Hirdetés
USA

Jön az egyetemi Final Four:

:

Fotó: NCAA

Hirdetés

Egy biztos, péntekről szombatra virradóra az évad eddigi legnagyobb felhajtással övezetett női kosárlabda mérkőzéseit rendezik. Jönnek az NCAA Divízió I-es női kosárlabda bajnokságának elődöntői. A clevelandi Final Four-ban hajnali 1 órától NC State – South Carolina, majd 3 óra 30 perctől UConn – Iowa párharcra kerül sor.

Az Egyesült Államokban minden rekordot megdöntött az egyetemi női kosárlabda iránti érdeklődés. Az Iowa és az LSU negyeddöntőjét 12.3 millióan követték átlagban az ESPN-en, ami az NFL közvetítéseket leszámítva az egész sportszezon egyik legnézettebb eseménye volt. Túlzás nélkül mindenki Caitlin Clarkra kíváncsi, mindenki Caitlin Clarkot akarja látni és mindenkinek van róla véleménye. Főleg úgy, hogy tudjuk, nem élt a Covid-helyzet által kínált ráadással évvel, hanem idén profinak áll és májustól már a WNBA-ben követhetjük. Egyetemi szinten az utolsó esélye, hogy trófeát nyerjen, de ebben három csapat is szeretné megakadályozni.

Az első elődöntőben az NC State és a South Carolina csap össze. A South Carolinát senkinek sem kell bemutatni, akit kicsit is mélyebben érdekel az egyetemi kosárlabda. Dawn Staley elképesztően jó sorozatban van tanítványaival, nem véletlen, hogy idén is megkapta az “év edzője” elismeréseket. Az elmúlt 110 meccséből 107-et megnyert és a tavalyi évhez hasonlóan idén is veretlenül jutottak a négy közé. Egy éve nem sikerült megkoronázni az extra szezonjukat. Idén egy némileg felfrissített gárdával átlagban közel 30 ponttal nyerték a meccseiket. Staley nagyon jól érzi és igyekszik is kihasználni, hogy minden figyelem az Iowára irányul, így arányaiban csendben építkezhet. Ezt pedig hatékonyan teszi, a kiváló brazil center Kamilla Cardoso, a triplákat már-már clarki magaslatokban dobó Te-Hina Paopao vezetésével bajnoki címre reálisan esélyes gárda formálódott a kezei alatt. A távoli dobásokban egyébként is rengeteget léptek előre csapatszinten tavalyhoz képest. Ráadásul a védőmunkájuk hatékonysága is kiváló, átlagban 36.4%-al dobnak ellenük a riválisaik.

Minden évben kell egy hollywoodi történet és ezt idén az NC State szállítja. 1998 után jutottak ismét Final Four-ba. A saját konferenciájukban (ACC- Atlantic Coast Conference), tehát még csak nem is országosan, a szezon előtti rangsorokban a nyolcadik helyre tették őket. A konferenciájukban egyetlen játékosukat sem rakták a szezon előtti rangsorokban a legjobbak közé, de most mégis itt vannak. Ez részben köszönhető Aziaha James remeklésének, aki az elmúlt három meccs mindegyikén elérte legalább a 22 szerzett pontot. Ki kell emelni Saniya Rivers nevét is, aki 2022-ben még a South Carolinával nyert bajnoki címet és ezt követően váltott egyetemet, került az NC State-re. A váltás okairól soha nem beszélt (egyetemi szinten, ha csak nincs kirívó balhé, ezeket nem divat megosztani a sajtóval), de mindenképpen pikáns lesz a személye. Az NC State statisztikáit böngészve elmondható, hogy extrán dobnak távolról – negyeddöntőben is 50%-al értékesítették a triplákat a Texas ellen -, ráadásul nem egy fault-érzékeny csapat. Bár ez nem biztos, hogy előny lesz a South Carolina ellen. Sok előzetesben elhangzott a napokban, hogy nagyobb keménység, több szerzett labda, több támadólepattanó erősebb versenyképességet mutatna. Így ebben a párban egyértelműen favorit a South Carolina.

Fotó: NCAA

A második párban jön az Iowa és a UConn csatája. Elég lenne annyit írni, hogy Caitlin Clark és letenni a lantot erre az estére… Ez azonban igazságtalan lenne az Iowa játékosaival szemben, mert Clark játéka és a felhajtás körülötte húzza az egész csapatot. Minden támadó-statisztikát uralnak. A legjobb mezőnyszázalékkal rendelkeznek a duplákat tekintve. Ez részben köszönhető annak is, hogy Clark elképesztően jól lát a pályán, jól passzol és a gólpasszaiból a társak rendre betalálnak. Idén a rájátszásban egyedül a West Virgina tudta lelassítani a csapatukat. Ellenük 22%-al dobták a triplákat és Clarnak is mindössze három gólpassza volt. Túlfutni és túldobni az ellenfelet – a stílusuk egyértelmű. Az Iowa legtöbb kritikát azért kapja, hogy a védőoldalon nem tesznek bele annyit, amennyit tehetnének.  A számok alapján nehéz ezzel vitatkozni. A védőmutatót, a defensive rating-et nézve mindössze a 22. helyen állnak az országos rangsorban. Nagy kérdés, hogy ez a négyes döntőben mire lesz elég.

A UConn esetében Paige Bueckers szerepel a címlapokon. Sőt, sokan a Clarkkal való rivalizálást is szeretnék fűteni. Játszottak együtt válogatottban, mindketten kaptak már év játékosa elismerést és mindkettőjüknek hiányzik még az eredménysorából a bajnoki cím. A UConn, ahogy Geno Auriemma csapatai általában, kiegyensúlyozott gárda. Sem védő, sem támadó oldalra nem borulnak fel a statisztikáik és nem lehet olyan kiemelkedő számsorokat hozni, ami mindent leuralna. Az ötödik legjobb a támadó mutatójuk (offensive rating) országosan és a második legjobb a védő (defensive rating). A rájátszásban átlagban 36%-al dobtak ellenül a riválisaik. Mondhatnánk, hogy ez lehet a kulcs számukra. Ugyanakkor a UConn jellemzően a festéket védi. Ehhez meg is van a test náluk, elég Aaliyah Edwards nevét említeni, miközben sokszor feladták a távoli dobásokat. Ezt most nem tehetik meg, mert az Iowa könyörtelenül kihasználja majd. Érdekes sakkjátszma lesz, például olyan szempontból is, hogy Nika Mühl vagy Bueckers védi majd többet Clarkot. Mühl ugyanis JuJu Watkins-t is jól semlegesítette a negyeddöntőben. Nagyon várjuk már ezt a derbit!

MENETREND

Április 6., szombat

Elődöntők

1:00 NC State – South Carolina – ÉLŐ STATISZTIKA
3:30 UConn – Iowa – ÉLŐ STATISZTIKA

Fotó: NCAA

Hirdetés