt a KSC. Ugyanakkor a dobószázalék visszaesése ellenére lepattanókban, gólpasszokban, indításos pontokban ezen a délutánon is hatékony volt a címvédõ. Mivel ezeket az erényeket már a Girona ellen is láthattuk, így a Szekszárdról joggal mondhatjuk, hogy az utóbbi hetekben szépen összeállt a játéka. Bár továbbra is igaz, hogy az Eldebrink, Bishop, McCall trió villanásai meghatározóak, de egyre minõségibb segítséget kapnak a keret többi tagjától és minden statisztikai mutatón túl az utóbbi hetek eredményeinek ez az igazi alapja.

A Sopron Basket összeállítása kapcsán ki kell emelni, hogy a szabályok értelmében azzal a 12 játékossal kell lejátszani a meccseket, akik az elsõ napon is a jegyzõkönyvben szerepeltek. Ez tehát biztossá teszi, hogy a döntõben is Queralt Casas lesz a kimaradó légiós. Roberto Iniguez a közelgõ Euroliga negyeddöntõ miatt változtatott a rotáción. A Gyõr ellen 10, a DVTK ellen 9 játékosa töltött legalább 10 percet a pályán. Az elõdöntõben már ott lehetett a társaival Aleksandra Crvendakic is. A Sopron mindkét meccsén az volt a jellemzõ, hogy egy pontgazdag és kiegyenlített elsõ negyed után a másodikban átvette az irányítást, majd a harmadikban megtörte riválisát extra védekezésre építve. A Gyõr ellen 13, a DVTK ellen 8 szerzett labdát jegyeztek. Ez azt mutatja, hogy a kevesebb lehetõséget kapók is tökéletesen elsajátították a rendszert. Ha ehhez hozzávesszük a magabiztosan nyert lepattanócsatákat, illetve a 15 és 17 gólpasszt, akkor a Sopron is joggal bizakodhat. Hosszabb távon a nagyobb képet nézve pedig örömteli azt látni, hogy mennyire jól szállnak be a játékosok a soproni padról. Ez árulkodik arról, hogy mennyit lehet tanulni.

Éles meccsben bízva

A pénteki játéknapot a sportág hívei jó érzésekkel zárhatták. Közönségszórakoztató élvezetes meccseket láthattunk, helyenként remek egyéni és csapatteljesítményekkel. Ami a legfontosabb, négy kiválóan felkészített gárdával. Reméljük, hogy a finálé is ebbe a sorba illeszkedik majd. A Sopron és a Szekszárd legutóbb február 3-án találkozott. Akkor kiütéses 82-48-as soproni gyõzelem született. Nem kérdés, hogy abban a felállásban és fõleg ritmusban játszva toronymagas favorit lenne. Óriási erõdemonstráció volt az az este soproni részrõl a 10 triplával, összességében az 53%-os mezõnymutatóval, a 39-27-re nyert lepattanócsatával és a 24 gólpasszal. Akkor Amanda Zahui maradt ki és nem játszhatott Fegyverneky Zsófia. Yvonne Turner zsenije azonban mindent ellensúlyozott.

Érdekes, hogy a Szekszárd számára az a találkozó utólag nézve milyen fontos fordulópontot hozott. Utána a Gyõr és a ZTE elleni rangadókat is nyerte a KSC, illetve lejátszotta a már emlegetett Girona elleni Európa Kupa párharcot. Ahogy az elõzõekben kiemeltük, óriási elõrelépést jelentett, hogy játékperceihez, képességeihez mérten mindenki hozzá tudott tenni a csapat játékához ebben a felfelé ívelõ idõszakban. Azzal, hogy megoszlottak a terhek, a kulcsjátékosoknak kevesebbet kellett vállalniuk, viszont azt tehették hatékonyabban. Ahhoz hozzájött az, hogy festékbõl rendkívül eredményes tudott lenni a KSC és jó védekezéssel a soproni fellépés óta mindössze egyszer kapott 80 pontot. Az is a hosszabbításos gironai derbi volt. Összességében tehát ezekre építve, kialakulhat egy éles finálé szombaton.

Statisztika

Hirdetés