Hirdetés
Utánpótlás

Jön a spanyol-litván U18-as Európa-bajnoki döntő:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A magyar válogatott a kora délutáni órákban 11. helyet szerzett a krétai U18-as Európa-bajnokságon. A torna azonban még nem ért véget, hiszen vasárnap este 20 óra 15 perctől jön a kontinenstorna döntője, melyet Spanyolország és Litvánia vív.

Ritkán szoktuk azt írni, hogy egy utánpótlás kontinenstornán papírforma döntőt rendeznek, de jelen esetben ez a kijelentés megállhatja a helyét. Ebben a spanyol csapatban ketten vannak (Elena Buenavida, Noa Maria Djiu) a soproni U20-as Európa-bajnok gárdából, de egy U17-es világbajnoki bronzérmes (Ariadna Casas) és a tavalyi U17-es 3×3-as Európa-bajnokság MVP-je (Carla Brito) is helyet kapott az összeállításukban. Kivételes együttállás, hogy ekkora meccsrutinnal rendelkező válogatottat tudnak kiállítani. Litvánia szereplése kapcsán pedig elég egy nevet kiemelni: Juste Jocyte. Az európai női kosárlabdázás szupertehetsége már évek óta Lyonban edződik. Benne volt, hogy egyszer egy nagy sikerre vezeti válogatottját. Ez a torna ideális esélyt kínál erre.

Fotó: FIBA.Basketball

Nézzük a csapatok útját. A spanyolok veretlenül jutottak döntőbe. Az olaszokkal a nyitányon megszenvedtek, mindössze 72-71-re nyertek. Utána viszont Törökországot, Lengyelországot, Belgiumot, Finnországot és Franciaországot is magabiztosan múlták felül. A litvánok kapcsán jól emlékezhetünk rá, hogy a csoportban a finnektől még kikaptak, de utána a negyeddöntőig stabilan meneteltek. A mieinket is legyőzték. A nyolc között a csehekkel, majd a négy között a németekkel szorosabb meccset vívtak.

A spanyol gárdában Carla Brito remekel, aki 11 pont, 7.7 lepattanó átlaggal segítette eddig csapatát. Elena Buenavida 8.8-as pontátlaggal a második legeredményesebb, míg Noa Maria Djiu 7.3-mal a második legtöbb lepattanót szedi. A klasszikus spanyol erényeket csillogtatják és olyan mély rotációval dolgoznak, hogy túlhasználni sem kell a játékosaikat. Éppen a 25.3 percet átlagoló Carla Brito tölti a legtöbb időt a pályán. A litvánoknál Juste Jocyte természetesen mindent visz, 20.3-as a teljesítményindex átlaga. 17.7 pontot, 6.8 lepattanót és 6.8 gólpasszt jegyez meccsenként. Mellette két magasabb játékos, a négyes poszton bevethető Ugne Sirtautaite (11.3 pont, 5.8 lepattanó) és a center Gerda Raulusaityte (10.0 pont, 7.8 lepattanó) számít húzóembernek. Sokat segít a csapatukon, hogy Jocyte a festékből rengeteg segítséget kap.

Fotó: FIBA.Basketball

Az összehasonlító statisztikát nézve nagy különbségek nem mutatkoznak. Minimális különbséggel a litvánok felé billen a mérleg nyelve a legtöbb mutatóban, de ez nem döntő. Óriási kérdés lesz, hogy mennyire tud érvényesülni Juste Jocyte a spanyol stílus ellen, mely hatalmas nyomást helyez a riválisaira és ez rendkívül hatékony. A spanyolok eddig az összes nyári utánpótlás tornán (U20-as Európa-bajnokság, U17-es világbajnokság és EYOF) érmet nyertek. Ez a széria itt sem fog megszakadni.

ÉLŐ STATISZTIKA

ÉLŐ VIDEÓ

Hirdetés